Eksport. Danske Fallulah skal udgives internationalt og har netop indspillet sit kommende album i London.
Foto: Ditte Valente

Eksport. Danske Fallulah skal udgives internationalt og har netop indspillet sit kommende album i London.

Musik

Danske Fallulah er (måske) USA's nye nordiske stjerne

I slipstrømmen af danske indiepopstjerner som MØ og Oh Land udgiver Fallulah snart album på det amerikanske marked.

Musik

For nylig skete der noget mærkeligt. En fem år gammel dansk popsang, ’Give Us A Little Love’, fik pludselig en million nye lyttere på nettet. Danske Fallulahs sang var blevet brugt i den populære amerikanske tv-serie ’Pretty Little Liars’, og nu fik hun mails fra folk fra hele verden.

»Man kan sige, at tv-serierne er i gang med at overtage MTV’s rolle, fordi MTV er helt dødt i forhold til at opdage ny musik. Nu er tv og reklamer en væsentlig måde at få sin musik ud til nye lyttere på, og det er meget kraftfuldt som musiker at mærke, når folk tager éns musik til sig«, fortæller Fallulah, hvis borgerlige navn er Maria Apetri.

LÆS OGSÅ

Hun står uden for en rockerborg på Amager og har pause fra en fotoseance, hvor de laver billeder til coveret på hendes kommende tredje album. De to første, ’The Black Cat Neighborhood’ (2010) og ’Escapism’ (2013), er netop blevet udsendt internationalt for at bane vejen for hendes næste udgivelse, der er tilsigtet det amerikanske marked i 2016 via det amerikanske pladeselskab Instant Records.

De danske indiepiger

Det er makkerne Richard Gottehrer og Scott Cohen, der tidligere har stået bag danske The Raveonettes’ internationale karriere, som har skaffet Fallulah til USA. Og tanken er, at Fallulah med sin kantede, håndklappende indiepop måske kan komme med på den bølge af danske indiepiger, der i øjeblikket gør det godt ude i verden og især i USA. Det er navne som MØ, Oh Land og Coco fra Quadron.

»De har jo sindssygt mange dygtige artister i USA, som har hele pakken, men de er meget polerede. Der skiller vi os ud, fordi vi er selvlærte, og alle er startet med at skrive sange og oprette en MySpace og håbe, at nogen hørte vores musik. Ingen af os er ’Barbie Girl’, vel? De navne, der kommer fra Danmark nu, har en anden nerve«, siger Fallulah.

Hun mener også, at verden omkring os er lidt forelsket i Danmark grundet den globale nordiske eksport af mad, tv-serier, design, musik og mode.

»Jeg kan i hvert fald mærke en stor velvilje og fascination af det danske, når jeg rejser, som slet ikke var der i begyndelsen af min karriere. Rigtig mange amerikanere kender København og har hørt om Noma og synes, at vi står for god smag. Ikke for at lyde højrøvet, men det er det, folk siger, når jeg fortæller, at jeg er dansk«.

Faldt pladask for Fallulah

Richard Gottehrer er en slags grand old man i popmusik og har produceret folk som Blondie, The Go-Go’s og Joan Armatrading. Han har selv skrevet massevis af sange og er som 75-årig stadig i fuld gang med at udvikle musiktalenter. Hans forbindelse til det musikalske Danmark har mange år på bagen. I sin tid var det Burnin Red Ivanhoe, der hev ham til landet i 1967-68. Og siden har han arbejdet sammen med Miss B. Heaven og The Raveonettes.

Han er faldet pladask for Fallulah og har været helt tæt på i processen omkring det kommende album, der er indspillet i London.

»Artister som Florence + the Machine, FKA twigs og Fallulah laver interessant musik, som ikke udelukkende er tiltænkt hits og succes. Der er en kunstner bag. Og integrationen af Fallulahs fars rødder fra Rumænien kombineret med det danske er poetisk og naturligt. Hun skriver, så du føler noget, og dertil kommer hendes farverige, fantastiske stemme«, siger han over telefonen.

Fallulah fortæller, at hun har været til mange møder med fine pladeselskabsbosser gennem årene.

»Men når de spørger: Are you ready to be a superstar, ved jeg aldrig, hvad jeg skal svare. For det er ikke det, jeg er drevet af. Men jeg vil sindssygt gerne kommunikere med folk verden over gennem min musik«.

Den første single fra det nye album, ’Social Club’, udkommer 4. september.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce