Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

covergirl. Den transseksuelle Lea T ligger nummer 40 på listen over verdens mest benyttede modeller, og lige nu er hun på forsiden af det engelske kultmagasin Love.
Foto: Love

covergirl. Den transseksuelle Lea T ligger nummer 40 på listen over verdens mest benyttede modeller, og lige nu er hun på forsiden af det engelske kultmagasin Love.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modebranchen sætter kønnet til forhandling

Den transseksuelle model Lea T er kommet på alles læber efter sit besøg hos Oprah.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De amerikanske tv-seere fik noget at tale om, da den brasilianske topmodel Lea T besøgte den amerikanske talkshow-dronning Oprah Winfrey i sidste uge.

Hendes lange sorte hår var slået ud, og hendes mørke øjne var fremhævet med sort mascara. Men Lea T var ikke blevet inviteret i studiet for at dele ud af sine skønhedstips. Nærmest tværtimod. Den 29-årige model er nemlig transseksuel.

Hun er døbt Leandro, og interviewet handlede om hendes opvækst som dreng, om at spise kvindelige kønshormoner i pilleform og om at gå fra utilpasset transseksuel til feteret topmodel og muse for chefdesigneren hos det franske modehus Givenchy, Christophe Decarnin.

De androgyne modeller får beskueren til at stoppe op et øjeblik og overveje, hvad det er, de ser.Situationen må siges at være den foreløbige kulmination på Lea T’s komet-karriere i modelverdenen og endnu et eksempel på moderbranchens trang til af udforske og udfordre de traditionelle kønsroller og skønhedsbegreber.

Klædt i haute couture
Siden sin debut i 2008, hvor Lea T gik show for det franske modehus Givenchy, har hun været på forsiden af modemagasinet Lurve, er blevet fotograferet til Givenchys kampagne, har optrådt nøgen for fransk Vogue, og lige nu kan hun opleves på forsiden af kultmagasinet Loves ’Androgyny Issue’.

I forbindelse med udgivelsen udtalte magasinets chefredaktør, Katie Grand, at hun hyrede den kontroversielle model efter at have mødt hende ved poolen på det eksklusive hotel Copacabana Palace Hotel i Rio de Janeiro.

»Jeg tænkte slet ikke over hendes køn. Jeg bemærkede bare, at hun var iklædt Givenchy haute couture, og at hun så fantastisk ud«, forklarede Katie Grand den engelske avis The Guardian.

Fra Dietrich til Bowie
På Århus Universitet sidder lektor Bodil Marie Stavning Thomsen. Hun forsker i køn og medier, og hun har også bemærket den androgyne tendens i modebilledet.

»Popkulturen har altid leget med kønnene. Skuespillerinder som Greta Garbo og Marlene Dietrich fascinerede samtiden, fordi de appellerede til begge køn. I 1970’erne udfordrede David Bowie de traditionelle kønsroller, da han optrådte med farvet hår og makeup. Bowie gjorde for alvor det androgyne til en del af modebilledet«, siger hun.Den danske forsker nævner også det transseksuelle Andy Warhol-ikon Candy Darling som et eksempel på modebranchens fascination af det androgyne. Candy Darling blev egentlig døbt James Lawrence Slattery, men hun levede som kvinde, og hun kom faktisk på forsiden af det amerikanske modemagasin Cosmopolitan allerede i 1960’erne.

Først nu kommer accepten Det er dog først nu, at transseksuelle for alvor er begyndt at blive en accepteret del af mainstream-kulturen, siger Bodil Marie Stavning Thomsen. »I takt med at det for alvor er blevet muligt at skifte køn, er vi også begyndt at forholde os til en mere flydende seksualitet. Vi er blevet klar over, at kønnet er et valg, og derfor begynder vi at interessere os mere for at forstå og acceptere f.eks. transseksualitet. Modebranchen er kendt for at være first movers, og derfor er det også her, at udviklingen går hurtigst«, siger hun. Tilbagevendende tendensLea T er ikke den eneste model, der vender op og ned på kønnene.

Da Jean Paul Gaultier viste sin seneste herrekollektion under modeugen i Paris, sendte han herremodellen Andrej Pejic på catwalken iklædt gylden damepels og højhælede guldstiletter. Andrejs afblegede hår var blevet friseret i en klassisk Veronica Lake-frisure, der bølgede ned over den ene skulder.

Og det er ikke første gang, at Andrej er blevet castet i en feminin sammenhæng. I oktober-nummeret af tyrkisk Vogue sidste år var han iklædt dametøj fra modehuse som Paul Smith, Yves Saint Laurent og Céline, og han arbejder både for herre- og damemærker.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

POLITIKEN TV

Den mandlige model Andrej Pejic var i høje hæle på catwalken til modeugen i New York. Kilde: Reuters/politiken.tv

Tendensen er også tydelig på kvindesiden, hvor der er fokus på smukke kvinder med maskuline træk eller en drenget attitude.

Den russiske model Jana Knauerova har for længst markeret sig med sit korte punkhår og en markeret kæbe, ligesom den danske topmodel Freja Beha er blevet kendt for sin slanke nærmest drengede krop, 16 tatoveringer og et udtryk, der kan veksle mellem elegant overklassefrue i kampagnerne for det amerikanske juvelerfirma Harry Winston og androgyn punker i modeserier for fransk og britisk Vogue.

»Freja Beha var med til at booste den androgyne bølge«, siger Jesper Thomsen fra Freja Behas danske modelbureau, Unique Models.

»I begyndelsen blev hun nærmest typecasted, men i den seneste tid er hun blevet booket til kampagner, hvor hun skal være blød, feminin og lækker. Legen med kønnene har altid været et tilbagevendende element i modeverdenen, men nu blandes transvestitisme, transseksualitet og androgyni i en stor kønnet gryde«, siger han.

Er det en pige?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Modeller som Lea T og Andrej Pejiv vil dog aldrig for alvor blive en del af mainstreamkulturen, siger Bodil Marie Stavning Thomsen.

Tendensen skal nemlig først og fremmest ses som modebranchens forsøg på at tilkæmpe sig beskuerens opmærksomhed, fordi modellerne strider imod de klassiske idealer. »De androgyne modeller får beskueren til at stoppe op et øjeblik og overveje, hvad det er, de ser. Er det en pige eller en dreng, en kvinde eller en mand? Den androgyne viser os, at kønsidentiteter er noget, vi producerer kulturelt, og det vil altid fascinere os«, siger hun. Spørgsmålet er så, om Lea T’s karriere blegner, når moden skifter. Hun har netop søgt om at få foretaget en fuld kønsskifteoperation, men kun fremtiden vil vise, om samfundet er parat til acceptere hende som et kvindeligt skønhedsideal.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden