ideal. Ud fra intentionen om at rykke ved tidens skønhedsidealer går en række frivillige modeller catwalk torsdag eftermiddag for at vise, at man kan se godt ud uanset om man bruger str. 34 eller 48.
Foto: Lars Wahl

ideal. Ud fra intentionen om at rykke ved tidens skønhedsidealer går en række frivillige modeller catwalk torsdag eftermiddag for at vise, at man kan se godt ud uanset om man bruger str. 34 eller 48.

Mode

Frivillige går catwalk i protest

Modeller fra strørrelse mini til maxi viser tøj til offentligt modeshow.

Mode

Copenhagen Fashion Week er over os. Branchen præsenterer i alt 41 modeshow med tynde modeller i meget små størrelser.

Og så er der ét mere - show nummer 42 - hvor modellerne repræsenterer et bredt spekter af kropstyper, der spænder fra str. 34 til 48. De går på catwalken til kamp for et mere nuanceret skønhedsideal.

»Hvorfor skal vi se det tøj, vi skal købe, på modeller, som ikke ligner os andre? Vi skal jo kunne se os selv i det tøj, der præsenteres, uanset om man bruger str. 34 og 48. Og hvis man ikke kan det, så synes vi ikke modebranchen har gjort det, den skulle«.

Det siger generalsektretær for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), Steen Andersen. Sammen med modefirmaet Carmakoma står foreningen bag det særlige modeshow, der foregår torsdag under uret på Hovedbanegården kl. 15.

LÆS ARTIKEL

Store størrelser
De mange forskellige kvinder, der skal repræsentere et bredt udsnit af kropstyper under showet, er alle frivillige, der har meldt sig til at gå catwalk i sagens tjeneste. Nogle er amatører, mens andre til daglig arbejder professionelt som 'plussize modeller'.

Foreningen LMS har tidligere arbejdet sammen med bl.a. cremeproducenten Dove for at promovere budskabet om, at naturlig skønhed ikke hænger sammen med idealmål. Torsdagens show er startskuddet på et nyt samarbejde med Carmakoma for at styrke kvinders selvværd og opfordre kvinder til at agere rollemodeller for hinanden, så de har en bredere spekter at identificere sig med, når de vurderer deres egne kroppe.

Ønskersundhedstjek og aldergrænse

Foreningen understreger, at kropsidealet for kvinder er blevet markant tyndere de sidste 100 år, hvilket gør, at mange kvinder i dag lever med et pres for at leve op til en normen om, at man bør have en slank og veltrænet krop. Det kan resultere i et lavt selvværd og i sidste ende medføre spiseforstyrrelser.

LÆS

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade samarbejder desuden aktuelt med Københavns Kommune og Danish Fashion Institute om at tilbyde alle unge københavnske modeller et sundhedstjek for at sikre, at skønhedsidealet først og fremmest er at være sund og rask. Desuden ønsker foreningen, at man indfører en aldersgrænse for modeller på 18 år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce