Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Festklar? B&Ws gamle haller på Refshaleøen bliver en del af 'Eurovision Island', når Danmark næste år er vært for det internationale Melodi Grand Prix.
Foto: Jens Dresling

Festklar? B&Ws gamle haller på Refshaleøen bliver en del af 'Eurovision Island', når Danmark næste år er vært for det internationale Melodi Grand Prix.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Værfts-ø bliver til kantet 'Eurovision Island' med åbne fester

Ikke kun rammen, men også indholdet skal have kant til Eurovision Song Contest 2014.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Forestil jer, at showet starter. Vi er oppe i luften. Dernede ligger B&W-hallerne indhyllet i lys, og der er lasere og masser af fyrværkeri. Som forgrund ser man havnen og alt vandet, og bagved er Københavns skyline«.

Jan Lagermand Lundme forestiller sig, hvordan Melodi Grand Prix kommer til at se ud på en tv-skærm, når Danmark næste år skal være værtsland til den internationale sangkonkurrence.

Han er ansvarlig for tv-showet, og i dag står han til DRs pressemøde og forsøger at give et indblik i visionerne bag næste års internationale Melodi Grand Prix. For første gang med Refshaleøens gamle skibsværftshaller som fastsat ramme.

»Og så klipper man til næste kamera. Oppe på toppen af bygningen, 60 meter oppe, står en eller måske to værter. De byder hele Europa velkommen og råber ud over København og Europa: 'Welcome Europe!'«, fortsætter Jan Lagermand Lundme.

LÆS OGSÅ

Det kreative benspænd
Siden Emmelie de Forest i maj vandt det internationale Melodi Grand Prix, har det været sikkert, at Danmark skal afholde næste års show.

København, Herning og Horsens har alle haft tilbudt sig selv som værtsbyer, og i dag blev European Song Contest 2014 lidt mere konkret. DR offentliggjorde, at man har valgt B&W-bygningerne til at rumme alt det, Melodi Grand Prix står for.

Visionen bag den tv-transmitterede sangkonkurrence er stadig glamour, røde løbere og lange kjoler, men i år er visionen, at der også skal være kant. Og det mener man, at sangkonkurrencen kan få inde i cement-hallerne.

Der er sikkert mange, der har tænkt tanken, om de rå B&W-haller virkelig er det rigtige sted at sende et show fra, som skal nå 170 millioner seere. Og jeg må bare sige, at det er netop det kreative benspænd, vi har brug for.

»Der er sikkert mange, der har tænkt tanken, om de rå B&W-haller virkelig er det rigtige sted at sende et show fra, som skal nå 170 millioner seere. Og jeg må bare sige, at det er netop det kreative benspænd, vi har brug for. Det har skabt en ny energi og innovationskraft, der gør, at vi tror på, vi kan forny det store show og bringe det et nyt sted hen«, siger Maria Rørbye Rønn, generaldirektør for DR.

En stor festø
Refshaleøen skal omdannes til en såkaldt 'Eurovison Island', hvor der før og efter både semifinaler og finale bliver afholdt åbne fester og forlystelser for alle interesserede.

På dagens pressemøde siger Maria Rørbye Rønn, at hendes vision er et København, der sitrer af energi. Hun forestiller sig grandprix-turister, der prøver at cykle for første gang i de københavnske gader. Caféer med grandprix-menuer. Og så et kongeskib, der sammen med havnebusser, der er i pendulfart, lægger til ved Refshaleøen for at lade de kongelige gå i land til verdens største sangkonkurrence.

HVAD MENER DU?

»Public service handler blandt andet om at samle danskerne om store fælles begivenheder. Denne her event giver os ikke bare muligheden for at samle danskerne, men hele Europa på tværs af landegrænser og på tværs af de forskelle, vi oplever, vi har«, siger generaldirektøren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sendetid til følelser
Det er endnu ikke fastlagt, hvor mange publikummer, der fra indersiden af B&W-hallerne kommer til at kunne opleve sangfinalen i 2014. På dagens pressemøde bliver der lovet i hvert fald over 3.000 - 4.000, og så er visionen, at de millioner af forventede seere også skal opleve andet end fjerntklingende melodifraser og indblik fra andre kulturer.

Publikum skal tæt på de optrædende.

»I fem-seks år, når jeg har gået rundt backstage til Melodi Grand Prix, har jeg undret mig over, at folk græder derude, har ondt i maven, er lykkelige og viser følelser, som man ikke får lov at se inde til showet. Det laver vi om på i Danmark. Det bliver simpelthen en del af hele vores fortælling«, siger Jan Lagermand Lundme.

I fem-seks år, når jeg har gået rundt backstage til Melodi Grand Prix, har jeg undret mig over, at folk græder derude, har ondt i maven, er lykkelige og viser følelser, som man ikke får lov at se inde til showet. Det laver vi om på i Danmark.

DR vil - ligesom SVT gjorde det sidste år - gå væk fra 'postkort', hvor man mellem landenes sangbidrag bliver præsenteret for eksempelvis indbyggertal og nationalspise. I det danske bidrag skal historierne foldes ud. DR vil gå fra postkort til portrætter.

»Seerne skal kende bedre til de mennesker, der står oppe på scenen. Det er nu en gang mere interessant eksempelvis at vide, hvor hende der fra Makedonien kommer fra, hvad hun er for en og gå mere dybt ind i det, i stedet for bare at fokusere på et eller andet faktuelt omkring landet«, forklarer Jan Lagermand Lundme.

En engangsforestilling på halvøen

Det er ikke ejendomsselskabet bag Refshaleøen, der selv har tilbudt de 60 meter høje bygninger til den live-transmitterede Europa-konkurrence.

»Da vi oprindeligt blev spurgt, om vi stille hallerne til rådighed, der kunne vi ikke rigtigt forestille os det. Men efterhånden som ideen blev konkretiseret, så kunne vi godt se mulighederne«, fortæller Christian Herskind, direktør for Refshaleøens Ejendomsselskab A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selvom de gamle B&W-haller i bedste sendetid kommer til at huse verdens største sangkonkurrence næste år, så fortæller direktøren, at skibshallerne som udgangspunkt ikke være fremtidig koncertarrangør i konkurrence med eksempelvis Jyske Bank Boxen.

»Vi er ikke gået ind i det her for at få noget ud af det. Vi er gået ind i projektet, fordi vi kunne se, at den hal kunne noget som DR, København og Danmark kunne blive stolte af«, siger Christian Herskind og tilføjer:

»Den største udfordring i alt det her, det er, at hallerne er bygget til at lave skibe i og ikke til at holde koncerter. Men jeg må sige, at det nok ikke kommer til at gentage sig. Det her er en engangsfornøjelse«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden