Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modebranchen indfører stram selvjustits efter sag om ultratynd model

I fremtiden skal danske modeller være sunde og have løn for deres arbejde.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er slut med udsultede, styltetynde modeller, der ikke får en krone for deres arbejde i Danmark.

Det er ikke bare et håb, men et krav, som kan føre til udelukkelse af det gode selskab, hvis det ikke bliver overholdt.

Sådan hedder det i et opdateret charter for den danske modebranche, som skal sætte den etiske standard fremover.

»I fremtiden vil der ikke være modeller, som ikke lever op til charterets ideal om, at modellerne er sunde og raske og som ikke får betaling for deres arbejde«, siger Eva Kruse, der er direktør for netværksorganisationen Danish Fashion Institute, der repræsenterer den danske modeindustri.

Det gælder i blade, til modeuger og i industrien generelt.

Charteret er allerede underskrevet af otte af landets største modelbureauer og brancheforeningen regner med, at alle vil følge trop. Ellers får man nemlig ikke meget at lave i den danske modeverden i fremtiden, siger hun. Når de forskellige aktører har skrevet under på Modebranchens Etiske Charter, får de et logo, de kan bruge på samme måde som Svanemærket eller Økologimærket. Forbryder de sig mod reglerne, bliver de smidt ud og ryger på en offentlig sortliste.

Siden 2007 har der eksisteret et charter om etisk korrekt opførsel i modebranchen, men først nu kommer muligheden for at straffe dem, der ikke følger ordlyden. Charteret slår til lyd for, at alle modeller på sigt skal have et sundhedstjek og at det ikke er nok at få en såkaldt goodiebag med gaver for arbejdet som model, men at der skal lønnes med penge som i andre brancher.

Vi vil nok aldrig kunne blive 100 procent enige om, hvordan det her kropsideal ser ud

»I kølvandet på finanskrisen havde mange virksomheder rigtig svært ved at få det til at hænge sammen, derfor var man begyndt at lønne folk med goodiebags eller gaver i stedet for kontante penge. Nu har vi taget en beslutning om, at folk skal have kontante penge. Vi kan ikke beslutte, hvad de skal have, nogen får 10.000 i timen, andre får 250, det er afhængig af hvor berømt en model du er, men det er et almindeligt krav om respekt, at man betaler løn for arbejde«.

Kan aldrig blive enige

Danish Fashion Institute efterlyser, at der fra politisk hold bliver lavet muligheder for, at modeller landet over kan få et sundhedstjek, så det ikke kun kan ske i København som i dag. Sundhedstjekket er både psykologisk og fysisk, og er med til at afgøre, om modellen har det godt og er sund og rask.

»Vi vil nok aldrig kunne blive 100 procent enige om, hvordan det her kropsideal ser ud. Hverken internt i branchen eller i Danmark, men det er det, styregruppen skal administrere. Der vil altid være nogen der synes, at nogen er for tynde og nogen der synes, at det er helt tilpas. Og der er det vigtigt, at vi ved, at folk er sunde og raske«, siger hun.

Det bliver muligt for alle at klage over forhold i modebranchen til den styregruppe, som skal beslutte, om underskrivere af chartret overholder reglerne eller ej.

»Der er også en lægeattest på den model, der var i Cover, men derfor tror jeg godt alligevel, at vi allesammen kan blive enige om, at det ikke er et kropsideal, vi vil fremme«, siger Eva Kruse, som mener, at hele branchen står bag ideen om strengere regler.

»Vi er en stor, kreativ branche, som har lyst til at tale om alle mulige andre ting end det her«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden