1864. »En film og et drama opererer jo på en helt anden måde end en historiker og en dokumentarist«, siger Tom Buk-Swienty, hvis bøger Ole Bornedals tv-serie er frit baseret på. »Et drama kører meget på følelserne, det er man nødt til - hvis det bliver en historielektion, bliver det fantastisk kedeligt«, siger han.
Foto: DITTE VALENTE

1864. »En film og et drama opererer jo på en helt anden måde end en historiker og en dokumentarist«, siger Tom Buk-Swienty, hvis bøger Ole Bornedals tv-serie er frit baseret på. »Et drama kører meget på følelserne, det er man nødt til - hvis det bliver en historielektion, bliver det fantastisk kedeligt«, siger han.

Medier

'1864'-forfatter: Vi er nødt til at tage livtag med historien

Alle nuancer skal ikke nødvendigvis med i Bornedals tv-serie, siger Tom Buk-Swienty.

Medier

Han er med på sidelinjen og fungerer som konsulent, når tv-seriens instruktør Ole Bornedal har spørgsmål om de historiske fakta.

Og Tom Buk-Swienty er fuldstændig tryg ved den historiefaglige side af sagen i '1864'.

Han har svært ved at undertrykke, hvor meget han glæder sig til selve visualiseringen af den danmarkshistoriske begivenhed, han har viet adskillige år af sit liv til.

»Det er enormt vigtigt, at vi lokker borgerne ind i historien på en troværdig måde. Og det synes jeg, at dramaserien gør. Der er gjort rigtig meget for at få hele det historiske bagtæppe korrekt, og man vil få en meget stærk fornemmelse af, hvordan det var at være ved skansen i 1864«, siger Tom Buk-Swienty.

»Det er jo egentlig det, jeg synes, et drama kan gøre: Det kan vise, hvordan det så ud - den del kommer i '1864' til at blive meget levende, og så kan man skabe den her interesse for historien på en helt anden måde«, siger han.

»Drama skal køre på følelserne«

DR's tv-serie '1864' er frit baseret på bøgerne 'Slagtebænk Dybbøl' og 'Dommedag Als', som den 46-årige forfatter og historiker sendte på gaden i henholdsvis 2008 og 2010.

BORNEDAL

Han er bekendt med, at især 1800-tals-historikeren fra Syddansk Universitet Rasmus Glenthøj i Weekendavisen og her i Politiken har givet udtryk for, at tv-serien bedømt ud fra synopsen vil viderebringe et »tendentiøst og sort-hvidt« verdensbillede.

Tom Buk-Swienty forstår godt kritikken. Men hvis alle nuancer skulle med, ville det blive en usandsynligt kedelig tv-serie, siger han.

»En film og et drama opererer jo på en helt anden måde end en historiker og en dokumentarist. Et drama kører meget på følelserne, det er man nødt til - hvis det bliver en historielektion, bliver det fantastisk kedeligt«, siger han.

Jeg synes, det er enormt vigtigt i forhold til historien, at vi forholder os til den med temperament - om vi så laver skuespil, film, eller dokumentariske bøger. Eller når historikeren sidder og revser - det skal han også have lov til

BOUSSNINA OG SØDERBERG

Tom Buk-Swienty forventer, at '1864' kan få danskerne til i højere grad at forholde sig til historien.

»Det handler jo om at gøre historien levende. Hvis folk så får en særlig historisk interesse for det, så får de måske selv lyst til at læse videre og se nuancerne. Og så vil de sikkert finde ud af, at virkeligheden er lidt mere kompliceret, end den bliver fremstillet i en dramaserie«, siger Tom Buk-Swienty.

Ikke én rigtig fortolkning
Han tilføjer, at han også har forsimplet begivenhederne i 1864 i sine bøger.

»Det, jeg gør, er at vise krigens gru og den meget rodede vej ind i krigen. Jeg har jo også skåret nuancer og især folk ud af fortællingen. Jeg har leget journalist, jeg har været en krigskorrespondent, der med 150 års forsinkelse er gået alvidende omkring på krigsskuepladsen. I sådan en fortælling er der jo drama, og så er der først og fremmest det, at man følger historien på et person-plan, så man er nødt til at foretage valg og fravalg«, siger Tom Buk-Swienty.

Han pointerer, at eftersom det politiske spil op til 1864-krigen var uhyre komplekst, gælder det også, at der ikke eksisterer én tolkning af begivenheder, som er uafviseligt korrekt.

»Men jeg synes, at det er enormt vigtigt i forhold til historien, at vi forholder os til den med temperament - om vi så laver skuespil, film eller dokumentariske bøger. Eller når historikeren sidder og revser - det skal han også have lov til«, siger Tom Buk-Swienty.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce