Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

00'ernes sexistiske hipsterkultur er i opløsning

To af modeverdens alfahanner er blevet fældet af anklager om sexmisbrug.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sidste onsdag måtte direktøren for tøjkæden American Apparel, Dov Charney, forlade det firma, han grundlagde for næsten 30 år siden. Han blev fyret af sin egen bestyrelse. Det sker, efter at Charney i årevis har ledet firmaet som et »seksuelt rædselsregime«, ifølge en tidligere kvindelig ansat, som er 1 ud af 8 kvinder, der indtil videre har anklaget ham for sexchikane.

Få dage forinden faldt en anden berygtet mand i den amerikanske modeverden, Terry Richardson, fast fotograf for millionfirmaer som Equinox og H&M, i unåde, efter at New York Magazine bragte en artikel om ham under overskriften: ’Er Terry Richardson kunstner eller forbryder?’.

Artiklen refererede til en lang række unge modellers oplevelser på Richardsons fotoset, hvor de mere eller mindre var blevet tvunget til at servicere fotografen seksuelt.

Alt i alt har det været »en dårlig uge for skytshelgenerne for 00’ernes semi-ironiske kvindehad«, som newyorker-journalisten Tom Hawking skriver i internetmagasinet Flavorwire. For måske er det mere end to mænds personlige deroute. Måske er det et tegn på, at den grænseoverskridende og i bund og grund sexistiske hipsterkultur, de to mænd er eksponenter for, er i opløsning.

En sexet arbejdsplads

Begge de anklagede nægter sig skyldige. Terry Richardson ser ifølge New York Magazine anklagerne som udtryk for, at der er indledt en »kendis-heksejagt« mod ham, mens Charney i Financial Times mener, at han er offer for en »hadekampagne«. Men læser man beskrivelser af de to mænds opførsel hhv. på kontoret og i fotostudiet, ligner de ikke helt de forfulgte uskyldigheder, de hævder at være.

Canadiske Dov Charneys ledelsesstil er anderledes end de fleste chefers, og han har aldrig lagt skjul på, at American Apparel er en »sexet arbejdsplads«. Det har for eksempel været helt normalt, at chefen tog bukserne af foran de ansatte. Han er troppet op til personalemøder kun iført en cock sock – altså en strømpe omkring de ædlere dele. Dov Charney har desuden givet dildoer i gave til flere af kvinderne på kontoret, og en kvindelig ansat hævder, at han har beordret hende til at onanere foran ham i arbejdstiden.

Selv mener Dov Charney, at den seksuelle stemning på arbejdspladsen har været med til at højne salget, så American Apparels årlige omsætning er firedoblet på 10 år og i dag ligger på 250 millioner dollars.

Også Terry Richardson, hvis fotos er kendt for at overskride grænserne mellem porno og mainstream, arbejder ofte med tissemanden uden for bukserne. Det er noget, han angiveligt gør for modellernes skyld, så de bedre kan »slappe af« under optagelserne, hvor han i øvrigt insisterer på at blive kaldt ’onkel Terry’.

Men ifølge en lang række modellers beretninger på internetsider som Jezebel har det været alt andet end afslappende – i hvert fald for dem – i Richardsons fotostudie, når han »på det kraftigste opfordrede« dem til at give ham blowjobs under arbejdet, hvis de ville gøre sig forhåbninger om fremtidige jobs.

Ironisk kvindeundertrykkelse

Den attitude har hidtil passet til tidsånden, skriver Tom Hawking i Flavorwire: I 00’erne har det været ’cool’ og ’hipt’ at portrættere og behandle kvinder på en nedladende måde som en reaktion mod den politiske korrekthed, der dominerede i 1990’erne – så længe kvindeundertrykkelsen ellers blev udført på en ironisk måde. Tom Hawking kalder det hipster misogyny og nævner det evigt provokerende Vice Magazine som et andet eksempel.

Men fyringen af Dov Charney og den begyndende boykot af Terry Richardson er ifølge Tom Hawking tegn på, at den tid er forbi.

Spørgsmålet er: Hvorfor har det taget så lang tid? Det er 10 år siden, at de første anklager om Dov Charneys sexchikane kom frem. Og Terry Richardsons storkunder H&M og Equinox har først nu droppet ham, skønt han gentagne gange har optrådt i selvportrætter med sit lem i munden på en ung pige. Hvorfor kommer reaktionerne først nu?

En af grundene er naturligvis, at både Charney og Richardson er succesfulde mænd med magt og indflydelse, og som mange derfor er afhængige af, skriver Tom Hawking i Flavorwire.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men derudover er der en mere subtil grund til, at de er sluppet af sted med deres opførsel. Det er, at der ikke har været noget at ’afsløre’. Tværtimod har både Dov Charney og Terry Richardson gjort det til en del af deres personlige brand – som hhv. alternativ leder og provokerende kunstner – at de overskrider grænser. I hipsterkulturen, der har defineret sig imod konformitet og mainstream, har det været et decideret selling point.

Dov Charney har bl.a. selv optrådt i American Apparels altid vovede reklamekampagner omgivet af unge afklædte piger. Og også over for pressen har han smidt bukserne: Under et portrætinterview med en kvindelig journalist fra Jane Magazine sad han åbenlyst og onanerede, mens de talte, indtil en assistent til sidst i interviewet kom ind og ’assisterede’ ham med et blowjob.

Da interviewet kom på tryk, kunne man læse, at Charney karakteriserede sig selv som leder som »en liderlig karl«. Og Terry Richardson har beskrevet sin position på følgende måde: »Jeg var et genert barn, og nu er jeg den her magtfulde fyr med en stiv pik, der dominerer alle de her piger«.

»Med deres opførsel siger de: ’Se, vi opfører os som nogle dumme svin! Er vi ikke vovede? Hvis du ikke kan lide det, er det bare, fordi du er snerpet!’«, skriver Tom Hawking.

Samfundets dobbeltmoral

Men der er et mål af hykleri i vores fordømmelse af mænd som Dov Charney og Terry Richardson. Det mener den britiske manuskriptforfatter Benjamin Ross, der selv har været en hovedkilde i afsløringen af seksuelle overgreb på privatskolen St. Paul’s, hvor han gik i 70’erne.

Benjamin Ross kæder de to amerikaneres sager sammen med den aktuelle britiske skandale om Jimmy Savile, den berømte britiske tv-vært og medieperson, der viser sig at have misbrugt flere hundrede børn seksuelt, mens han var en kendis.

»Alle siger nu: ’Hvordan kunne det dog ske? Hvorfor vidste vi ikke noget?’. Men det kunne ske, fordi alle netop vidste, hvad der foregik. Underholdningsbranchen lever af excentriske fyre som ham, som man så byggede en mur op omkring, der beskyttede hans berømte personlighed mod at blive afsløret som sexforbryder«, siger han over telefonen fra London.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men at vi i dag fordømmer Savile, ændrer ikke ved det faktum, at vi selv var med til at skabe ham. Det system, der dengang tolererede hans opførsel, er det samme system, som i dag fordømmer det. Nu er der bare andre regler for, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er. På den måde kan man faktisk kun føre retssager mod fortidige sager, for mens det står på foran næsen af os, bliver det beskyttet af samtidens dobbeltmoral«.

På samme måde er det også os selv, der har holdt hånden over Dov Charney og Terry Richardson ved at dyrke den misbrugskultur, de har været bannerførere for.

»Så længe vi køber de produkter, de sælger med deres degraderende billeder af kvinder, findes der mænd som dem. Men vi kan ikke adskille monstrene fra systemet, der skaber dem: os«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden