Ungdommelig. Dolly Parton fylder 70 år. Her er hun fotograferet i 1982, men hun er jo evigt ung, så hun ser cirka sådan ud i dag også.
Foto: HUMPHREY/AP

Ungdommelig. Dolly Parton fylder 70 år. Her er hun fotograferet i 1982, men hun er jo evigt ung, så hun ser cirka sådan ud i dag også.

Musik

Den falske blondine med de mange onelinere fylder rundt

70 år. Country-sangeren Dolly Parton har i over 40 år nedlagt hitlister og filmroller og bevist, at hun er alt andet end en 'Dumb Blonde'.

Musik

Dolly Parton har mange fortrin, men hendes mest fremtrædende er så absolut, at hun har humor. Eksempelvis har hun sagt, at hun aldrig er blevet fornærmet over de vittigheder, der handler om dumme blondiner. »For jeg er hverken blondine eller dum«.

Og hvis folk har brokket sig over hendes måde at se ud på, har de fået replikken »det er virkeligt dyrt at se så billig ud«, i hovedet. Så er der jo også hendes eksorbitante brystparti, hvad med det? Er det ikke noget værre noget? »Jo«, har hun sagt. »Jeg kan for eksempel ikke hoppe op og ned på benene uden at få et par blå øjne«.

:

Men skræller man alle onelinerne og alt glimmeret bort, så står der en fuldstændig unik forretningskvinde og et feministisk ikon tilbage. Som samtidig er en af sin generations vigtigste sangskrivere i den disciplin, der kaldes country og western, men som bare er den jævne hvide amerikaners musik.

Børnflok på 12

Det har kostet hende at nå dertil, hvor hun er nu, med egen forlystelsespark og kæmpe formue på bankbogen. For selvfølgelig er det svært at være en diamant i en verden fuld af simili, som hun også har sagt.

Hun kom til verden i Tennessee, som det fjerde barn. Med tiden voksede børneflokken til tolv i Robert Lee Parton og Avie Lees fattige husstand. Hele banden boede i en hytte med et stort rum til deling.

Det er virkeligt dyrt at se så billig ud

Den lå et i religiøst område, pinsemissionsk for det meste, og Dolly Parton voksede også op med Guds ord og salmesang som åndeligt supplement til de mængder af havregrød, der var familiens primære middagsret. Hun sang allerede som barn i sin bedstefars kirke, og da hun nåede skolealderen, begyndte hun også at spille guitar.

SE OGSÅ:

Forholdsvis hurtigt fik man øje på hendes talent og klare lyse stemme, og efter optrædener i lokale sammenhænge flyttede hun efter high school til Nashville, hvor hun begyndte at skrive sange til andre. Som til og med blev indspillet på plade og klarede sig godt på hitlisterne.

Men hun ville helst selv synge og spille, og ironisk nok var hendes første single på hitlisten en indspilning af en sang, hun ikke selv havde skrevet. Den hed ’Dumb Blonde’. Yeah right.

Fjernsynets darling

Hun lp-debuterede i 1967 med ’Helly, I’m Dolly’, som ud over singlehittet om den dumme blondine indeholdt ’Fuel to the Flame’, som blev et hit for den etablerede kunstner Skeeter Davis.

Men det var med fjernsynets mellemkomst, at Dolly Parton for alvor fandt sit publikum. Efter debuten fik musikentreprenøren og entertaineren Porter Wagoner hende med i sit ugentlige musikprogram.

Og i den forbindelse fik det store pladeselskab RCA også øjnene op for hende, og på det label udgav hun en række ting som solist og med diverse partnere, først og fremmest Wagoner og hans folk.

I 1973 udsendte hun singlen ’Jolene’, som blev nummer et på country-hitlisten, og såmænd også på den generelle hitliste. Den blev også et hit i England. Hun besluttede sig efterfølgende for at forlade sin mentor Porter Wagoner, og om det brud skrev hun ’I Will Always Love You’, der i dag hører til blandt ikke bare countryens, men også populærmusikkens mest elskede hymner.

Stærke kvinderoller

I årenes løb er det blevet til en perlerække af nummer-et-hits og en imponerende række af flot sælgende albums. Senest er kommet ’Blue Smoke’, der indeholder en version af Bob Dylans ’Don’t Think Twice’ og Jon Bon Jovi-nummeret ’Lay Your Hands On Me’. Dolly Parton har også medvirket i en del spillefilm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den første af disse er den meget morsomme ’9 to 5’, hvor hun i selskab med Lily Tomlin og Jane Fonda lærer en slibrig chef, at kvinder kan tage en grusom hævn, selv om de er pæne. Og i ’The Best Little Whorehouse in Texas’ får den med hele viktualieforretningen over for Burt Reynolds.

Hendes måske bedste præstation på lærredet er i Herbert Ross ’Det stærke køn’, en historie om en gruppe kvinder, der får døden på nært hold og bakser med det.

LÆS KONCERTANMELDELSE:

Hun har turneret flittigt. Og vundet priser og hædersbevisninger. Hendes musik er blevet indspillet af uendeligt mange andre kunstnere, og hun har været involveret i snart sagt alle grene af underholdningsindustrien, hvilket har gjort hende til en af countrymusikkens mest velhavende kvinder.

Godt gået af en fattig pige på halvanden meter, der syntes, at byens glædespige var indbegrebet af skønhed, og derfor efterlignede hendes tøjstil og makeup.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce