Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flere end tre millioner almindelige danskere og ikke mindst adskillige politikere, politiske partier og samfundsorganisationer er aktive på de sociale medier.
Foto: Janus Engel

Flere end tre millioner almindelige danskere og ikke mindst adskillige politikere, politiske partier og samfundsorganisationer er aktive på de sociale medier.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mytedræber: Facebook er ikke kun et ekkokammer

Ny forskning udfordrer myten om Facebook som ekkokammer. Folk møder »i vid udstrækning« på sociale medier holdninger, de er uenige i, siger forsker.

Medier
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Facebook bliver igen og igen skældt ud for at være et ekkokammer. Et forum, hvor folk lukker sig inde med deres venner og soler sig i ligesindedes holdninger. Problemet er ifølge kritikerne, at den offentlige debat bliver dummere, når vi kun diskuterer med meningsfæller på de sociale medier.

Sådan ser virkeligheden bare ikke helt ud, hvis man kigger efter. Det har et hold af forskere fra IT-Universitetet nemlig gjort.

I en repræsentativ spørgeundersøgelse svarer 52 procent af de adspurgte, at de altid, ofte eller engang imellem møder holdninger, de er uenige i, mens de diskuterer nyheder eller politik på det sociale medie. Og 29 procent angiver ligefrem i undersøgelsen, at de har ændret holdning efter en politisk debat på Facebook eller et andet socialt medie.

»Det er et overraskende højt tal«, siger medieforsker Aske Kammer, der er en af forskerne bag den nye undersøgelse.

»Der hersker en forestilling om, at de sociale medier udgør en arena, hvor vi bliver bekræftet i vores egne holdninger, men vores undersøgelse udfordrer i relativt vid udstrækning den tankegang om et ekkokammer«.

Flere end tre millioner almindelige danskere og ikke mindst adskillige politikere, politiske partier og samfundsorganisationer er aktive på de sociale medier. Det er i høj grad på de platforme, at den offentlige politiske samtale og diskussion i dag foregår. Og derfor er det vigtigt, at vi også på især Facebook bliver udfordret på vores meninger, siger forskeren.

Den største påvirkning af folks meninger sker gennem deres netværk

»Set fra et demokratisk perspektiv er det positivt, at vi rent faktisk kan have en politisk diskussion om samfundet og samfundets indretning, hvor vi møder andre holdninger, som måske kan rykke vores syn på verden, frem for at vi bare bliver bekræftet«, siger Aske Kammer.

Påvirkes gennem netværk

En af dem, som tidligere har kritiseret Facebook for at være et ekkokammer, er professor og leder af Center for Information- og Boblestudier ved Københavns Universitet, Vincent F. Hendricks. Han mener, man skal passe på med at drage for vidtrækkende konklusioner på baggrund af undersøgelsen fra IT-Universitetet.

»Det er pragtfuldt, hvis folk får mere information, og at de rent faktisk nogle gange ender med at skifte mening, men den største påvirkning af folks meninger sker gennem deres netværk«, siger han.

Faren ved Facebook er ifølge ham, at det sociale medie har gjort det nemmere end nogensinde at finde åndsfæller.

»Ekkokamrene opstår simpelthen ved, at de, der i øvrigt er ligesindede, finder sammen i grupper og forstærker hinandens argumenter. Det er med til at polarisere den generelle debat«, siger professor Vincent Hendricks.

Weekendavisens debatredaktør Søren Villemoes deltager ofte i debatter på Facebook, og han mener helt bestemt, at det sociale medie bidrager positivt til den demokratiske debat. Ikke mindst i et lille land som Danmark, hvor vi kommer hinanden ved på kryds og tværs og er Facebook-venner med alt fra naboen til kolleger. Det flytter holdninger, når man på Facebook møder debatter, siger han.

»Debatter på Facebook består ofte af to mennesker, der diskuterer og bruger deres bedste argumenter, og så sidder der 1.000 mennesker og følger med – og det er dem, det handler om. Jeg tror, rigtig mange mennesker ændrer holdninger ved at læse andre folks debatter. Det kan man bare ikke se«, siger Søren Villemoes.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden