Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dømt. Henrik Qvortrup er idømt en fængselsdom i Se og Hør-sagen. Tegning: ANNE-MARIE STEEN PETERSEN

Dømt. Henrik Qvortrup er idømt en fængselsdom i Se og Hør-sagen. Tegning: ANNE-MARIE STEEN PETERSEN

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dom i Se og Hør-sagen: Henrik Qvortrup idømt fængsel

Retten har talt. Dommen er faldet i, hvad der bliver kaldt danmarkshistoriens største medieskandale.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup er blevet idømt et år og tre måneders fængsel.

Der er tale om en såkaldt kombinationsdom, hvor tre af månederne skal afsones nu, mens den resterende del er betinget og bortfalder, hvis han ikke begår noget strafbart i en periode på to år.

Den strengeste dom faldt over den såkaldte tys-tys-kilde, som fik halvandet års ubetinget fængsel.

Sådan lyder det foreløbige punktum i Se og Hør-sagen, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største medieskandale.

De to journalister, som havde den direkte kontakt med tys-tys-kilden, fik begge fire måneders betinget fængsel. Derudover blev de idømt 100 timers samfundstjeneste.

Den konstituerede chefredaktør Per Ingdal frifindes som den eneste af de tiltalte.

Kim Henningsen, bladets tidligere chefredaktør frem til 2012, fik en betinget fængselsstraf på et år. Dertil kommer 200 timers samfundstjeneste.

Tys-tys-kilden anker sin dom, mens de øvrige dømte har udbedt sig betænkningstid.

Kilde: Politiken/Heidi Skibsted

Omfanget og aflønningen afgørende

Retten lægger til grund for dommen, at der den 24. juli 2008 blev indgået aftale om, at tys-tys-kilden løbende skulle sende kreditkortoplysninger til Se og Hør. Og dertil to yderligere ting - nemlig at der i perioden blev overført 906 kreditkorttransaktioner helt frem til 14. december 2011, og at der er udbetalt 365.305 kroner til tys-tys-kilden fra Se og Hør.

Der er også lagt vægt på, at selvom samarbejdet officielt stoppede i 2010, fortsatte det i hemmelighed frem til slutningen af 2011.

Oplysningerne fra tys-tys-kilden har ifølge dommen ført til, at der er blevet skrevet ikke under 20-25 artikler med brug af kreditkortoplysninger, og ikke under 10, der har givet anledning til forsideomtale.

De dømte er straffet efter paragraffer om hacking, mens de er frifundet for de tiltaler, som var rejst på baggrund af paragraffer om bestikkelse.

Tys-tys-kilden handlede bevidst

Om dommen over tys-tys-kilden sagde retsformand Mette Lyster Knudsen, at retten lagde til grund, at han som it-operatør havde lovlig adgang til tre af Nets søgesystemer, men ikke havde adgang til de fire søgesystemer, som kunne koble navne med kreditkortnumre. Retten fandt det desuden bevist, at der var et anormalt søgemønster på hans bruger, og det var derfor sandsynliggjort, at det var ham, som havde trukket oplysningerne.

Der er i perioden sendt 906 kreditkorttransaktioner fra hans telefon til Se og Hør.

Dommen lød, at it-operatøren havde vidst, at han uberettiget skaffede sig adgang til oplysningerne. Han gjorde det for betaling igennem tre et halvt år. Han har derfor under skærpede omstændigheder overtrådt straffelovens paragraf 263 om hacking.

Retten fandt, at der var tale om, at operatøren groft har forbrudt sig mod den tillid, som samfundet skal have til brugen af betalingskort. Og der var ikke tale om, at han leverede oplysninger af samfundsmæssig værdi, men alene tale om underholdning. Hans handlinger har desuden haft konsekvenser for en række kendte.

Journalist burde have anet uråd

I dommen over journalist Kasper Kopping, som havde den direkte kontakt med tys-tys-kilden, blev der lagt vægt på, at han måtte havde vidst, at de oplysninger, han fik, var ulovlige i løbet af de tre et halvt år, han havde tæt kontakt til kilden.

Eksempelvis vidste han, at kilden kun kunne søge efter nye navne i bestemte tidsrum, og det skrev han rundt til kolleger gentagne gange.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Afslutningen på en lang sag

Der er blevet holdt 15 retsmøder i sagen siden begyndelsen af september, og de seks tiltalte har alle erklæret sig uskyldige.

I august tilstod sladderbladets tidligere nyhedschef Lise Bondesen og tidligere redaktionschef Kim Bretov begge deres rolle i forløbet, og de modtog begge en dom på seks måneders betinget fængsel og 120 timers samfundstjeneste. Også Aller Media tilstod og modtog en bøde på 10 millioner kroner.

Men de øvrige seks tiltalte har hele vejen igennem nægtet sig skyldige. I sin procedure for et par uger siden lagde anklagemyndigheden vægt på, at de seks tiltalte - tys-tys-kilden, de tre tidligere chefredaktører på Se og Hør og de to journalister, der stod for kontakten til kilden - skulle have følelige fængselsstraffe, der kan virke afskrækkende på andre.

Se og Hør-sagen begyndte at rulle i 2014, da tidligere journalist på bladet Ken B. Rasmussen udgav bogen ’Livet det forbandede’, hvor han i delvis fiktionaliseret form beskrev, hvordan Se og Hør fra 2008-2011 købte oplysninger om kendte og kongeliges brug af kreditkort af en kilde i IBM/Nets.

Der skulle gå to år, før anklageskriftet lå klar i sommer.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden