Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flugt. Jacob Ehrbahn har om sit billede fortalt, at det var svært at tage, fordi han ikke ville ødelægge chancerne for flygtningene. Når han kunne se, at mennesker var på vej gennem hegnet, løb han hen til dem i sidste øjeblik for ikke at være med til at tiltrække grænsebetjentenes opmærksomhed.
Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Flugt. Jacob Ehrbahn har om sit billede fortalt, at det var svært at tage, fordi han ikke ville ødelægge chancerne for flygtningene. Når han kunne se, at mennesker var på vej gennem hegnet, løb han hen til dem i sidste øjeblik for ikke at være med til at tiltrække grænsebetjentenes opmærksomhed.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken-fotograf har taget årets pressefoto

Jacob Ehrbahns billede af en flygtningefamilie på vej gennem pigtråden er årets bedste billede.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var vindstille, den morgen. Det kunne blive en varm dag. Det var i slutningen af august 2015, og klokken havde lige passeret 8, da de tog chancen. Krøb ud fra krattet, hvor de havde ligget, trykket ned mod jorden, i skjul for grænsebetjentene.

Drømmen om et bedre liv drev dem hen mod pigtråden, men der er ingen drømme at læse i deres ansigter i det sekund, fotografen tager sit billede. Den lille piges lyserøde hue er blevet revet af og nu filtrer hendes hår sig ind i pigtråden. På fotografiet ser man hende græde, være bange.

Vil hun kunne huske dette øjeblik - altid?

Og man ser, hvad der må være hendes mor, frygtsom, vagtsom. At få den lille piges hår fri koster familien vigtige sekunder, så faderen og manden nederst i billedet kommer ikke med, inden grænsevagterne dukker op. Først knap halvanden time efter lykkes det dem.

Juryen i Årets Pressefoto så på i alt 2.710 indsendte billeder, men var ikke i tvivl: Politiken-fotografen Jacob Ehrbahns billede fra grænsen mellem Serbien og Ungarn er billedet af 2015 og blev derfor valgt i enighed.

Det er et hjerteskærende billede af den frygt, som forældre og børn må leve med

»I bare et enkelt fotografi er det lykkedes Jacob Ehrbahn at indkapsle hele den store historie: Verden er i nød, mennesker flygter, og vi prøver at holde dem ude. (…) Det er med andre ord et ikonisk billede på den største begivenhed i året. Samtidig er det fejlfrit, malerisk og viser helt utvetydigt, men med mange facetter, hvad der er på spil«, skriver juryen i sin begrundelse og understreger samtidig, at dette fotografi ikke er resultat af nogen form for held:

»Det er taget af en dygtig fotograf, der ved, hvor han skal være, og som gennemarbejder sit materiale«.

LÆS OGSÅ

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der også er pressens minister, kalder billedet ’hjerteskærende’:

»Migrations- og flygtningekrisen er den måske største og mest komplicerede krise, vi endnu har set i dette århundrede. Alt dette bærer en lille familie på sine skuldre i det fotografi, som i år vinder prisen som årets pressefoto. Det er et hjerteskærende billede af den frygt, som forældre og børn må leve med«, skriver han i forordet til kataloget ’Årets Pressefoto’:

Flere priser til Politiken

Det er tredje år i træk, at en Politiken-fotograf tager prisen årets pressefoto.

SE BILLEDSERIEN:

Den anden store pris i pressefotografiets mest betydningsfulde konkurrence herhjemme - årets pressefotograf - går til Jyllands-Postens Joachim Ladefoged. Han får prisen for en serie på fem billeder, der med juryens ord vidner om, at alsidigheden er hans store force

Udover Jacob Ehrbahn hentede to andre Politiken-fotografer priser ved ceremonien i Den Sorte Diamant i København i dag:

Miriam Dalsgaard blev vinder af årets portræt for en serie billeder fra Q’s Barbershop, en frisørsalon i Vollsmose, hvor de lokale drenge kommer for at få flattops, army cuts og afros. Reportagen blev bragt i Politiken i december og kan ses her:

Og Joachim Adrian vinder årets reportage, Danmark for sit billede af nyfødte Fie, der har et hullet hjerte og er født alt, alt for tidligt. Billedet indgik i en stor reportage fra Rigshospitalets neonatalafdeling, som var i Politiken i december og kan ses her.

Berlingske Tidendes fotografer vandt i to kategorier, nemlig årets sportsbillede, action, som Liselotte Sabroe vandt, samt årets danske hverdagsbillede, der blev taget af Bax Lindhardt. Desuden vandt et meget omtalt billede af freelanceren Michael Drost-Hansen i kategorien årets nyhedsbillede, Danmark - nemlig billedet af en dansk politibetjent, der sammen med en pige på flugt sidder på motorvejen og leger.

Udover årets pressefoto er Jacob Ehrbahns billede også med til at give ham en anden pris. Fotografiet indgår nemlig i en serie på otte billeder af flygtninge i Europa, som Jacob Ehrbahn desuden vinder årets reportage, Udland for.

Et af de bedste billeder, han har taget

Vinderfotografiet fra pigtrådshegnet har i øvrigt ikke kun vakt dansk opmærksomhed: For knap en måned siden vandt det en Award of Excellence ved den store, amerikanske fotokonkurrence Picture of the Year International – og i samme konkurrence indgik det i billedserie om flygtninge, der gav Jacob Ehrbahn en sølvmedalje i en kategori, hvor 325 serier fra hele verden deltog.

Selv betegner Jacob Ehrbahn, der har været på Politiken siden 2003, da også fotografiet som et af de bedste, han har taget:

»Det bringer følelserne frem. Måske ansporer det til tanker. Eller handlinger. Det er det, fotografi kan, når det er bedst«, har han sagt i forbindelse med udstillingen ’Transit’ på Pixl Art i Nordjylland, som stadig viser billedet.

Det er anden gang, Jacob Ehrbahn har taget årets pressefoto. Tre gange tidligere er han blevet kåret som årets pressefotograf.

Her er alle vinderne

Årets Pressefoto

Jacob Ehrbahn, Politiken

Årets Pressefotograf

Joachim Ladefoged, Jyllands-Posten

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Årets Nyhedsbillede, Danmark

Michael Drost-Hansen, freelance

Årets Nyhedsbillede, Udland

Jacob Ehrbahn, Politiken

Årets Portræt

Miriam Dalsgaard, Politiken

Årets Sportsbillede, Action

Liselotte Sabroe, Berlingske Media/Scanpix

Årets Sportsbillede, Reportage

Kasper Thorup Løftgaard, DMJX

Årets Reportage, Danmark

Joachim Adrian, Politiken

Årets Reportage, Udland

Rasmus Flindt Pedersen, freelance/Ekstra Bladet

Årets Danske Hverdagsbillede

Bax Lindhardt, Berlingske Media/Scanpix

Årets Åben Klasse

Rasmus Degnbol, freelance

Årets Lange Indslag, tv/web

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Anders Birch & Jakob Vølver, United Production

Årets Korte Indslag, tv/web

Anders Albjerg, DMJX

Årets Åben Klasse, tv/web

Kenneth Lysbjerg Koustrup, DMJX & Louise Koustrup, DMJX

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden