Ida Kirstine Nielsen tager et stort skridt fremad i karrieren, når hun i denne måned indleder turne med Prince. Foto fra MySpace

Ida Kirstine Nielsen tager et stort skridt fremad i karrieren, når hun i denne måned indleder turne med Prince. Foto fra MySpace

Musik

Portræt: Randerspigen der skal spille med Prince

Den danske bassist Ida Kirstine Nielsen tager med Prince på europaturné.

Musik

Hun hedder Ida, og hun er funky – det har de vidst på spillestederne i Århus og omegn i årevis. Nu er også selveste ’the one and only’ blevet begejstret for Ida Kirstine Nielsen.

Endda så voldsomt, at Prince har indlemmet den danske bassist i sit band, der senere på måneden indleder en længere europaturné, der blandt andet vil føre poptroldmanden fra Minneapolis og hans kæmpeorkester til Herning og København.

Det var en glad, men også meget fåmælt Ida Kirstine Nielsen, der i går kunne bekræfte sit nye samarbejde med den lille store amerikaner, der så sent som i sommer lagde Roskilde Festival ned ved en koncert, der stadig bliver talt om blandt dem, der var der.

Bassida og funkhouser
Da den overraskende nyhed om den nærmest ukendte danske bassist og et af verdens største popnavne var ude, ville Politiken blandt andet gerne høre, om Bassida, som er Ida Kirstine Nielsens flittigst benyttede kunstnernavn, også var blandt publikum til Princes sommertriumf på Dyrskuepladsen.

LÆS OGSÅ

»Hvis du vidste, hvor mange der har ringet i dag – men jeg har altså sagt til dem alle sammen, at jeg ikke giver nogen interview, før turneen er begyndt«, lød det fra en skrattende mobiltelefon. Men det lykkedes da at lokke så meget ud af Ida Funkhouser, som den funky århuskvinde også kalder sig, at hendes engagement med Prince og hans folk har været i gang den seneste halvanden måneds tid.

I weekenden vendte Ida Kirstine Nielsen hjem til Århus efter et længere ophold i Minneapolis, hvor hun har øvet sammen med resten af det store ensemble, der skal levere råvaren på den kommende turné.

Orden i eksamenspapirerne
Selv om Prince næppe har bedt om at se afgangsbeviset, er det en bassist med eksamenspapirerne i orden, han har fået i stald. 35-årige Ida Kirstine Nielsen er nemlig uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i Århus.

Det har dog ikke forhindret bassisten, der oprindelig er fra Randersegnen, i at opnå en vis street cred og et ry som en selvstændig og kreativ musiker, der har indgået i utallige sammenhænge på århusianske musikværtshuse, ikke mindst det navnkundige Fatter Eskil.

LÆS OGSÅ

Bassida var indtil for nogle år siden en af de drivende kræfter i århusbandet Indigo Sun, hun har medvirket på andre lokale albumprojekter, et af de seneste er saxofonisten Jakob Elvstrøms album ’Saxclub’. Hun har også medvirket på en turné i Asien med popgruppen Michael Learns To Rock.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Testmusiker for lydfirma Ida Kirstine Nielsen har de senere år været en del af det store belgiske world music-ensemble Zap Mama, der ledes af det belgiskafrikanske fænomen Marie Daulne. Et engagement, der har ført hende ud på månedlange turneer over hele verden. Bassida benytter i øvrigt forstærkerne TC Electronic RH450 med to RS210-kabinetter. Når vi kan gengive så nørdet en oplysning med den grad af præcision, skyldes det, at Ida Kirstine Nielsen de senere år har været flittigt benyttet som testmusiker af det århusianske lydfirma TC Electronics.

Hun har sammen med virksomheden deltaget i utallige musikmesser rundt omkring i Europa. Og det er faktisk det engagement, der, indtil det aktuelle med Prince, har været den virtuose bassists største claim to fame. Efter Bassidas optrædener sammen med TC Electronics steg besøgene på hendes MySpace-profil nemlig betragteligt. Dags dato har mere end 100.000 basinteresserede været inde og se videoerne, hvor Bassidas spil trakteres gennem højttalere fra TC Electronics.

Stevie Wonder og Gnarls Barkly

Venner og kolleger i det århusianske musikmiljø betegner Ida Kirstine Nielsen som en udadvendt, hurtigt opfattende og socialt anlagt musiker, som sprang ind i de vildeste jams og projekter, så længe det bare var funky.

De seneste år har hun dog koncentreret sig ret meget om sit eget soloprojekt, hvor hun selv både rapper, synger og trakterer bassen. For to år siden udgav hun under navnet Ida Funkhauser albummet ’Marmelade’. På albummet medvirker også musikere fra Zap Mama og den danske rapper Negash Ali. LÆS OGSÅ Ida Funkhauser var ret langt fremme med indspilningen af det næste album, da Prince og hans band sidst i august greb ind i kalenderen. Flere af de venner og bekendte, Politiken talte med i går, hæfter også betegnelser som seriøs og beskeden på den talentfulde bassist. Ida Kirstine Nielsen er dog ikke mere beskeden, end at hun på nettet benytter sig af lejligheden til at prale med, at hun har jammet med Stevie Wonder og Silo fra den amerikanske gruppe Gnarls Barkly. Føler sig hjemme En foromtale af en koncert i Århus tidligere på året med et band, der tog udgangspunkt i Ida Funkhausers ’Marmelade’-album, betegner musikken som »70’er-funk med et tvist af soul med iørefaldende melodier og flotte ballader – og masser af bas«.


Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men hey! er det ikke nogenlunde, hvad man i en fart ville kunne sige om den i årevis så vidt berømmede Prince Rogers Nelson fra Minneapolis?

Ganske vist er pigen fra Århus på vej ud i den store verden med en af musikhistoriens største. Men samtidig lyder det også, som om hun rent musikalsk er kommet et sted hen, hvor hun føler sig hjemme.

Det ser vi frem til at få mere at vide om, når Bassida sammen med Prince er begyndt på europaturneen. For sådan et interview lovede hun os altså. Det gjorde hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce