0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Svar udbedes Klimaforsker: Derfor bliver det regnvejr på Roskilde

Meteorologerne lovede os en rekordsommer, men regnen siler ned. Hvad gik galt?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dige
Foto: Jens Dige

Klimaforskeren Bo Christiansen spåede sammen med en række meteorologer, at vi ville få en rokordvarm sommer i år. Her få dage før Roskilde Festival ser vejret dog ikke særlig rekordvarmt ud.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Klimaforsker Bo Christiansen, på søndag åbner Roskilde Festival dyrskuepladsen, og på torsdag starter koncerterne. Mere end 100.000 mennesker skal sove i telt, drikke øl og høre musik – udendørs! Hvordan bliver vejret?
»De næste fem-seks dage ser det ud, som om der bliver regn, byger og dagtemperaturer omkring 20 grader. Frem til fredag er der mere end 50 procent sandsynlighed for, at det bliver regnvejr«.

Hvorfor?
»Når vi har ustadigt vejr som nu med vind fra vest og masser af fronter og byger ind over landet, er det gerne sådan, at det tager ti til fjorten dage, før det skifter. Men du skal huske på, at vejrudsigten er meget præget af sandsynlighed. Vejret er simpelthen kaotisk. Og det betyder, at der er meget få ting, vi kan sige med sikkerhed, når vi ser så langt frem. Man kan sige noget om sandsynlighed, men det er svært at sige, lige præcis hvornår vejret skifter«.

Med hvor stor sandsynlighed kan I overhovedet sige noget om vejret, der ligger længere ude i fremtiden end femdøgnsprognosen?
»De forudsigelser, vi laver ni dage frem, har noget forudsigelseskraft i sig. Det er ikke fuldstændig hen i vejret. Men vi kan udtale os meget mere sikkert om de nærmeste fem dage. Det er, fordi vejret er kaotisk, og jo længere vi forsøger at kigge ind i fremtiden, jo mere kommer det her kaos til at spille ind. Hvis vi kun ser ti minutter ud i fremtiden, så kan være nogenlunde sikre på, hvordan det bliver. Vi kan se, hvad vej skyerne driver. Men når vi når ud på ni dage, så er usikkerheden meget stor«.

Hvad er forskellen på den måde, I forudser vejret i morgen og om ni dage på?
»Vi bruger stort set samme metode. Vi kommer data – temperaturmålinger, tryk, vindmålinger – fra satellitter og vejrstationer over hele verden ind i en model og prøver at regne på det«.

Bruger I også data for, hvordan vinden blæser på Azorerne, når I skal spå om vejret i Danmark?
»Ja. Der er vejrdata for stort set hele verden i modellen. Computeren tager udgangspunkt i vejret nu, og prøver ud fra dataene at regne ud: Hvordan bliver vejret om en time, om to timer, i morgen. Og frem til ni dage. Men usikkerheden vokser for hver time«.

Hvis du skulle spå om vejret i morgen, hvor stor ville sandsynligheden så være for, at din spådom ville gå i opfyldelse?
»Det er svært at sætte et tal på, men den ville være stor«.

Hvad så med på torsdag, når Roskilde Festival starter?
»Så er sandsynligheden for, at jeg får ret, mindre. Hvis vi går frem til om 15 dage, så er vores m