rockdna. Alex Chilton på arkivfoto fra 2004.
Foto: JACK PLUNKETT/AP

rockdna. Alex Chilton på arkivfoto fra 2004.

Musik

Guitarrockens gudfar er død

Guitaristen Alex Chilton er død i New Orleans, 59 år gammel.

Musik

Da Alex Chilton og The Box Tops sang ’The Letter’ til tops i 1967 var han kun 16.

Men han lød som en mand, der havde prøvet det meste med en stemme, fuld af den soul, der var baggrundsmusik i hans hjemby, Memphis.

Tirsdag døde han, 59 år, af et hjerteanfald lige før en koncert med sit gendannede band Big Star, men alene ’The Letter’ skriver ham ind i rockhistorien.

R.E.M.-dna
The Box Tops overgik aldrig den single, de var ikke mærkelige nok i en tid, hvor det skæve var rettesnoren.

I 1970 gik de i opløsning og efter som solist at have forsøgt at få en bid af The Big Apple vendte Chilton tilbage til Tennessee.

Sammen med Chris Bell dannede han Big Star, der ikke lader sig sætte på nogen formel, men udgør dna’et til navne som R.E.M, The Replacements, Radiohead og Wilco uden at være utro mod den melodiøsitet, der bar både The Beatles og Beach Boys.

Brød sig ikke om det letbenede
Tre albums nåede de, med ’Radio city’ fra 1974 som hovedværket.

Chilton blev derpå producer og udsendte sporadiske plader i en branche, hvis letbenethed han med sit sind havde det svært med.

Men udødeligheden skyldes altså sangen om fyren, der forlanger en flybillet lige nu, for han har fået brev fra sin kæreste, som beder ham komme hjem, fordi hun ikke kan undvære ham.

I 2009 udsendtes et bokssæt med Big Star, der forklarer, hvorfor Alex Chilton bliver svær at undvære.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce