Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Musikeksport. Komponisten bag musikken til DR's prisvindende 'Forbrydelsen', Frans Bak, er blandt de danske komponister, der bliver spillet mest i udlandet. Pr-foto: Tine Harden/DR

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Succes for danske tv-serier øger musikeksporten

En stadig større del af Koda’s udbetalinger til danske komponister kommer fra udlandet – og en stor del af forklaringen er de populære danske tv-serier.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Koda udbetaler penge til sine medlemmer, kommer pengene i stigende grad fra udlandet. Tal fra Koda viser, at indtjeningen fra udlandet er steget med 15 procent fra 2013 til 2014, og det skyldes blandt andet danske tv-seriers store succes i nabolande som Sverige, Norge, Tyskland og England.

»Vores stigning i udlandsindtægter på tv-siden skyldes primært, at især DR har stor succes med at sælge deres serier til udlandet, og der er jo næsten altid en dansk komponist på«, siger Jens Juel Andersen.

»Og det er noget, der også på lang sigt ser ud til at vokse sig større«.

Mere tv med mere musik

Men ud over at serierne er populære, bliver der overordnet også produceret mere tv, og så er der faktisk også mere musik i dem, hvilket er med til at forhøje den samlede indtjening til komponisterne.

»Der er bare meget mere musik i de film og serier i dag, end hvis du kigger 5-10 år tilbage. I ældre film og serier er der slet ikke på samme måde fyldt op. Ser man for eksempel på DR 1, er der i en periode på 20 år sket mere end en fordobling af musikkens andel af sendefladen«, siger Jens Juel Andersen.

Koda’s direktør, Anders Lassen, forklarer, at digitaliseringen også har hjulpet til at genere flere Koda-penge.

»I kroner og øre kommer vores vækst fra det, vi kalder broadcast, som dækker over radio, tv og kabelindtægter. Men det er også drevet af digitaliseringen, både fordi der er en række nye digitale tjenester i kabelnettet, og fordi digitaliseringen har betydet, at der er kommet langt flere radio- og tv-kanaler«.

Ifølge Koda’s direktør, Anders Lassen, er komponisterne, der leverer film- og tv-musik, med i toppen af listen over komponister, der bliver modtager flest penge fra Koda.

Øverst på listen over komponister, der hyppigst bliver spillet i udlandet, står Michael Poulsen fra det danske band Volbeat.

Han bliver efterfulgt af komponisten Jacob Groth, der blandt andet har lavet musik til tv-serien ’Livvagterne’ og ’Millennium’-filmtrilogien. Nummer 4 på samme liste er Frans Bak, der blandt andet har skrevet musikken til både ’Forbrydelsen’ og det amerikanske remake, ’The Killing’.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden