Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Samråd. Der var indkaldt til samråd på foranledning af DF's kulturordfører Alex Ahrendtsen. Kulturminister Bertel Haarder afsluttede mødet med at fastslå, at han ikke havde interesse i kunstneres politiske holdninger. Arkivfoto: Jens Dresling

Samråd. Der var indkaldt til samråd på foranledning af DF's kulturordfører Alex Ahrendtsen. Kulturminister Bertel Haarder afsluttede mødet med at fastslå, at han ikke havde interesse i kunstneres politiske holdninger. Arkivfoto: Jens Dresling

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bertel Haarder: DR Dramas ledelse har kvajet sig i 1864-sagen

Både DR’s nuværende og tidligere dramachef har udtrykt sig »ubegribeligt dumt«, mener kulturminister Bertel Haarder (V). Og nu bliver DR nødt til at forklare sig overfor Dansk Folkeparti.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturminister Bertel Haarder (V) vil opfordre DR’s ledelse til at tage et møde med Dansk Folkeparti. Når han og DR-bestyrelsesformand Michael Christiansen alligevel mødes om et par uger, vil han også »veksle ord« med ham om håndteringen af den for DR så »pinlige sag«. Det lovede han Dansk Folkeparti på et samråd i kulturudvalget i dag.

Bertel Haarder var kaldt i samråd af Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen efter at DR’s tidligere dramachef Ingolf Gabold et interview i Politiken i februar fortalte, at DR’s store historiske dramasatsning, ’1864’, var et politisk projekt – i hvert fald for ham. Serien skulle ifølge Gabold spejle nationalismen i 1864 i den neonationalisme, han mener, Dansk Folkeparti står for i dag. Siden har det vakt kritik, at DR’s nuværende dramachef, Piv Bernth, i efteråret i new zealandsk radio blandt andet sagde, at Dansk Folkeparti »ikke kan lide immigranter« og at hun ikke »har respekt for« at partiet ikke gik med i regering.

Hvis jeg var Ingolf Gabold, ville jeg have solet mig i rosen i stedet for at sprede mistro og misnøje

Bertel Haarder mener dog, at der skal skelnes mellem, hvad dramacheferne har sagt i medierne og hvad der faktisk er blevet sendt på tv, sagde han i dag:

»Det, der er blevet sendt, kritiserer jeg ikke. Jeg tænkte ikke et øjeblik på Dansk Folkeparti, da jeg så ’1864’. Det, der er så ualmindeligt tåbeligt, er, at den tidligere dramachef siger, at det er lavet for at genere partiet. Og så plaprer den nuværende dramachef minsandten videre på new zealandsk radio. Det kan sætte sig som en plet på hele DR«.

Ingen forsoningskage til DF

Alex Ahrendtsen ville have ministeren til at redegøre for, hvilke følger, det skal have for DR, at »ansatte bruger licens- og skattepenge til at forgribe sig på filmkunsten og angribe Dansk Folkeparti gennem en serie som 1864«. Han understregede, at DR’s ansatte har ytringsfrihed og at DF ikke vil anfægte armslængdeprincippet, og at samrådet handlede om, at DR har »brugt skatteyderpenge til at forfølge Dansk Folkeparti«.

Og så var han i øvrigt skuffet over, at DR ikke har inviteret DF på »kaffe og forsoningskage«. Den opfordring bringer kulturministeren nu videre til DR’s bestyrelsesformand. For som Bertel Haarder sagde:

»Når nogle ledere i en institution har kvajet sig så meget, kan man godt vise det hensyn til de skadelidte at lytte til dem«.

Kulturministeren har modtaget en redegørelse fra DR om produktionen af ’1864’ og mener ikke, at DR har haft intention om at »udstille et bestemt parti«.

»Problemet er, at det ser sådan ud. DR Fiktion leverer tv-serier af høj kvalitet til glæde for mange danskere. Vi er en filmstormagt og serierne vises med stor succes i udlandet. Hvis jeg var Ingolf Gabold, ville jeg have solet mig i rosen i stedet for at sprede mistro og misnøje. Jeg begriber ikke hans udtalelser«, sagde han.

Han understreger dog, at danskerne er bedst tjent med, at DR også fremover selv tilrettelægger sin programvirksomhed. Og at han af respekt for armslængdeprincippet ikke vil blande sig i DR’s dramatik. Det kan og skal politikerne ikke, mener han.

»DR’s bestyrelsesformand har sagt i medierne, at DR ikke laver drama med bipolitiske hensigter. Men han og hele institutionens problem er, at det ser sådan ud. Og derfor har både institutionen og den tidligere og den nuværende dramachef et forklaringsproblem. Det vil jeg nævne på mit næste møde med DR’s bestyrelsesformand, ikke som overhund men som debattør. Selv om jeg er minister, har jeg lov at have en mening og den vil jeg give udtryk for«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kulturministeren understregede, at Ingolf Gabold er blevet undsagt af alle i DR, der har haft med produktionen af ’1864’ at gøre. Men ifølge DF’s Søren Espersen »kan man ikke være bekendt« at antyde, at den tidligere dramachef er »utilregnelig«.

»Det er en tilståelse, og jeg tror fuldt og fast på ham. DR’s undsigelse af ham minder om den måde, man behandlede systemkritikere på i det tidligere Østeuropa. Det kan man ikke være bekendt. Vi vil ikke acceptere, at der bruges 100 millioner kroner på en dramaserie, der er en vendetta mod Dansk Folkeparti«, sagde Espersen, der stadig godt kunne tænke sig en uvildig undersøgelse af dramaproduktionen i DR i de seneste 15 år.

Kulturministeren afsluttede samrådet med at sige, at han er »fløjtende ligeglad med, hvad kunstnere har af politiske meninger«:

»Knut Hamsun har skrevet min yndlingslitteratur, selv om han var rystende naiv politisk. Og jeg har sunget ’Solen er så rød mor’ for alle mine børn, selv om sangerens forfatter var nazist«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden