1800-tallets fineste kjoler strammede hofter og bryster ind, men fyrede op for bagdelen. Her en kjole fra England, 1887.
Foto: FIT

1800-tallets fineste kjoler strammede hofter og bryster ind, men fyrede op for bagdelen. Her en kjole fra England, 1887.

Mode

Skønhedsidealer er sociale konstruktioner: 'Tykke Ida' og plus-size-modellen Iskra Lawrence kan se, at deres kropsform tidligere har været højeste mode

Ny amerikansk udstilling om krop og mode spejler de diskussioner om idealer, plus-size og tynde modeller, der er en del af kampen for mere diversitet i modebranchen. Silhuetten kan ses som samfundets spejl.

Mode
FOR ABONNENTER

Engang hed det sig, at man kunne sige noget om tidens tilstand ved at se på kjolernes længde. Skørterne bevægede sig i takt med aktiekurserne, og følger man den teori, er det oplagt, hvorfor optur gav miniskørter i 1920’erne og 1960’erne, mens gulvlange kjoler har domineret i perioder med smalhals.

I dag sejler sømmen op og ned, ofte i samme kollektion, og det er svært at se kjoleindekset som andet end et kuriosum. Desuden har moden et bredere vækstlag, hvor indflydelsen på kjolelængden er spredt ud i forhold til dengang, Paris kunne diktere, at nu skulle alle kjoler slutte over knæet.

Hvis man vil bruge påklædning til at få et billede af, hvordan et samfund har det, er det mere oplagt at se på silhuetten. Hvordan er en kjole skåret i forhold til kroppen? Er der plads til former? Og hvor sidder de i så fald?

Skræddere og modedesignere har gennem århundreder tilpasset sig øjeblikkets skønhedsidealer og dermed fungeret som et spejl for samfundets syn på kvindekroppen. Bare tænk på korsettets dramatiske ommøblering af taljen og den frigørelse, der fandt sted, da båndene blev umoderne, stort set samtidig med at kampen for kvindelig valgret bar frugt.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce