Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skyldig. Tidligere nyhedschef på Se og Hør, Lise Bondesen, vil tilstå ulovligheder i forbindelse med retssagen om ugebladets overvågning af kendte og kongelige danskeres kreditkort.
Foto: SOMMER JAN/Jan Sommer, Freelance, Politiken

Skyldig. Tidligere nyhedschef på Se og Hør, Lise Bondesen, vil tilstå ulovligheder i forbindelse med retssagen om ugebladets overvågning af kendte og kongelige danskeres kreditkort.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Officielle tilståelser må vente: Retsmøder i Se og Hør-sagen udsat efter protester

De 7 øvrige tiltaltes advokater har ret til at være til stede, så Lise Bondesen og Aller må vente med at tilstå officielt.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere nyhedschef på Se og Hør Lise Bondesen og koncernen Aller må vente til august med officielt at erklære sig skyldige i Se og Hør-sagen.

Retten i Glostrup har efter protest fra de øvrige syv tiltaltes advokater valgt at udsætte to retsmøder, der skulle have fundet sted i morgen.

»Der er truffet en afgørelse, der lyder at retsmøderne i morgen aflyses og omberammes til først mulige dato i august måned. Årsagen er, at der er blevet protesteret mod, at der er berammet med så kort varsel, at forsvarerne for de øvrige tiltalte ikke har haft mulighed for at finde en afløser, hvis de selv er på ferie«, siger kontorfuldmægtig Alice Hjort fra retten i Glostrup.

I går aftes kom det frem, at Lise Bondesen var parat til at afslutte sagen, hvis den kunne køres som en tilståelsessag. Hendes advokat Christian Riewe bekræftede overfor Politiken, at der fredag var planlagt et retsmøde ved retten i Glostrup. Men det er altså udsat med godt en måned, vurderede retten i dag.

Ifølge politiets udmelding er Aller, Lise Bondesen og syv andre tiltalt for at overtræde de samme to paragraffer i straffeloven. Det drejer sig om den såkaldte hackerparagraf som forbyder uberettiget at skaffe sig adgang til en andens oplysninger eller programmer, der er bestemt til at bruges i et informationssystem«, og dette under skærpede omstændigheder, da det drejer som om overtrædelser af »systematisk karakter«. Overtrædelser kan give straf op til seks års fængsel.

Desuden er de tiltalt for at modtage eller yde returkommission – altså betale andre for at bryde reglerne. Oveni er enkelte også tiltalt efter en paragraf, der forbyder hæleri af privatlivsbeskyttede informationer.

Advokat vil blokere yderligere for tilståelser

Tilståelsessagerne kan dog blive forhindret yderligere af, at en retssag endnu ikke har afgjort, om der rent faktisk er tale om hacking i Se og Hør-sagen, skriver Mediawatch.

I hvert fald hvis det står til advokat Kåre Pihlmann, der repræsenterer tidligere chefredaktør på Se og Hør Kim Henningsen i sagen. Han vil anfægte, at Lise Bondesen eller andre af de tiltalte kan tilstå medvirken til hacking, før der er faldet dom i den del af sagen, der handler om den faktiske hacking af kreditkortoplysninger, som den såkaldte tys tys-kilde er tiltalt for.

»For alle andre end den person, der er tiltalt for at have udført hacking, er forudsætningen for, at de kan dømmes for medvirken til hacking, at der overhovedet er tale om hacking. Det forudsætter en egentlig bevisførelse for det. Derfor bliver det lidt mærkeligt, hvis en person i andet led, og det er jo alle de andre end tys-tys-kilden, stiller sig op og tilstår«, siger Kåre Pihlmann til Mediawatch.

I dag chef for LO's medier

Fra 2007 til 2013 var Lise Bondesen ansat på Se og Hør og blev hurtigt indviet i brugen af den såkaldte tystys-kilde, der på ulovlig vis leverede kreditkortoplysninger om kendte danskeres gøren og laden til bladet:

»Det vidste jeg godt, og det benyttede jeg mig af. Jeg fik det også stoppet. Men jeg reagerede for langsomt. Alt for langsomt«, skrev hun i Ekstra Bladet, da sagen begyndte at rulle i foråret 2014.

Hun var i mellemtiden blevet ansat på netop Ekstra Bladet som Flash-redaktør, men blev sendt på ferie fra sin stilling og fratrådte senere.

Siden blev hun ansat på avisen.dk og ugebrevet A4 og avancerede i slutningen af maj 2016 til chefredaktør og direktør for de to medier, som er ejet af LO.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også Se og Hørs ejere, Aller Media A/S, erklærede i går, at man var villig til at tilstå.

»At vi i dag vedkender os ansvaret for anvendelsen af de ulovlige metoder på Se og Hør sker i forlængelse af, at anklagemyndigheden er kommet frem til den samme konklusion som os omkring de faktiske forhold i sagen. Dette ansvar ser vi som en helt essentiel del af vores oprydningsproces samtidigt med, at vi anerkender konsekvenserne heraf. Jeg skal endnu engang stærkt beklage overtrædelserne på Se og Hør over for de berørte eksterne parter og ser frem til, at vi nu kan se en afslutning på sagen«, lød det fra Aller Medias administrerende direktør Pål Thore Krosby.

Han har afvist, at sagen bør have personlige konsekvenser for ham i form af en fratrædelse.

Næstformand i LO, Arne Grevsen, erklærede ligeledes i går, at Lise Bondesens tilståelse af ulovligheder på Se og Hør ikke vil få konsekvenser for hendes ansættelse som frontfigur for fagbevægelsens medier.

»Det har jeg ikke noget problem med, jeg har ansat hende vel vidende, at det her var under opsejling. Jeg mener ikke, det går ud over vores troværdighed, det har været et kendt vilkår, og Lise Bondesen har erkendt det og været meget åben omkring det«, sagde han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden