Tynd? Enkelte modeuger har indført regler for, hvor tynd en model må være.
Foto: Jonathan Bjerg Møller

Tynd? Enkelte modeuger har indført regler for, hvor tynd en model må være.

Mode

Den radmagre model er stadig på catwalken

Etiske charter burde sikre knap så tynde modeller. Men det er slået fejl.

Mode

Der er modeuge i København, og det er hårdt arbejde.

Til tider for hårdt arbejde for modellerne, der konstant bliver vurderet på deres udseende, og hvor en designer kan finde på at brokke sig over, at man er for tyk til at yde tøjet retfærdighed.

Faktisk er det præcis lige så hårdt som for tre år siden, hvor et etisk charter under stor mediebevågenhed blev lanceret for at komme historier om spiseforstyrrelse og dårlige arbejdsforhold til livs.

Godt 100 danske modevirksomheder – modelbureauer, designere og stylister – har skrevet under på charteret.

FOTOS

Det har bare ikke fået dem til at opføre sig anderledes, mener danske modeller, der for blot to uger siden er gået sammen om at skabe bedre arbejdsforhold.

»Det var et rigtig godt initiativ og meget glædeligt, at man lavede det her charter. Men reelt har vi ikke kunnet bruge det til så meget, fordi det var så ukonkret. Det vil vi meget gerne være med til at rette op på«, siger formand Ida Burchardi.

Ingen synlige beviser
»Jeg sad og læste det, og synes det var rigtig ærgerligt, at vi, modellerne, ikke var blevet spurgt. Vi kunne helt klar bidrage med noget indsigt, men omvendt. Hvem skulle de have spurgt?«.

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, der i 2007 var med til at udfærdige charteret sammen med brancheorganisationen Danish Fashion Insitute, er af samme holdning:

Nu er der gået tre år, og modebranchen må virkelig til at vise, at de mener, de også har et medansvar.»Der er ikke sket nok i forhold til, hvad man kan forvente. Vi kan ikke se nogen synlige beviser, og vi får lige så mange henvendelser som før. Nu er der gået tre år, og modebranchen må virkelig til at vise, at de mener, de også har et medansvar«, siger formand Anne Minor Christensen.

Men at danske modeller nu er ved at etablere sig i en forening, kan være den katalysator, der har manglet for at gøre de gode intentioner til virkelighed, mener direktør for Danish Fashion Institute, Eva Kruse.

Danmarks Designskole åbnede modeugen med syv afgangskollektioner. Kilde: /ritzau/

Hun er enig i, at charteret ikke har nyttet meget, og at der kan og skal gøres mere. Men spørgsmålet er, hvem der skal sørge for, det bliver gjort.

»Vi har prøvet at kommunikere det til modevirksomheder – ’har I tænkt over, hvad det er for nogle signaler, I sender, når I gør det her?’, og ’vær opmærksom på det her, når I laver fotoskydninger’ og sådan noget, men det er svært at få det rigtig udmøntet, når der ikke er nogen, der støtter det finansielt. Både vi og landsforeningen er relativt små foreninger med få penge«, siger hun.

Sundhedstjek og modeetisk råd

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade ønsker, at modeller ikke må gå på catwalken før de har ’bestået’ et sundhedstjek og et modeetisk råd, der kan komme med en påtale, når det hører eller ser noget, »der ikke er o.k.«.

Forslag, som Eva Kruse mener, der er muligheder i. »Men der er nødt til at være nogle sociale myndigheder, der går ind i det. Problemet er hele tiden, hvordan det bliver udført i praksis, og hvordan man sørger for, at der kommer nogle nuancer, så en pige, der er født som en bønnestage, ikke bliver erklæret usund«, siger hun.

Danske Modeller ser også positivt på ideen om et sundhedstjek – men det er ikke kun vægten, der er et problem for dem, påpeger Ida Burchardi.

SE TEMA Modeuge i København

Det hænder lige så ofte, at modeller ikke bliver betalt for deres arbejde, eller at de bliver præsenteret for uoverskuelige kontrakter.

Vi har prøvet at kommunikere det til modevirksomheder – ’har I tænkt over, hvad det er for nogle signaler, I sender, når I gør det her?’

Derfor vil foreningen gerne skabe et forum, hvor modellerne kan italesætte de problemer, de møder i branchen, og nedbryde det kæmpetabu, som spiseforstyrrelser er.

»Backstage hører man alligevel en pige komme med en kommentar om en designer, der er kommet med en kommentar. Og dybest set tjener bureauerne penge på dig, så nogle gange kan det godt være svært at være helt åben og ærlig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce