Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Niels Lan Doky (yderst til venstre) er en af mændene bag det nye Jazzhus Montmartre.
Foto: DRESLING JENS

Niels Lan Doky (yderst til venstre) er en af mændene bag det nye Jazzhus Montmartre.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stjerner strømmer til genfødt jazzperle

Interessen for at spille på Jazzhus Montmartre er overvældende.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De historiske lokaler i Store Regnegade er stadig under ombygning op til genåbningen 1. maj af det verdenskendte spillested Jazzhus Montmartre.

Det ændrer dog ikke på, at rygterne om, at Montmartre igen vil byde på jazzede toner allerede har spredt sig til resten af verden.

»Jeg får 200 mails om dagen fra folk, der gerne vil spille på Montmartre. Både fra navne som jeg aldrig har hørt om og fra kendte verdensnavne. Eksempelvis Abdullah Ibrahim, der ligesom mange andre tilbyder at spille til langt under sit vanlige honorar. Simpelthen fordi det er Montmartre«, siger Niels Lan Doky.

Sammen med iværksætter og nyudnævnt administrerende direktør Rune Bech står Lan Doky bag den nye version af Jazzhus Montmartre, der fra 1959 til 1976 var et af de absolutte internationale kraftcentre inden for jazzen.

LÆS ARTIKEL

Snebolds-effekt
I dag løftede de to sløret for, hvad de kommende måneder har at byde på i forbindelse med 'Grand Re-Opening Montmarte 2010'.

Og kombinationen af Niels Lan Doky som musikchef og Jazzhus Montmartres gode internationale ry trækker de helt store navne til. Jeff 'Tain' Watts - med Lan Dokys ord 'en af verdens bedste trommeslagere' - åbner ballet 1. maj, og i kølvandet på hans optræden gæster bl.a. Bill Evans, Didier Lockwood, Kenny Barron, Alice Ricciardi, Kenny Garrett og Martial Solal Store Regnegade.

»Vi starter med de helt store navne og satser på en en 'snebold-effekt', så vi ikke taber momentum. Samtidig lader vi de her navne spille op til seks dage i træk på Montmartre sammen med danske og svenske musikere. Det giver tid til fordybelse og gode udfoldelsesmuligheder for at at afprøve nye konstellationer«, siger Niels Lan Doky om koncerterne i jazzhuset, hvor der blot er plads til cirka 75 publikummer hver aften.

LÆS ARTIKEL

Talenterne får chancen
De vil fra begyndelsen af maj kunne opleve et rum, hvor alting emmer af jazzhistorie. 10 gamle masker, som hang på væggen på det oprindelige Montmartre, vil blive genskabt, og lejlighedsvis vil Lan Doky og Rune Bech skabe såkaldte 'tributes' til de stjerner, som har spillet på stedet. Blandt andre Stan Getz, der bliver hyldet over fem dage i maj.

»Bevidstheden om historien er vigtig, så det er helt naturligt, at vi vil fortolke de ikoniske musikere, der har haft et nært forhold til Montmartre«, siger Niels Lan Doky.

Han sætter samtidig en tyk streg under, at det nye Jazzhus Montmartre ikke vil blive et støvet spillested, som ikke kan slippe ud af fortidens skygge.

»Vi vil skabe et laboratorium for unge danske musikere, som her får en unik mulighed for at spille sammen med store udenlandske navne. Jeg fik selv lov til at spille sammen med Thad Jones og NHØP, da jeg var 15 år, og jeg synes, det er vigtigt at give unge talenter chancen«, siger Lan Doky, der blandt andet inviterer den helt ukendte 19-årige trommeslager Niclas Bardeleben til at spille på Montmartre flere aftener i træk.

LÆS ARTIKEL

Et nyt medlem i minuttet
Kigger man på økonomien ved blot at have 75 publikummer om aftenen, der køber billetter til mellem 180 og 570 kroner, så giver det også god mening at tage unge talenter med på scenen, når det legendariske jazzhus igen slår dørene op.

»Vi laver ikke det her for at tjene penge. Montmartre er en non-profit organisation, og vi overlever kun på, at musikerne spiller for mindre penge end normalt, og på den velvilje vi ellers oplever, bl.a. fra sponsorer«, siger Rune Bech.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han fortæller, at Jazzhus Montmartre har modtaget både gratis rengøringsmidler og trægulve, og at de får støtte til hotelophold, når de internationale jazzmusikere gæster byen.

Umiddelbart ser det altså ud til, at rigtig mange mennesker gerne vil støtte op om, at et af Københavns mest elskede spillesteder kan etablere sig på ny.

»Her op til åbningen får vi et nyt medlem i minuttet. Hvis det fortsætter sådan her, bliver vi snart nødt til at begynde at sige nej til alle dem, der henvender sig«, siger Rune Bech, omtrent samtidig med, at det går op for ham, at Jazzhus Montmartres hjemmeside er gået ned.

På grund af for meget trafik.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden