Grungeikoner. William Duval og resten af Alice in Chains optrådte for nylig på festivalen Rock im Park i Tyskland. I denne uge kan de opleves på Roskilde Festival. Arkivfoto.
Foto: JOERG KOCH/AP

Grungeikoner. William Duval og resten af Alice in Chains optrådte for nylig på festivalen Rock im Park i Tyskland. I denne uge kan de opleves på Roskilde Festival. Arkivfoto.

Musik

90’er-rocken hitter igen

Grungerocken har fået en revival, og det præger musik, mode og kultur.

Musik

Små tyve år efter den amerikanske grungerock brød igennem lydmuren, er den vendt tilbage.

På årets Roskilde Festival spiller den 23 år gamle grungegruppe Alice in Chains på festivalens største scene, mens de danske genoplivede grungerockere Dizzy Mizz Lizzy spiller på samtlige danske festivalers største scener sommeren igennem.

Men det er ikke kun de efterhånden midaldrende rockmusikere, der har pudset Dr. Martens-støvlerne af.

Også en lang række unge musikere, der aldrig selv har oplevet grungebølgen i starten af 90’erne, har taget den bedagede musikgenre til sig, som eksempelvis danske Little Yells Alot og Surfact.

Revival hvert femte år

Og flere designere har taget musikgenren og de guitarfræsende molakkorder til sig. Grungeuniformen bestående af skovmandsskjorter og Dr. Martens-støvler er blevet fornyet af blandt andre musikeren og designeren Pharrell Wiliams og designeren Alexander Wang.

Henrik Vejlgaard er trendekspert og har fulgt tendensen nøje.

Grungens musikalske ærlighed og fokus på det indre passer også godt til den økonomiske krise, som vi oplever i dag»90’er-rocken præger musikken, moden og kulturen lige nu, og det vil den også fortsætte med at gøre de næste fem år. Det er kun starten, vi ser nu, for alle såkaldte revivals følger de samme mønstre«. Ifølge Henrik Vejlgaard dukker der omtrent hver femte år en ny såkaldt revival op.

En tidligere mode bliver pludselig populær igen, og især de unge tager genren til sig. At det er grungerocken, der bliver genoplivet i dag, er lektor i musikvidenskab Charlotte Rørdam Larsen ikke overrasket over:

»Grungens musikalske ærlighed og fokus på det indre passer også godt til den økonomiske krise, som vi oplever i dag«.

Læs flere kulturnyheder på pol.dk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce