helan går. Krebsegilde på Stortorget. Medbring selv krebs og snaps!
Foto: Lars Bendroth

helan går. Krebsegilde på Stortorget. Medbring selv krebs og snaps!

Musik

Svensk pop og krebsegilde: Malmö Festival er et slaraffenland

Oplevelsesfestivalen i Malmø er pakket med musik, mad og kulturoplevelser.

Musik

Svenske darlings i sejt program

Det skal ikke gå stille af sig, når man fylder tredive. Det har svensken forstået. Og til at sætte en fed blå-gul streg under den runde fødselsdag behøver man blot kaste et hurtigt blik på det fyldige musikprogram, der byder på svenske darlings samt interessante bekendtskaber fra den anden side af Atlanten.

Af svenske bidrag finder man blandt andet den prisbelønnede søster-folk-duo First Aid Kit bestående af Johanna og Klara Söderberg, der juni i år med deres tredje skive cementerede deres internationale gennembrud.

LÆS OGSÅ

Andre kvindelige, svenske kunstnere tæller blandt andre den hæsblæsende elektropop-duo Icona Pop med kæmpehittet ’I love it’ og sangskriveren Jenny Wilson, der efter eget udsagn aldrig har begået et bedre album end det, hun udsendte først på året.

Men det er ikke kun de svenske islæt, der er med til at gøre musikprogrammet til et temmelig sejt program. Fra landet over there har man blandt andet inviteret folkrockeren Sun Kil Moon, hvis sjette album Politikens anmelder, Simon Lund, strøg fem hjerter ud over.

Derudover er der også blevet plads til Roskildedebutanterne i indierock-bandet Warpaint samt singer-songwriteren Steve Earle, der gæster Malmø med sine grever.

First Aid Kit. 19. aug. kl. 21.30, Stora Scenen

Jenny Wilson. 20. aug. kl. 20, Posthusscenen

Icona Pop. 21. aug. kl. 21.45, Stora Scenen

Steve Earle & the Dukes. 17. aug. kl. 19.30, Stora scenen

Warpaint. 17. aug. kl. 22, Posthusscenen

Sun Kil Moon. 22. aug. kl.20, Gustavsscenen

Krebsegilde og sildemadder

Du kommer ikke til at sætte dig sulten i sædet i Öresundtåget hjem til København efter en dag med musik og kultur i Malmø. Allerede på åbningsdagen kan du sige haps, haps, haps, nu skal vi ha’ krebs.

For ingen festival uden gilde. Traditionen tro kan du nemlig indlede årets festival med en ægte svensk kräftskiva på Stortorget, hvor du sammen med musikerne i Grus i Dojjan kan skråle med på krebsevisen ’Helan går’ og skylle affæren ned med snaps. Medbring selv krebs og snaps!

Er det ikke fisk nok, har vore svenske naboer ud over krebsegildet beordret den skånske specialitet, sillamackan, tilbage på menukortet. Som sagt så gjort. Den stegte sild finder du på pladsen Södertull.

Bæredygtighed

Når du har mæsket dig i fisk, kan du jo passende spørge: Hvor mange kilo kuldioxid koster en sildemad?

Malmö Festivalen har fokus på bæredygtighed, og med et udvidet program burde der være mulighed for at blive mæt af både mad og viden om fødevarers klimavenlighed. Og finde ud af, hvad du kan spise med god CO2-samvittighed.

Men hvordan ser bæredygtighed egentlig ud? Det viser Nomad Crepérian, et omrejsende kredsløbscirkus med et vind- og soldreven piskeapparatur, der, mens pandekagerne steger, gerne vil diskutere, hvordan vi bruger får og bruger energi. Og så kan du få en græshoppesnack med dig videre.

Kräftskivan. 15. aug. kl. 19.06, Stortorget

Sillamackan. Hver dag, Södertull

Dagens (utsläpps-) rätt. 20. aug. kl. 13.30, EkoReko

Nomad Crepérian. 21. og 22. aug. kl. 13, EkoReko

The Knife og lyden af Malmø

Får du ikke stillet din insektsult hos pandekagebageriet, er der en vis sandsynlighed for, at du på Gustav Adolfs Torg støder ind i gigantiske biller, der har kurs mod oplevelsesfestivalen i den skånske hovedstad. Og de er kommet for at mæske sig i fastfood.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men ak, for fede er de blevet, og det skal Mr. Image Theatre fra Amsterdam i en performance gøre noget ved i et Kafka-lignende, satirisk og moderne gadeteater.

Malmö Festivalens kulturprogram er spækket, men er teater ikke den slags gadeoplevelse, du er på udkig efter, kan du tage din smartphone og et par hørebøffer med i tasken og gå med på lydvandringen ’From A to B’ og sammen med den britiske performancekunstner Tim Bishop høre, hvordan Malmø lyder. Det er byvandring, audioguide, performance og kunstoplevelse i ét.

Lyd er også en væsentlig bestanddel i kabareten ’Europa Europa’, som gruppen The Knife har leveret nyskreven musik til. Men lyden er politisk og antinationalistisk og handler om migrationspolitik.

Gennem en unik scenekunstoplevelse med tærter, musik, voguing og kærlighed hylder den glitrende kabaret flygtninge og kritiserer de brud på menneskerettigheder, de mener, der begås i Sverige og i EU hver dag.

Big Bugs(NL). 21.-22. aug. kl. 18 og 20, Gustav Adolfs Torg

From A to B(UK). 18.-22. aug. kl. 15, St. Petri.

Europa Europa. 16. aug. kl. 18, Gustavsscenen

Kærlighedsdrik og badebomber

Er du kørt lidt død i musik og kulturelle oplevelser, og har du tilmed spist for meget korv med mos, kötbullar og lösgodis, er det måske tid til at aktivere muskelcellerne og sende børnene på arbejde.

Insekterne er tydeligvis et tilbagevendende element, og har ungerne ikke fået nok, kan de med lup i hånden drage på storbysafari med Preben og Knut, finde tæger og tusindben og undersøge dem i mikroskop.

Er insekter ikke sagen, kan de yngste sammen med Vattenhallen Science Center prøve kræfter med lidt kærlighedskemi og lave kærlighedsdrikke og badebomber eller se på solen i teleskop og bygge deres egne miniplanetarier med Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe.

Mens børnene er aktiveret, kan du selv med 180 kilometer i timen få lov at forlade jorden for en stund og flyve op i en såkaldt vindtunnel.

Højt at flyve i høj fart kommer du også med en tur over kanalen på en ZipLine, der går fra Kapstensbron og næsten hele vejen til Davidshallbron.

Insektssafari. 19.-20. aug. kl. 16, Barnlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kärlekskemi. 21.-22. aug. kl 13, Barnlandet.

Kom och bygg ditt eget mini-planetarium. 19.-20. aug. kl. 13, Barnlandet.

Vindtunneln. 15.-22. aug fra kl. 11, Stortorget

ZipLine. 15.-17. aug. fra kl. 12, 18.-21. aug. fra kl. 16 og 22. aug. fra kl. 12, Raoul Wallenbergs Park

Malmö Festivalen 2014. 15.–22. aug.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce