Kiks. Eurovision Song Contest endte med at være en fest, som kostede 310 millioner kroner.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Kiks. Eurovision Song Contest endte med at være en fest, som kostede 310 millioner kroner.

Musik

Undersøgelse: Alle undtagen DR kiksede ved Eurovision

Rigsrevisionen fastslår vigtigheden af budget, professionelle folk og klare aftaler.

Musik

Der var for mange kokke, der fordærvede maden og fik millionerne til at rulle ved afholdelsen af Eurovision Song Contest 2014 i København.

Til gengæld var der intet gennemarbejdet budget, der var ingen, der havde forstand på at styre byggeprojekter som indretningen af den gamle skibsværftshal, og aftalen mellem arrangørerne og DR var så uklar, at det eneste sikre var, at DR ikke hæftede for de ekstra udgifter.

Svært at placere ansvaret

Det fremgår af den beretning om en budgetoverskridelse på 58 millioner kroner – 167 procent – som Rigsrevisionen i går fremlagde, og som fik Folketingets statsrevisorer til at »kritisere« Region Hovedstaden, Københavns Kommune, Wonderful Copenhagen og det fælles projektselskab for at have organiseret arrangementet på en måde, der »hindrede et samlet overblik over og ansvar for projekt- og økonomistyringen«.

Statsrevisorerne konkluderede på et pressemøde, at der ikke var noget at kritisere Danmarks Radio for. Kritikken skal rettes mod regionen og kommunen, men statsrevisorerne har svært ved at finde ud af, hvem det mere præcist er, der har ansvaret for, at budgettet blev overskredet med 58 millioner kroner.

»Det er svært at sige, at det er én bestemt, der har ansvaret. Men der har været for mange kokke, der har fordærvet maden«, sagde statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), på et pressemøde.

Han beskrev, hvordan der i forløbet, der fører til den store budgetoverskridelse, »hele tiden er nogen, der har ment, at nogle andre burde have gjort noget«.

Der har været for mange kokke, der har fordærvet maden

Samtidig var hele projektet præget af, at arrangementet skulle gennemføres, og at det er »lettere at få tilgivelse end at få tilladelse«, som han sagde.

»Der er ingen tvivl om, at der er repræsentanter fra Region Hovedstaden og Københavns Kommune, der burde have trukket i håndbremsen. Det er ikke sket«.

Skatteyderne betalte 215 millioner

Samlet kom Eurovision Song Contest 2014 til at koste skatteyderne 215 millioner kroner De 84 millioner betalte skatteyderne i Københavns Kommune og Region Hovedstaden. De 131 millioner betalte licensbetalerne til Danmarks Radio.

Men Danmarks Radio fandt selv de mange penge på sit eget budget, og »det er ikke vores opgave at vurdere, om arrangementet var pengene værd. Det kan der være mange meninger om«, sagde den konservative statsrevisor, Lars Barfoed.

Statsrevisorerne frifinder også Danmarks Radio for at have påført værtsbyparterne store ekstra udgifter til indretningen af den store hal. For det fremgik af kontrakten.

»Man kan ikke kritisere Danmarks Radio for at have indgået en kontrakt, der lægger al økonomisk risiko hos modparten, for det er jo modparten, der har indgået kontrakten«, sagde Lars Barfoed.

Peder Larsen sagde, at »DR har optrådt yderst professionelt«, og »hvis alle havde opført sig lige så professionelt, var det formentlig ikke gået så galt«.

Godt med et budget

Formålet med Rigsrevisionens arbejde var at finde ud af, hvad man kan lære af sagen, når man fremover skal afholde lignende arrangementer. Og det ridser Rigsrevisionen op i tre punkter.

For det første er det »afgørende«, at der ligger et »gennemarbejdet budget«. For det andet »er det vigtigt, at kontraktparterne har professionel erfaring med de opgaver«, de skal løse. For det tredje er det »væsentligt«, at aftalegrundlaget er klart og angiver roller og ansvar.

Ingen af disse basale krav var opfyldt ved afholdelsen af sangkonkurrencen på Refshaleøen.

»Vi opfordrer Kulturministeriet til at lave en model for, hvordan man kan organisere den slags ting«, sagde Peder Larsen.

Og regningen til skatteyderne? Ja, da den »skulle betales, var Københavns Kommune ikke den, der stillede sig forrest«, sagde han.

»Regionen var mere velvillig, og det har betydet, at regningen er blevet spredt over skatteyderne i et større område«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce