MODELLER. Modellerne på catwalken er længe blevet beskyldt for at være for tynde, ligesom der har været tradition i modebranchen for, at mange modeller ikke får betaling for deres arbejde.
Foto: Sergei Grits/AP

MODELLER. Modellerne på catwalken er længe blevet beskyldt for at være for tynde, ligesom der har været tradition i modebranchen for, at mange modeller ikke får betaling for deres arbejde.

Mode

Modeller om etisk charter: Nu må der handling bag ordene

Der er stadig et stykke vej til optimale arbejdsforhold, siger modellerne.

Mode

»Det er en stor sejr for de danske modeller - nu skal vi sørge for, der kommer handling bag ordene«.

Sådan lyder vurderingen fra foreningen Danske Modeller, efter modebranchens fællesorganisation, Danish Fashion Institute, har lanceret en opdateret udgave af modebranchens såkaldte etiske charter i samarbejde med Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Planen, der er indgået mellem modeller, modelbureauer og designere, betyder, at alle modeller skal betales løn for deres arbejde, at der skal serveres sund mad backstage, og at der ikke må bruges modeller, som er under 16 år, under modeugen.

Ifølge charteret foreligger der ingen sanktioner til parter, der overtræder reglerne - men man »opfordrer til selvjustits i branchen« og lover, at der følges der op med direkte kontakt til virksomheder, som overtræder reglerne.

LÆS OGSÅ Ifølge Ida Burchardi, formand for Danske Modeller, der tæller 500 medlemmer, er der dog grund til at indføre mere konkrete foranstaltninger, der kan få alle parter til at overholde charteret.

»Vi er nødt til at sikre sanktioner, hvis tingene ikke bliver overholdt, så alle partere har et incitament for at overholde den nye aftale «, siger Ida Burchardi, der selv har været med i ideudviklingen bag det nye charter.

Modeller vil gerne arbejde gratis
Særligt under Copenhagen Fashion Week, der i øjeblikket afvikles i København, har der tidligere været rettet kritik af manglende aflønning af modeller og for tynde modeller på catwalken.

Ida Burchardi mener, at det er yderst positivt, at både brancheforeningen DAFI og de danske modelbureauer har bakket op om det nye charter, der skal gøre det mere trygt at være model i Danmark.

Læs modebranchens etiske charter

»Men området har mange gråzoner. For eksempel er der mange modeller, der selv tilbyder at gå modeshows gratis, fordi det er god eksponering for dem, hvis de er i starten af deres karriere. Derfor skal vi finde nogle regler, som alle kan stå inde for«, siger hun.

Danmark har mistet føretrøje

Selvom hun er meget begejstret, mener hun dog samtidig, at Danmark har svigtet muligheden for at bære førertrøjen i kampen om at sikre modeller gode og trygge arbejdsforhold.

»I starten var vores (Danske Modellers, red.) tilgang, at vi ville have branchen med til at gøre Danmark til en international firstmover på området, men nu er det mere blevet til: Kom nu, venner, vi er altså nødt til at følge med de andre lande«, siger hun og henviser til lande som Israel, hvor man har indført statslig lovgivning, som blandt andet stiller krav til modellernes bmi.

DOKUMENTATION Læs modebranchens etiske charter

Ida Burchardi har endnu ingen bud på, hvad straffen skal være for de parter, der ikke overholder reglerne i Danmark.

»I første omgang er vi nødt til at give det noget tid, så både designere og modelbureauer får tid til at implementere de nye regler«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce