Repræsentativt. De fleste, men ikke alle, som bliver portrætteret i '3 minutter i Gellerup', har rødder i andre lande end Danmark. Promotionfoto: Opgang2

Repræsentativt. De fleste, men ikke alle, som bliver portrætteret i '3 minutter i Gellerup', har rødder i andre lande end Danmark. Promotionfoto: Opgang2

Medier

Regional-tv åbner et vindue til Ghetto-Gellerup

Som en årskalender præsenterer TV 2/Østjylland hver mandag ugens beboer fra Gellerup.

Medier

Jo, vi ved det godt: at mennesker, der bor i Gellerup og andre socialt hårdt belastede boligområder af samme kaliber, har drømme og forhåbninger og noget, de arbejder for og tror på – præcis som alle andre danskere.

Vi har bare en tendens til at glemme det, mener instruktøren Søren Marcussen.

Det klæder os at fortælle positive hverdagshistorier fra Gellerup, som ikke bare er punktnedslag i nyhedsstrømmen.

Derfor har han og turnéteatret Opgang2 produceret serien ’3 minutter i Gellerup’ med undertitlen ’Portræt af en bydel i 52 afsnit’. Serien havde premiere forrige mandag på TV 2/Østjylland og kører resten af året med et nyt afsnit hver mandag klokken 11.50.

Folkedans frem for fodbold
Som titlen antyder, er hver episode et kort portræt på tre minutter af en beboer fra Gellerup – hvor der i øvrigt bor mennesker af næsten 100 nationaliteter.

»Men ikke portrætter i traditionel forstand, for man kan ikke portrættere et menneske på så kort tid. Det er små historier, som tager udgangspunkt i, hvad den enkelte er optaget af og brænder for«, siger Søren Marcussen.

Så spændvidden i de 52 fortællinger er stor. 1. afsnit handlede om den 13-årige Ismaiel Bahani, som har droppet at gå til fodbold for i stedet at få afløb for sin energi ved at danse palæstinensisk folkedans. Fordi det gør ham glad, som han forklarer på klingende aarhusiansk.

Hovedpersonen i gårsdagens afsnit var Hoda Sabbagh, en kvinde fra Libanon på 46 år, fraskilt og mor til fire, som fortæller om, hvor hårdt det var at blive skilt, og hvordan hun kæmper for at blive ved med at være en god mor og et forbillede for sine børn.

Konkrete fortællinger
De 52 afsnit falder i fire kategorier, forklarer Søren Marcussen: børneportrætter, voksenportrætter, musiske portrætter og børnefortællinger.

Især børnefortællingerne – den første bliver bragt på mandag – afviger fra den måde, hvorpå man normalt skruer dokumentariske historier sammen på tv.

Søren Marcussen har ladet børnene fortælle eventyr, som de selv digter, mens illustratoren David Ramirez Gomez tegner til.»Vi ved jo, at børn også har noget vigtigt at fortælle. Men hvis jeg havde bedt dem om at være meget konkrete i deres fortælling, er det ikke sikkert, at de havde kunnet. Nu tager de nogle af de ting, de kender fra deres eget liv, som de har oplevet i deres egen familie, og digter det ind i et eventyr«, siger Søren Marcussen.

Digitale muligheder
Turnéteatret Opgang2 har siden 2001 turneret rundt i Danmark med teaterstykker om det »mangfoldige Danmarks udfordringer«, som Lise Ørskov, projektudvikler og fundraiser i Opgang2, udtrykker det.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Teatret spiller stadig teater, men arbejder i stigende grad også med at udnytte de digitale muligheder.

»Vi har arbejdet rigtig meget i Gellerup og ville gerne vise resten af Danmark, hvordan livet bliver levet her. Og vi ville gerne gøre det på en måde, hvor det bliver en del af folks hverdag – også for dem, der normalt ikke forbruger kunst«, siger Lise Ørskov.

Et kendt format
Ideen til formatet, ’Ugens person’, kom også fra Gellerup, nærmere bestemt fra en af bydelens fodboldklubber.

»Klubben havde fremstillet en kalender som dem, der hænger rundt omkring på autoværksteder. I stedet for pinupper eller biler viste klubbens medlemmer i stedet nogle af de mange gode oplevelser, de havde haft med at spille fodbold«.

Kalenderen fødte ideen om tv-serien.

»Formatet med ugens bil eller ugens menneske er kendt over hele verden, på tværs af alle kulturer. Vi har så blot taget kalenderformatet og digitaliseret det«, siger Lise Ørskov.

Bag om nyhedsstrømmen
Ud over at bringe ’3 minutter i Gellerup’ hver mandag klokken 11.50, vil TV 2/Østjylland vise afsnittene på den digitale Kanal Østjylland, og hvor der i øvrigt måtte opstå huller i sendefladen.

Tv-stationen har i øvrigt ikke eneret på serien, og Opgang2 vil derfor forsøge at afsætte den til blandt andet forskellige webmedier.

For TV 2/Østjylland er serien en god mulighed for at fortælle historier fra Gellerup om mennesker, der ikke har sat ild til containere eller nødvendigvis bor i en boligblok, der skal rives ned, som nyhedschef Eva Kvist udtrykker det.

»Gellerup er et stort emne for os, og vi nyhedsdækker det, der sker i området, på godt og ondt. Vi har også prøvet at oprette en redaktion derude for at dykke mere ned i historierne. Men det er ved at være nogle år siden, at vi har lavet andet end nyheder fra Gellerup, så derfor passede det os godt, at vi kunne slå pjalterne sammen med Opgang2«, siger hun.

Det kan virke som en stor mundfuld med hele 52 portrætter, påpeger Eva Kvist, men historierne er meget varierede, mange af dem er meget rørende, og så er de i øvrigt flot produceret:

»Og det klæder os at fortælle positive hverdagshistorier fra Gellerup, som ikke bare er punktnedslag i nyhedsstrømmen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce