Fællesskab. Kompositionen af en nationalsang kan give noget mere sammenhold. Og debat om, hvad det vil sige at være borger i Norden. Tegning: Philip Ytournel

Fællesskab. Kompositionen af en nationalsang kan give noget mere sammenhold. Og debat om, hvad det vil sige at være borger i Norden. Tegning: Philip Ytournel

Musik

Ville det være fedt med en nordisk hymne?

En håndfuld unge københavnere vil samle folk fra hele Norden om at skabe en fælles hymne.

Musik

»Ideen kom dumpende ned fra himlen«, siger Amir Ghomi.

Det skete for et par år siden, da han var ved at stable en urban begivenhed på benene, Nordic Urban Challenge.

Det var en slags talentkonkurrence, hvor folk fra Sverige, Norge, Finland og Island samledes i København for at dyste i disciplinerne rap, skateboard, breakdance, streetbasket og andre typer gadekultur.

Ville det ikke være fedt, hvis man havde en fælles sang at synge, tænkte Amir Ghomi.

En nordisk hymne!

»Jeg havde egentlig tænkt det som et pr-stunt i forbindelse med Nordic Urban Challenge«, siger Amir Ghomi. »Men så blev vi enige om at adskille de to ting«.

Fra gastronomi til tv-serier Det blev et selvstændigt projekt at skabe en nordisk nationalsang.

Og lige nu sidder Amir Ghomi og et par stykker mere, som har kastet sig ind i projektet, rundt om et bord på Café Le Rouge i Nørrebrohallen for at fortælle, hvad det går ud på. De andre er Arta Ghavami, som er medstifter af projektet, og Kamilla Kristensen, den ene af to projektledere.

»Vi har prøvet at se på, hvad en nationalsang egentlig er. Hvordan opstod den? Hvilken funktion har den?«, siger Amir Ghomi.

Hvis du lige nu forestiller dig, hvad en nordisk nationalsang er, så er det næsten som at bede dig om at tænke på en farve, du aldrig har set

De vil også gerne finde ud af, om der findes en særlig nordisk identitet i musikken. Kan man for eksempel høre på Björk, at hun kommer fra Island?

»Det mener jeg faktisk ikke, man kan«, siger Amir Ghomi. Han er uddannet ingeniør, men ernærer sig som musikproducer og eventmager.

Men hvis der ikke er noget særligt nordisk i vores musik, hvorfor så lave en nordisk hymne?

»Måske kan en hymne være med til at skabe en debat om, hvad nordisk identitet er«, svarer Amir Ghomi. »Jeg vil bare gerne finde ud af, om en islænding og en færing har noget til fælles! Er der noget?«.

Og så kan en hymne måske være med til at gøre Norden endnu mere synlig i det store udland, hvor der i forvejen er en enorm interesse for alt, hvad der er nordisk – lige fra gastronomi til tv-serier.

Lang vej igen
Men det handler især om at bruge musikken til at skabe en stærkere følelse af nordisk fællesskab, siger Arta Ghavami, der er klassisk uddannet komponist og desuden filosof.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun arbejder sammen med Amir Ghomi i musikstudiet Goosebump Factory, og de har netop fået en kontrakt med et pladeselskab i London.

»Musikken er et metafysisk sprog, som vi alle forstår. Musikken taler gennem følelser, og det er de følelser, vi gerne vil tage fat i«, siger Arta Ghavami.»Vi vil gerne tale til en underbevidsthed og til nogle følelser, som kan samle os. Vi vil gerne skabe sammenhold«.

Luften i cafeen nærmest sitrer af det engagement, de tre mennesker ved bordet tydeligvis er fyldt op med. De vil virkelig det her. Men der er stadig lang vej igen, understreger de, for det er vigtigt at involvere folk i alle de nordiske lande. Ellers giver det ikke mening.

Det er med andre ord et større projekt. Og selv om de mærker interesse fra Nordisk Råd og Nordisk Kulturfond, mangler de stadig at rejse den nødvendige kapital.

Et vers på hvert sprog
I første omgang er de ved at arrangere et symposium i Reykjavik i begyndelsen af 2014.

Her skal repræsentanter fra Island, Norge, Sverige, Finland, Grønland, Danmark, Færøerne og Åland mødes og diskutere, hvordan man får skruet sådan en hymne sammen.

Er vi ude i noget, der skal minde om ’We are the World’-sangen?

»Det tror de fleste, når man nævner ideen«, sukker Amir Ghomi. »Eller at det handler om at lave en slagsang, man kan synge med en fadøl i hånden ... Men det her skal være anderledes. Det afgørende er at vise, vi kan arbejde sammen«.

Skal sangen så have et vers på alle de sprog, der tales i Norden?

»Det tænker vi lidt, ja, men det er noget, vi skal debattere«, siger Arta Ghavami.

En hidtil uset farve

De mærker stor interesse i de andre lande for projektet, men har endnu ikke lagt sig fast på, hvem der skal deltage i symposiet i Island. Ud over at det primært bliver musikere og komponister inden for alskens genrer. »Jeg synes, det er et meget modigt projekt«, siger Kamilla Kristensen, der er uddannet kaospilot. »For hvis du lige nu forestiller dig, hvad en nordisk nationalsang er, så er det næsten som at bede dig om at tænke på en farve, du aldrig har set«. Om alt går vel, er den nordiske hymne færdig, så den kan præsenteres med pomp og pragt ved Nordisk Råds session i 2015.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce