Medieordfører Mogens Jensen (i midten) og resten af S åbner for at skære i DR i det kommende medieforlig.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Medieordfører Mogens Jensen (i midten) og resten af S åbner for at skære i DR i det kommende medieforlig.

Medier

Socialdemokratiet: Der er også ting i DR, som efter vores opfattelse skal prioriteres anderledes

Intet er støbt i beton, siger Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, der for første gang åbner for at slanke DR i det kommende medieforlig. Skandalesager har ikke fremmet statsradiofoniens sag, siger han.

Medier

For et år siden kaldte Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen Dansk Folkepartis forslag om at skære 25 procent i DR »trist og ødelæggende«.

Nu åbner Socialdemokraterne for at se på forslaget. Og for at slanke DR i det næste medieforlig. Udmeldingen kommer, efter at DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, i går gentog forslaget om at afskaffe licensen og skære en fjerdedel i medievirksomhedens budget.

Mogens Jensen, hvorfor åbner I nu for at skære i DR?

»Det, vi har sagt, er, at vi ikke ser, at DR’s økonomi eller den måde, vi har fordelt midlerne på i dag, er støbt i beton. Det skal man have muligheden for at drøfte og lave om på i forbindelse med et medieforlig. Det har vi også gjort mange gange tidligere. Og det er det signal, vi sender. Det gælder selvfølgelig DR’s økonomi, men det gælder også økonomien for de øvrige institutioner og virksomheder, der i dag modtager licensmidler«.

Men kan du godt se et mindre DR for dig?

»Jeg kan sagtens se et DR i morgen, som ikke ser ud, som DR gør i dag. Det er der også behov for på en række områder, men de mere konkrete forslag om det fra vores side kommer, når vi selv fremlægger vores medieudspil«.

DR skal fortsat have tyngde

I 2016, da DF oprindeligt fremlagde forslaget om 25 procents nedskæring i DR, sagde du: »Jeg synes, det er et trist og ødelæggende forslag«. Hvad har fået dig til at ændre holdning?

»Det, jeg på det tidspunkt kommenterede på, var de konkrete 25 procent. Fra Socialdemokratiets side har vi ikke taget stilling til, hvordan de økonomiske rammer for DR præcis skal se ud i fremtiden. Men jeg markerer nu, at vi er villige til at drøfte de økonomiske rammer for DR, herunder også muligheden for at ændre på DR’s økonomi«.

Synes du stadig, at DF’s forslag er trist og ødelæggende?

»Jeg synes, det er vigtigt, at vi også efter et nyt medieforlig fortsat har et DR med tyngde, som kan løse den opgave, vi forventer af den største nationale spiller i forhold til at producere og udsende public service«.

Folk kan få det indtryk, at man ikke har styr på, hvordan man bruger ressourcerne ordentligt og fornuftigt i DR

Vil du stadig sige, at det vil være trist og ødelæggende at skære 25 procent i DR?

»Socialdemokratiet har endnu ikke lagt sig fast på, hvordan rammerne for DR’s økonomi skal være. Det gør vi i vores eget medieudspil, men jeg åbner for at diskutere det. At skære 25 procent af DR er en stor mundfuld, som vil have negative konsekvenser for DR. Det er der ingen tvivl om«.

Da du kommenterede forslaget dengang, var du ikke åben for et slankere DR. Hvorfor åbner I nu for at diskutere et slankere DR?

»Socialdemokratiet er altid åben for at diskutere de forskellige partiers forslag i forbindelse med, at vi skal ind i et forhandlingslokale, og det skal vi snart. Det gælder også det her forslag fra DF. Derfor behøver det ikke at være Socialdemokratiets udgangspunkt, når vi kommer ind i forhandlingslokalet, men vores nærmere forslag til, hvad vi går i forhandlingslokalet med, kommer vi med senere«.

S ønsker et bredt medieforlig

Er du åben for, at der skal være mindre dansk medieindhold, for det vil vel være konsekvensen, hvis man skærer i DR?

»Det er helt klart, at Socialdemokratiets udgangspunkt er, at danskerne ikke skal have mindre dansk produceret og dansksproget public service-indhold. Tværtimod skulle vi gerne have noget mere for pengene. Det er der behov for med den store internationale konkurrence, som danske medier er ude i«.

I 2015 talte du om en kampagne mod DR fra private medier, men også fra DF. Du sagde, at Socialdemokraterne ikke har i sinde at bidrage til den. Er det ikke det, I nu gør?

»Nej, det mener jeg bestemt ikke, vi gør. Jeg understreger, at det er vigtigt, at vi har en stærk national public service-aktør som DR, men derfor er deres økonomi og måden, vi organiserer public service på, ikke støbt i beton. Så kan man jo ikke komme nogle vegne, når man skal forhandle et medieforlig, hvis det er sådan«.

Men kan du også godt forestille dig et større DR?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har ikke nogle konkrete bud endnu på, hvordan vi ser DR tage sig ud i fremtiden. Det kommer vi med, når vi præsenterer vores eget udspil«.

For få år siden var I ikke til at hugge og stikke i på dette spørgsmål, nu åbner I og ændrer retorikken i forhold til DR. Hvorfor gør I det?

»Det har altid været sådan, at når man går ind i et forhandlingslokale, afviser man ikke på forhånd at drøfte de forskellige forslag, der kommer frem, og de forskellige holdninger, der er. Grunden til, at jeg melder, som jeg gør på nogle forslag fra Dansk Folkeparti, er, at vi ønsker, at vi får et godt og bredt medieforlig i Danmark, og så vil vi ikke på forhånd udelukke nogen ting, heller ikke DR’s økonomi og rammer«.

DR's økonomiske prioriteringer kan være svære at forstå

Hvorfor er det så vigtigt med et bredt medieforlig?

»Jeg synes, det er vigtigt både i forhold til de medieaktører, som er afhængige af de beslutninger, som træffes i et medieforlig – at de kan stole på, at det holder over en længere periode. Og sådan set også for danskerne. Jeg tror, det er det bedste udgangspunkt for at få leveret det gode public service-indhold og øvrige publicistisk medieindhold til danskerne, som er så vigtigt«.

Der er også andre måder at organisere produktionen af public service på

Har skandalesagerne omkring DR for eksempel haft en betydning for Socialdemokraternes syn på DR?

»Der er ingen tvivl om, at nogle af de sager, der har været omkring DR, senest sagen om ansættelsen af en mangfoldighedskonsulent på direktørniveau, har ikke fremmet DR’s sag. Jeg kan godt have forståelse for, at nogle har svært ved at forstå de økonomiske prioriteringer i DR, når de her sager kommer frem. Men Socialdemokratiets mediepolitik og holdning til public service er ikke defineret af enkeltsager, men de sager har ikke fremmet DR’s sag. Hverken i forhold til Christiansborg eller befolkningen«.

Hvilken skade har de gjort?

»Det er svært for mig at sige, men når man selv sidder og ser på reaktionerne, er det tydeligt, og det kan jeg godt forstå, at folk kan få det indtryk, at man ikke har styr på, hvordan man bruger ressourcerne ordentligt og fornuftigt i DR«.

Det er stadig DR, der samler

Radio24syv skal også genforhandles i det nye medieforlig. Hvad skal der ske med radiokanalen?

»Det kan jeg svare dig på, når jeg fremlægger vores medieudspil senere«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DR har gode seertal, og der bliver produceret mere indhold end tidligere. Hvorfor så overhovedet åbne for at slanke i DR?

»DR leverer rigtigt meget godt public service-indhold. Og er stadig den medieinstitution i Danmark, som samler danskerne, selv om vores medieforbrug bliver mere differentieret, og det skal vi holde fast i. Men der er også ting i DR, som efter vores opfattelse skal prioriteres anderledes. Der er også andre måder at organisere produktionen af public service på, og det forbeholder vi os selvfølgelig retten til at drøfte i de kommende medieforhandlinger, og vi har også vores eget bud på det, som vi lægger frem, når vi præsenterer vores eget medieudspil«.

Kan du komme det nærmere?

»Det kan jeg, når vi præsenterer vores medieudspil«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce