Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stan getz i Jazzklub Montmartre for mere end 60 år siden. Nu åbner stedet igen. I baggrunden ses trommeslageren Joe Harris. Foto: Erik Petersen.
Foto: Erik Petersen

Stan getz i Jazzklub Montmartre for mere end 60 år siden. Nu åbner stedet igen. I baggrunden ses trommeslageren Joe Harris. Foto: Erik Petersen.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Legendarisk jazzhus genopstår

Jazzhus Montmartre vender tilbage i hjertet af København med Niels Lan Doky i spidsen.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det originale Jazzhus Montmartre vender tilbage.

Det sker allerede til maj, hvor der igen vil være jazzy toner på den originale adresse i Store Regnegade i København, der i 30 år var en institution blandt jazzikoner fra hele verden.

Det er den danske jazzpianist Niels Lan Doky, der bliver musikchef for det nye foretagende, og han kalder genåbningen for en drøm, der går i opfyldelse.

Jeg er ydmyg og taknemmelig over at få chancen

»Stedet har altid stået som noget specielt for mig. Jeg er ydmyg og taknemmelig over at få chancen for at give denne legendariske institution et nyt indhold i en ny tid«, siger Niels Lan Doky i en pressemeddelelse.

Stadig kun 100 ad gangen Jazzhus Montmartre udviklede sig fra 1959 til 1976 til et af verdens absolutte kraftcentre inden for jazzen.

Faktisk var stedet så populært, at flere af tidens største jazznavne flyttede til København, blandt andre Dexter Gordon, Ben Webster og Kenny Drew.

Deres tilstedeværelse inspirerede og udviklede siden en hel generation af danske jazzmusikere i Store Regnegade, blandt andre Niels Henning Ørsted Pedersen, Alex Riel og Palle Mikkelborg, der trådte deres musikalske barnesko i Montmartre.

FOTO

Ambitionen er, at det nye Montmartre på samme måde vil give plads til både danske og udenlandske musikere, men Niels Lan Doky påpeger, at der vil blive stillet høje kunstneriske krav til alle, der fremover vil slå en tone an på den gamle adresse.

Niels og jeg er formentlig ikke rigtig kloge, men vi kan ikke lade være

»Med de kun cirka 100 tilskuere, som der er plads til ved hver koncert, vil vi skabe intime og fortættede oplevelser, hvor publikum og musikerne kommer tæt på hinanden under intense og følelsesladede men samtidigt hyggelige koncertforløb«, lyder det fra Niels Lan Doky.

Pianisten og iværksætteren
Jazzpianistens medsammensvorne i genetableringen af et af Københavns mest elskede spillesteder er iværksætteren Rune Bech.

Han er tidligere Politiken-korrespondent og internet-iværksætter, og så er han selvfølgelig jazzmand med stort J.

»Niels og jeg er formentlig ikke rigtig kloge, men vi kan ikke lade være – og livet er lidt sjovere, hvis man følger sine drømme«, siger Rune Bech.

En jazzklub i verdensklasse
Begge de to stiftere vil være aktivt involveret i alt fra billetsalg til bar, og Niels Lan Doky bliver som musikchef ansvarlig for det kunstneriske Montmartre.

Og der bliver forhåbentlig råd til nogle stærke navne, da det nye projekt etableres på et non-profit-grundlag, hvor alle indtægter går til musik og oplevelser.

»Jazzen nyder stadig større udbredelse, og vores ambition er at etablere en jazzklub i verdensklasse med en kunstnerisk profil som ikke p.t. findes andre steder på kloden og som vil bidrage til at styrke Danmarks internationale renommé«, siger Niels Lan Doky i dagens pressemeddelelse.

Her fremgår det også, at det nye Jazzhus Montmartre vil genindføre stedets legendariske langborde og samtidig introducere begrebet 'Wine, Dine & Jazz', hvor publikum før koncerten kan få sig et måltid skabt af Michelin-kokkene fra gourmet-restauranterne 'Era Ora' og 'Acquamarina'.

LÆS ANMELDELSE

Skal produceres dokumentarfilm om åbningen

Projektet med at genåbne Jazzhus Montmartre bliver foreviget af den britiske-indiske filmskaber Riz Merchant, der flytter fra London til København for at indrette og bestyre Montmartre i startfasen.

Hun vil samtidig producere en dokumentarfilm om genåbningen til international distribution.

Holdet bag genåbningen har derudover samlet et fast rådgivningspanel med nogle af de mest prominente jazz-elskere fra hele verden.

Panelet tæller blandt andre direktøren for det legendariske amerikanske pladeselskabet, Blue Note, Bruce Lundvall, den japanske jazz-producent Hisao Ebine, den internationale direktør for Verve/Universals jazz-division Wulf Müller, kunster og designer Per Arnoldi samt Ben Webster Fonden, som Dronning Margrethe etablerede i 1976, repræsenteret af formanden, Henrik Wolsgaard-Iversen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden