MUSIK. På fredag og lørdag spiller blandt andet Murder og Mellemblond til eventet 'En hyldest til Sneums Garage'.
Foto: PETER HOVE OLESEN

MUSIK. På fredag og lørdag spiller blandt andet Murder og Mellemblond til eventet 'En hyldest til Sneums Garage'.

Musik

Musikere hylder ikonisk DR-vært med to koncerter

11 bands giver koncerter efter lukningen af radioprogrammet ’Sneums Garage’ på P6 Beat.

Musik

Syrerock. Gerne af Spids Nøgenhat. Men også folkemusik fra Estland. Sågar et georgisk mandekor er blevet spillet i radioprogrammet ’Sneums Garage’ på P6 Beat. Imellem numrene har værten Jan Sneum fortalt om musikoplevelser hver søndag aften de sidste tre år, men til nytår er det slut.

DR Medier lukker det omvandrende musikleksikons program, hvilket nu får musikforeningen PB43 med venlig hjælp fra Spillestedet Stengade, og en række musikere til at arrangere en hyldestkoncert til 68-årige Sneum.

Over to dage vil hele 11 danske bands spille – heriblandt Murder, Lorenzo Woodrose, Frisk Frugt og Mellemblond. Koncerterne kommer til at foregå nu på fredag og lørdag, og indtil videre har mere end 400 mennesker tilmeldt sig arrangementet ’En hyldest til Sneums Garage’ på Facebook.

»Glæden var stor for musikelskere og folk med hang til ikke-playlistet vært-radio, da Sneums Garage åbnede på DR's P6 Beat kanal i april 2011. Efter mere end 15 år væk fra æteren fik vor danske pendant til John Peel endelig sit helt eget radioprogram, hvor han siden har glædet, undret og overrasket lyttere med sin personlige og grundige indgang til den musik, han elsker så højt«, skriver arrangørerne blandt andet på Facebook.

Jan Sneum er rørt over tiltaget, og efter han blev kontaktet af PB43, har han selv anbefalet dem flere bands, som passer i ´garage-universet' til arrangementet.

»Jeg er utrolig glad for arrangementet, for det fortæller mig, at mit arbejde faktisk har haft en betydning i visse miljøer. Og når jeg ser de navne, som skal spille, bliver jeg nærmest rørt og må klemme en tåre. Det er vildt at tænke på, at jeg har gjort noget for musikken«, siger Jan Sneum til Politiken.

LÆS ARTIKEL

Sneum: Min stil er ikke efterspurgt i DR

Den ikoniske radiovært, der for nylig havde 40 års jubilæum i DR, er ked af, at ’Sneums Garage’ lukkes, men omvendt kom nyheden heller ikke som et chok for ham.

»Programmet startede samtidig med P6 Beat i foråret 2011, og der var det et firetimers-program, og så er det efterfølgende blevet barberet ned i to omgange til kun at vare to timer. Så lukningen overrasker mig ikke, men jeg er da ked af det«, siger Sneum.

Hans første reaktion på lukningen var at lade sig fyre, men Sneum fortsætter alligevel i DR med at arbejde med musikrettigheder, som han også tidligere har gjort.

»Lukningen af ’Sneums Garage’ er bestemt ikke noget, jeg har ønsket. Jeg er ikke blevet fyret, men dengang de lukkede mig ned, så sagde jeg ’så fyr mig’. Jeg blev så opfordret til at tale med tillidsdamen, og hun overtalte mig til at fortsætte«, siger radioværten.

Han har ikke fået nogen forklaring på lukningen, men han har tidligere fået af vide, at hans ’old school’ måde at lave radio på ikke er efterspurgt i DR.

»Min chef fortalte mig for nogle år siden, at mine kompetencer ikke er efterspurgt i DR, og det er selvfølgelig trist at høre, når man har arbejdet der i 40 år«, fortæller Sneum.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ny musikformidling

Hos P6 Beat frygter man ikke, at lukningen af 'Sneums Garage' vil have en negativ effekt, selv om radioværten tydeligvis har nogle inkarnerede fans. Kanalredaktør på P6 Beat, Gustav Lützhøft, forklarer, at programmet har været en succes, men at de nu vil satse på andre og nye programmer, som kan det samme.

»Da 'Sneums Garage' blev lanceret i sin tid, var det med ambitionen om at sikre synligheden for vækstlaget i musikken, og siden da har vi søsat en række nye initiativer, som har de samme formål. Eksempelvis programmet 'DEBUT' der hver onsdag aften tager temperaturen på det danske vækstlag og spiller udvalgte 'Karriere Kanonen'-artister.«, siger Gustav Lützhøft.

Da P6 Beat begyndte, var Per Stig Møller (daværende kulturminister, red.) inde og give nogle diktater til DR om, at man ikke må lave musikkanaler uden formidling. Jan Sneum er kendt for sin formidling, hvorfor er der så ikke plads til ham mere?

»Alle vores værter er dygtige musikformidlere, og det er ikke et udtryk for, at vi ikke vil have musikformidling på kanalen. Tværtimod. Vi har mere musikformidling end nogensinde før. Lukningen på 'Sneums Garage' har intet med Jan Sneum at gøre, men vi vil fokusere på nogle andre og nye initiativer«, siger kanalredaktøren.

Aldrig manuskripter eller telefoninterviews

Jan Sneum er kendt for at fortælle historier og oplevelser om musik i sine programmer. Når musik rører ham, er han nødt til at forholde sig til den, forklarer han.

»Jeg har gjort meget ud af formidlingen. Jeg har prøvet at finde min egen fortællestil. Alt er fortalt i programmerne. Jeg laver aldrig manuskripter. Det får sin egen form, at der er en, som sidder og fortæller musikoplevelser, og derfor ligner det ikke så mange andre programmer på P6 Beat. Jeg kører en old school fortælleform«, siger Sneum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For at gøre fortællingen mere levende har Sneum arbejdet med flere dogmer: Fortæl. Fortæl. Fortæl. Fading i numre er forbudt. Telefoninterviews er forbudt.

»Nogle vil måske sige, at jeg har misbrugt DR ved egentlig at lave et mit eget visitkort. Jeg tør spille den musik, som jeg selv tænder på. Og det er en luksus, når man er i en tid, hvor næsten alt radio er playlistet. Derfor glæder det mig ekstra meget, at der er folk i musiklivet, som synes, at det valg ikke var så tosset«, siger Jan Sneum.

Radioværten har også tidligere været leder af ’P3 Live'. I 2012 modtog han den finske musikpris ’Tampere Music Award for Exceptional Achievement in Music Business’ for sin indsats for finsk musik.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce