Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pasform. Der findes flere modebevægelser inden for cykeltøj til kvinder, men deres fokus er først og fremmest på funktion, fortæller en designer fra firmaet Rapha. Pr-Foto

Pasform. Der findes flere modebevægelser inden for cykeltøj til kvinder, men deres fokus er først og fremmest på funktion, fortæller en designer fra firmaet Rapha. Pr-Foto

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder i lycra i udbrud

I takt med at antallet af kvindelige cykelryttere vokser, boomer markedet for målrettet teknisk tøj, som støtter uden at belaste udsatte kropsdele. Fokus er på funktion og pasform, men det må gerne se godt ud.

Mode
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er styr på grejet, når 3.700 kvindelige motionscyklister kører 113 km syd for Køge.

Nogle racer af sted, andre tager turen for hyggens skyld, og hvor man tidligere så mange ’havelåger’ i målområdet på Køge Havn, vrimler det nu med karbonstel, gedebukkestyr og avancerede kilometertællere.

Antallet af kvindelige cykelmotionister eksploderer i disse år, og de har sans for grej. Det smitter også af på påklædningen. Der var puder i cykelbukserne og stramme trøjer i pangfarver overalt ved weekendens løb, og der findes definitivt en kvindelig version af fænomenet MAMIL (Middle-aged Man In Lycra).

Midt på pladsen står Benita Beyer i en bod med cykeltøj. Hun driver den lokale afdeling af Fri Bikeshop og er kædens eneste kvindelige indkøber.

»Interessen for cykeltøj til kvinder er stærkt stigende. De store cykelmærker satser hårdt på kvinder nu, og udvalget er blevet større«.

Hun peger på to emner, der særligt interesserer kvindelige cykelryttere.

»De går op i farver, og at tøjet matcher. Det betyder mere for kvinder end for mænd. Desuden er det vigtigt, at tøjet er figursyet«.

Når man står blandt tusindvis af svedige kvinder i lycra, bliver det hurtigt klart, at figur og kropsform skal forstås i flertal. Damerne ruller over stregen i alle størrelser, og hvor midaldrende mandlige motionscyklister ofte presser cykeltrøjernes ydeevne til maksimum for at få plads til maven, er det understellet, der er den store udfordring for kvinderne.

Store cykelmærker satser hårdt på kvinder nu

Det bekræfter Maria Olsson. Hun designer cykeltøj for det britiske mærke Rapha.

»Vi arbejder især med pasformen over hofter og lår. I forhold til herrernes tøj er konstruktionen også anderledes ved bryst og skuldre. Det handler om at skabe maksimal støtte og minimal belastning«, forklarer hun fra London.

Rapha er blevet et stort navn i cykelverdenen med retro-påvirket cykeltøj, der går mod strømmen af larmende farver. Dametøjet fylder mere og mere i kollektionen.

»Tidligere var det almindeligt, at cykeltøj til kvinder blev skabt ved, at man tog herretøjet og lavede en ’shrink it and pink it’-løsning. Nu er designet målrettet og mere smigrende for den kvindelige krop. Det har en positiv effekt. Man bevæger sig bedre, når man føler sig godt tilpas«, mener Maria Olsson.

Mindre pude i buksen

At interessen for cykling er stigende blandt kvinder, mærker man også hos danske FIBR.

Mærket er startet af grafisk designer Jens Kruse, der selv er cykelentusiast, og det fik ham i gang med at udforme cykeltrøjer, shorts m.m. Seneste sprint i den retning er bib-bukser til kvinder. Bib er cykelshorts med seler.

»Køreglæden er den samme, men mænd og kvinder har jo forskellig anatomi. Damebukser skal f.eks. have en mindre pude end mænds. Der er jo lidt mindre at passe på«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Puden i bukserne skal forhindre ømhed og slid på huden. Startskuddet til FIBR’s første damekollektion var et møde med banerytteren Janni Bormann. I 2015 fik hun en aerodynamisk heldragt til VM, hvor hun bl.a. satte ny verdensrekord i 500 meter på tid i aldersklassen 50 til 54 år.

»Der findes efterhånden meget cykeltøj til kvinder. Vi skiller os ud med design og en pasform, der er god for nordeuropæiske kroppe«, siger Jens Kruse med henvisning til, at cykeltøj ofte ser ud, som om det er syet til bittesmå sydeuropæere.

Retro i nutid

Selv om der findes modebevægelser inden for cykeltøj til kvinder, er fokus for designerne først og fremmest på funktion.

»Vi skal løse problemer. Aktuelle modefarver er det sidste, vi interesserer os for. Det visuelle design er typisk inspireret af arkitektur, kunst og sportens egen historie«, siger Maria Olsson fra Rapha.

Mens interessen for historien har en tendens til at fylde meget for mandlige cyklister, ligger kvinders fokus ofte andre steder.

»De mest hengivne er selvfølgelig optaget af traditioner og glory and honour. Men cykelhistorien er mindre for kvinder, der er færre forbilleder at være inspireret af. Jeg oplever, at mange til gengæld er optaget af at skabe en ny historie, som kan inspirere fremtidens ryttere«.

Netop kvindernes kortere cykelhistorie kan forklare, at der stadig er nogle udfordringer med tøjet, som man endnu ikke har løst.

Tilbage på havnen i Køge peger Benita Beyer på et område, hvor hun og mange andre kvinder drømmer om nye fikse løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er indviklet for en kvinde i bib-shorts med seler at komme på toilettet. Vi begynder heldigvis at se shorts med en lynlås på ryggen, så man nemmere kan komme til at tisse uden at skulle have alt tøjet af«.

Den problemstilling kender Maria Olsson, og hun indrømmer, at den smarteste løsning endnu ikke er fundet.

»Vi tester alt vores tøj sammen med professionelle ryttere fra bl.a. Canyon/Sram-holdet, og det er faktisk ikke et problem, de går op i. Profferne kører hurtigt og er på vejen i relativt kort tid. Det er anderledes for motionister. Jeg deltager selv i lange løb og ved, hvor omstændeligt det er at krænge et par stramme bib-shorts af«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden