Jordnært.  Før i år var det 13 år siden, at det franske modehus Balenciaga sidst viste flade sko til modeshow. Men nu tror designeren Nicolas Ghesquière på maskuline flade sko og grafiske kjoler.
Foto: Balenciaga by Nicolas Ghesquière

Jordnært. Før i år var det 13 år siden, at det franske modehus Balenciaga sidst viste flade sko til modeshow. Men nu tror designeren Nicolas Ghesquière på maskuline flade sko og grafiske kjoler.

Mode

Modebranchen dropper stiletterne

Modeindustrien er blevet træt af høje hæle. Store modehuse dropper stiletterne.

Mode

Moden er trådt ned fra stiletterne, og til de nylig overståede modeuger i New York, London, Milano og Paris havde flere designere byttet stiletterne ud med jordnære, flade sko.

Internationale moderedaktører og indkøbere blev også spottet i en lavere og mere anvendelig kitten heel-sko med cirka 5 centimeter hæl, elegante ballerinaer eller sågar en flad Dr. Martens-støvle. Og det vækker opsigt, fordi modefolket sjældent ses i en hæl under 10 cm.

Men ved modeugernes begyndelse i sommer skrev New York Times’ moderedaktør Cathy Horyn, at »aggressivt fodtøj virker passé«.

Uenighed om højden
De seneste år har stiletterne ellers ikke kunnet blive høje og fantasifulde nok. Hæle på 17 cm var blevet et almindeligt syn ikke bare på hollywoodstarletternes fødder, men også i skobutikkerne.

Skodesignere som Christian Louboutin og Nicholas Kirkwood har været med til at skabe kult omkring de ekstreme sko, og sidste år skabte den afdøde designer Alexander McQueen overskrifter med et par platformssko, der var 25 cm høje.

LÆS OGSÅ

Det var da heller ikke alle modehuse, der i år var enige med New York Times. Til Burberry Prorsums show i London i august stavrede og snublede modellerne i de akavede stiletter. Enkelte opgav og tog skoene af, og efterfølgende kommenterede moderedaktøren fra International Herald Tribune, Suzy Menkes, at det var på tide, at kvinder stod sammen og krævede, at designerne selv prøvede at gå en vakkelvorn tur i de latterlige sko. »Det ville give dem en lærestreg«.

Den flade sko
Milano og Paris bød i de efterfølgende uger på flade sko. Hos det toneangivende modehus Balenciaga viste chefdesigneren Nicolas Ghesquière flade sko for første gang i 13 år. En klodset-cool creeper-sko med masser af gadeattitude i stil med dem, som 1950’ernes Teddy Boys gik med.

Andetsteds i Paris gav Lanvins chefdesigner, Alber Elbaz, modellerne mulighed for at vælge mellem metalstiletter og flade, elegante sandaler med smykkelignende metalspænder om anklerne.

Chloé viste desuden flade ballerinaer, Chanel viste flade motorcykelstøvler, og Stella McCartney viste smukke sandaler med blot fem centimeter hæl.

Når designerne siger »Okay«
»Salget af flade sko og støvler er steget markant«, udtaler Sebastian Manes, der er chef for sko- og accessories-afdelingen i Londonstormagasinet Selfridges.

Butikken har netop åbnet et Shoe Gallery med mere end 150 skomærker, og salget af de flade sko går strygende.

LÆS OGSÅ

»Jeg tror i virkeligheden, at kvinder elsker en praktisk sko«, siger Manes og peger på de indflydelsesrige internationale designere som katalysatorer for, at kvinder reagerer så positivt på den flade sko-trend.

Når designere som Nicolas Ghesquière hos Balenciaga, Hannah MacGibbon hos Chloé og Karl Lagerfeld hos Chanel siger god for at smide hælene væk, så bliver det nemlig okay for alle andre.

En naturlig modgift
Den britiske skodesigner Rupert Sanderson, der er kendt for sine chikke flade brogues, ser renæssancen for de flade sko som en klar reaktion på den ekstreme trend. Men han mener dog også, at det stilmæssigt er mere vanskeligt at gå i flade sko:

»Jeg har altid yndet elegancen og klassicismen ved den enkle, lave hæl. Men jeg tror også, at det kræver en vis portion mod for en kvinde at klæde sig pænt på i flade sko, eftersom det løber stik modsat alt, hvad vi er blevet indoktrineret med over de sidste par år. Men det i sig selv gør bare looket endnu mere friskt og nyt«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alt for mange karrierekvinder ligner en hjord af modedyr, der efterligner hinanden i upraktiske skoMedredaktør på amerikansk Vogue, André Leon Talley, er også fortaler for den nye lavere trend. Han skrev for nylig, at »alt for mange karrierekvinder ligner en hjord af modedyr, der efterligner hinanden i upraktiske sko«. Talley kritiserede desuden designerne for at være »besatte af knejsende torturkamre« og kaldte på »realitetssans« i designprocessen.

Ligesom dametasken for nogle år siden voksede sig større, dyrere og tungere for til sidst at miste sin relevans og tiltrækning, har den ekstreme sko måske nået sit mætningspunkt.

Hverdagen bestemmer
»Fra Juliette Gréco til Audrey Hepburn og Coco Chanel har elegante flade sko altid været tegn på intelligens, handling og fornuft. Kvinder, der vælger flade sko, vægter anvendelighed og funktion over image og fantasi.

De har begge ben på jorden«, kommenterer Nilgin Yusuf fra det anerkendte London College of Fashion og tidligere moderedaktør på The Sunday Times.

Hun påpeger, at hverdagen i sidste ende bestemmer kvinders påklædning.

»For at en kvinde kan bevæge sig hurtigt og effektivt gennem alle sine roller – karriere, familie, sit sociale liv – har hun behov for praktisk fodtøj. Og det betyder uvægerlig flade sko. Sko man kan tage på og glemme alt om. Sko, der ikke giver dig vabler eller bøjer din rygrad«.

Den jordnære mode
Måske er moden for en stund blevet jordnær. Mængden af fornuftig voksenmode dette efterår, som set hos Celines sofistikerede camel coats og Calvin Kleins kølige minimalisme, tyder på det.Det betyder selvfølgelig ikke, at de høje hæle forsvinder, men Nilgin Yusuf opsummerer.

»Høje hæle gør sig glimrende til at give et indtryk af autoritet og sex, men når det kommer til den virkelige verden, så har flade sko et forspring«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce