Samarbejde. Jens Unmack og Nikolaj Nørlund på fælles turne i 2008.
Foto: JACOB EHRBAHN

Samarbejde. Jens Unmack og Nikolaj Nørlund på fælles turne i 2008.

Musik

Jens Unmack gav støtte til samarbejdspartner

Juraprofessor: Unmack burde være gået uden for døren, da Nikolaj Nørlund fik ja til kunststøtte.

Musik

Det kan ligne en vennetjeneste - og det må det ikke, vurderer professor.

Jens Unmack gik ikke uden for døren i forbindelse med nogen af årets flere hundrede ansøgninger om kunststøtte fra Tonekunstudvalget for Rytmisk Musik.

Heller ikke selv om en af de musikere, der ansøgte om og fik støtte, er Nikolaj Nørlund, der siden 2005 har samarbejdet med Jens Unmack om pladeproduktion, sangskrivning, pladeudgivelser og en fællesturne.

Og listen over fælles projekter er både for lang og for ny, vurderer forvaltningsretsekspert ved Københavns Universitet, professor Michael Gøtze, til politiken.dk.

»Unmack burde som udvalgsmedlem have trukket sig i forhold til ansøgningen fra Nørlund, da de har haft en tæt arbejdsrelation om flere pladeprojekter, blandt andet så sent som i efteråret 2011«.

»Meget tyder på at der er et problem med inhabilitet i denne situation«, lyder det fra professoren.

Fik 80.000 kroner Michael Gøtze begrunder det dels med, at et andet udvalgsmedlem inden for det seneste år har erklæret sig inhabil på grund af en »professionel arbejdsrelation«. Dels med »de generelle habilitetsregler, som siger at man ikke må fremstå og kunne opfattes som forudindtaget«.

Jens Unmack blev dog ifølge Kulturstyrelsen i lokalet, og Nikolaj Nørlund fik i begyndelsen af maj ja til et arbejdslegat på 80.000 kroner.

Nikolaj Nørlund har blandt andet produceret de tre soloplader, som Jens Unmack har udgivet siden 2005, og de er alle udgivet på Nørlunds pladeselskab Auditorium. Senest er Jens Unmacks opsamlingsplade ’Over Byen, Under Himlen – En Samling’, der ramte butikkerne 24. oktober sidste år, også udgivet på Auditorium.

Desuden har de to musikere sammen skrevet et soundtrack samt været på en fællesturne, hvor tredje og sidste sæt foregik med dem begge på scenen.

Ikke bundet af kontrakt
Selv forklarer Jens Unmack til politiken.dk, at han ikke gik uden for døren, fordi de to musikere ikke har et »aktuelt samarbejde«, men han ønsker ikke yderligere at kommentere sagen.

Kontorchef i Kunststøttecentret Henrik Wenzel Andreasen understreger også, at det har været afgørende, at Jens Unmack og Nikolaj Nørlund ikke i øjeblikket er bundet sammen af en kontrakt til et professionelt samarbejde.

Han oplyser, at sagen allerede har været taget op på et møde i sidste uge, hvor Henrik Wenzel Andreasen, Jens Unmack, Tonekunstudvalgets formand Bent Sørensen, samt udvalgssekretæren var til stede.

DOKUMENTATIONSe liste over alle ansøgere og tildelinger(åbner i nyt vindue)

Skriv til politiken.dk hvis du har tip til flere historier

Mødet kom i stand på grund af en anmodning om aktindsigt fra en ansøger, der havde fået nej til støtte, og som stillede spørgsmål til Unmacks habiltet i forhold til blandt andre Nørlund.

Vurdering af den enkelte sag

»Nørlund havde på pladeselskabet Auditorium engageret Jens som kunstner på kontrakt, der udløb 2009, og en opsamling i 2011, og de har arbejdet sammen om filmmusik, men det er alt sammen afsluttet. Og det er ikke på tale, at de har et partnerskab. Og i og med, at der ikke er en aktuel samarbejdsrelation, så synes vi, det er korrekt, at Jens ikke har erklæret sig inhabil«, siger kontorchefen.

At der er en juraprofessor, der vurderer, at Jens Unmack burde have gået uden for døren, får ikke kontorchefen til at ændre mening:

»Det er svært at tage fuldstændig fejl eller have fuldstændig ret i sager som disse. Det beror i sidste ende på en vurdering af den enkelte sag. Og vores vurdering fastholder vi«, siger Henrik Wenzel Andreasen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden