Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ukrainsk. Traditionelt er ukrainsk tøj rigt på print og kulør, men Demi Domanoff viste masser af sort og hvidt tøj i Salon Ks velgørenhedsmodearrangement i København.
Foto: Peter Hove Olesen

Ukrainsk. Traditionelt er ukrainsk tøj rigt på print og kulør, men Demi Domanoff viste masser af sort og hvidt tøj i Salon Ks velgørenhedsmodearrangement i København.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ukrainske modeskabere bruger skønhed som modvægt til politisk uro

Ukraines førende modeskabere, der netop har besøgt København, har blikket rettet mod Vesten.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man ser bort fra en lille gruppe modeinteresserede herboende ukrainere, er der næppe mange i Danmark, der kender designeren Demi Domanoff.

Men han kender Danmark.

»Min næste kollektion er ved at være færdig, og den er inspireret af København. I Ukraine har vi tradition for at lave tøj, som er meget kulørt og feminint, og det vil jeg gerne forbinde med den mere kølige nordiske stil. Jeg elsker København og den særlige ånd i byen, når bladene falder mellem bygningerne«, siger Demi Domanoff.

På inspirationsophold i København

Han har flere gange været på inspirationsophold hos venner i den danske hovedstad, og i denne uge var han tilbage for at vise, hvorfor han i disse år regnes som en af Ukraines bedste designere.

Det skete ved et velgørenhedsarrangement i Salon K, hvor man brugte mode til at rejse penge til hospitaler og familier, der er ramt af den seneste tids væbnede konflikter i Østukraine.

25 ukrainske modeskabere havde doneret tøj til en auktion, hvor mange af indslagene viste startpriser på 3-4.000 kr.

Desuden havde tre designere sendt hele deres kollektion til foråret 2015 til Danmark for at tage en tur på en improviseret catwalk og være med til at hive penge ud af arrangementets gæster.

Høje ambitioner

Demi Domanoff er en lille sortklædt mand med strithår og sølvsko. Han stammer fra Odessa, og efter en designuddannelse i Kijev driver han en systue i den historiske by ved Sortehavet.

Som andre aktører i den yngre generation af ukrainske designere har han blikket ret mod vest. Ikke bare mod København, men mod Berlin og Paris, hvor han har deltaget ved de seneste modemesser.

Ambitionsniveauet er højt – der er bare lige det med Ukraines øjeblikkelige tilstand.

»Designerne bliver ved med at arbejde på trods af uroen. Jeg mener, at det er vores opgave at gøre folk glade. Men jeg bruger mere tid nu på at orientere mig mod udlandet«.

Ny ambitiøs generation

Tidligere var det russiske marked en vigtig aftager af ukrainske mode. Den dør er lukket af det bundfrosne forhold mellem de to nationer.

Til gengæld kan den nye handelsaftale med EU få stor betydning for modebranchen, forklarer Natalka Hansen.

Hun er født i Ukraine og bor i Danmark, hvor hun driver taskefirmaet Naledi.

»Når toldafgifterne falder væk, vil de ukrainske designere få nemmere ved at komme ind på det europæiske marked. Det vil komme til at ske. Jeg har fulgt udviklingen i mange år, og det er tydeligt, at den unge generation har en opfattelse af stil og silhuetter, der er på niveau med de kendte designere i København eller Paris«.

Fremstilles på hjemmebane

Der er desuden den interessante detalje, at Ukraine har en stor tekstilproduktion, og stort set alt tøjet fremstilles på hjemmebane. Designerne har altså produktionsapparatet tæt på og kan reagere hurtigt på markedets krav. Ifølge de modefolk, jeg talte med i Salon K, har de på trods af oprør, revolution og borgerkrig ingen problemer med produktionen.

Selve modeshowet understregede Natalka Hansens pointe. Tøjet fra mærkerne Lake, Przhonskaya og Domanoff ville ikke falde udenfor ved Copenhagen Fashion Week.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De laver moderne, urbant dametøj – et sted mellem business og aftenfest – og der blev vist lige så meget hud, som man ellers ser i modebilledet.

Søger noget neutralt

Lake, der er kåret som bedste dametøjsmærke ved Ukraines Fashion Awards i 2012, dyrker asymmetriske snit og den form for minimalisme, som franske Céline har populariseret.

Kjolerne og særligt bukserne fra Domanoff ligner en ukrainsk variant af David Andersen med masser af sort, korte kjoler og kropsnære bukser med brede sorte og hvide striber. Hans hofnummer er kjoler, der snyder øjnene med forskellige længder foran og bagpå. Korte foran, men lange på bagsiden som en sjov variation af begrebet ’den lille sorte’.

»Historisk set har ukrainsk tøj været rigt på print og kulør. Jeg søger noget neutralt med det monokrome. Det hvide sørger for, at der er følelser i tøjet«, forklarer Demi Domanoff efter showet.

Hans kollektion blev ledsaget af en sort-hvid film, indspillet i samarbejde med Showstudio i London, en af verdens førende producenter og kuratorer af modefilm.

Med flaget på tøjet

Olena Przhonskaya har de samme ambitioner om at række ud af Ukraine. Den 29-årige designer fra Kijev har allerede været til modemesser i Paris og Milano og er ved at finde internationale aftagere til let, luftigt sommertøj med mange overraskende detaljer.

Hun laver blandt andet solkjoler konstrueret med overdele som smækbukser, nogle blot med en enkelt skrå rem over den ene skulder.

Det hele lavet i en prunkløs stil, som er snublende nær den skandinaviske. Faktisk viste Designers Remix beslægtede variationer af smækbukser ved den seneste modeuge i København.

Tøj som modvægt

Da jeg møder hende, er Olena Przhonskaya selv klædt i en af kollektionens lange chiffonkjoler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den har en spøjs overflade, der minder om fiskeskel eller bladene i en blomst. Det er hendes håb, at skønheden i tøjet kan være en modvægt til den triste situation i Ukraine.

Og selv om hun har blikket rettet mod Vesten, betyder hjemlandets tilstand alt for hende, siger hun og tager fat i det lille mærke, som er placeret i syningen i siden af alle hendes kreationer.

Det er gult og blåt og forestiller det ukrainske flag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden