Amerikanske kunstnere og museer er i oprør over, at Donald Trump vil  fjerne den amerikanske kulturstøtte.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Amerikanske kunstnere og museer er i oprør over, at Donald Trump vil fjerne den amerikanske kulturstøtte.

Medier

Donald Trump vil afskaffe kulturstøtten

For første gang i mere end 50 år foreslår en amerikansk præsident at fjerne støtten til kunst og kultur.

Medier

USA har aldrig været kendt for at støtte kunst på samme måde som de europæiske lande. Det er markedet, der har bestemt.

Og dog. Hvert år bliver der afsat omkring 300 millioner dollars - 2,1 milliarder kroner - til kunst og kultur under National Endowments for the Arts og National Endowments for the Humanities.

Men nu skriver en række amerikanske medier, at præsident Donald Trump tager det annoncerede opgør med støtten i det forslag til et nyt statsbudget, han fremlægger i dag.

Det er første gang, siden den blev indført i 1965, at en amerikansk præsident foreslår at afskaffe kunst- og kulturstøtten, skriver New York Times.

Den blev indført af præsident Lyndon B. Johnson, der erklærede, at en »højtudviklet civilisation« var nødt til at anerkende værdien af kunst og kultur.

Eftertragtet støtte

Selv om de 300 millioner dollars i amerikansk sammenhæng er et meget lille beløb, så har støtten og legaterne været en økonomisk livline og en eftertragtet anerkendelse for mange kunstnere, musikere, forfattere og forskere i årtier, skriver New York Times.

Og der er ikke meget håb for, at Donald Trump ikke får vedtaget sit ønske i kongressen, som statsbudgettet hører under. For her har republikanerne flertal. Tidligere har republikanere opgivet ønsket om at afskaffe støtten, fordi de vidste, at de ikke kunne få det igennem kongressen på grund af modstand fra demokraterne.

Men i dag sidder republikanerne massivt på begge huse i kongressen.

Kunstnergrupper over hele landet er ifølge New York Times allerede gået i gang med lobbyarbejdet for at presse republikanerne i kongressen til at fastholde kulturstøtten.

Formanden for Sammenslutningen af museumsdirektør, Brian Ferriso, siger i en udtalelse:

»Jeg er lamslået. Jeg håber, at kongressen vil tænke sig godt om og sige: Hey, vent et øjeblik, vi har brug for de her kulturelle aktiviteter i vores samfund«.

Kunst og kulturstøtten i USA på i alt 300 millioner dollars er efter danske forhold forsvindende lidt. Herhjemme modtager alene Statens Kunstfond 500 millioner kroner årligt - 13-14 gange så meget per indbygger som den samlede kulturstøtte i USA. Omregnet til amerikanske forhold ville støtten til Statens Kunstfond løbe op i næsten 29 milliarder kroner årligt.

Det er ikke bare kunst og kultur, men også de offentligt støttede medier, Donald Trump ønsker at ramme.

Donald Trump foreslår, at der bliver skåret i tilskuddet til medier via Corporation for Public Broadcasting, der er hovedindtægstkilden for radiostationen NPR og tv-stationen SBS.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce