Sang. Præsident Barack Obama har ved flere lejligheder sunget offentligt. Bernie Sanders har nøjedes med at gøre det i et pladestudie.
Foto: Ross D. Franklin/AP/AP

Sang. Præsident Barack Obama har ved flere lejligheder sunget offentligt. Bernie Sanders har nøjedes med at gøre det i et pladestudie.

Musik

Bernie Sanders har en fortid som protestsanger

»Nu ved vi, at jeg laver ... dårlig musik. Men jeg har også andre egenskaber«, siger den demokratiske politiker, der gerne vil være USA's næste præsident.

Musik

Stjernerne står i kø for at give deres støtte til den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders - også musikere som David Crosby, Graham Nash, Steve Earle og Dead Kennedys' Jello Biafra.

Men i mange år har den nu 74-årige Sanders været ganske diskret med, at han faktisk selv er lidt af en musikstjerne. I 1987 udgav den da 46-årige Sanders - som på det tidspunkt var borgmester i Burlington i staten Vermont - et album, 'We Shall Overcome'. At sige, at han synger på pladen, er måske en overdrivelse - men han reciterer i hvert fald rytmisk over velkendte sange som 'We Shall Overcome', 'This Land Is Your Land' og 'Where Have All The Flowers Gone?'. Tilsat friske reggae- og gospeltoner, der giver de amerikanske hymner et up tempo-pust.

Pladen blev, ifølge pladestudiets ejer, Todd Lockwood, udsendt på kassette lige før julen 1987 og solgte nogle hundrede eksemplarer - »det var ret imponerende for en lokal udgivelse, som kun blev solgt op til 30-40 miles fra Burlington«, har Lockwood senere fortalt musikmagasinet Rolling Stone.

Inspireret af 'We Are The World'

Ideen til pladen kom fra Lockwood, der ejede det Burlington-baserede pladestudie Write Crow Audio. Han kendte ikke borgmester Sanders personligt, men foreslog ham alligevel, at de indspillede en plade lidt i stil med Michael Jacksons 'We Are The World', bortset fra, at »Jackson samlede en bunke superstjerner - vi samlede en bunke folk fra Vermont«, siger Lockwood i interviewet med Rolling Stone.

Bernie Sanders så indspilningen som »en mulighed for at fortælle en større historie, en historie om ulighederne i Amerika. Pludselig var projektet mere end en nyhed, nu havde det et formål«, skriver Lockwood på YouTube, hvor han har lagt den officielle video ud. 30 lokale kunstnere medvirkede på indspilningen, med borgmesterens røst, der messede hen over musikken.

Foto: Toby Talbot/AP/AP

Siden gik 'We Shall Overcome'-pladen mere eller mindre i glemmebogen. Bernie Sanders forlod borgmesterstolen i Burlington i 1989 og stilede i stedet mod national politik: I 1990 blev han valgt til Repræsentanternes Hus og i 2006 til Senatet - og nu forsøger han at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Sanders: »En stor fejltagelse«

I mellemtiden er historien om hans sanglige udfoldelser dukket op i medierne, først i en af Vermonts lokale ugeaviser, Seven Days , og lidt efter lidt spredte den sig til resten af USA. Og ikke nødvendigvis til Sanders' udelte begejstring - på tv-programmet 'Late Night with Seth Meyers' sidste år udtalte han, at det var »en stor fejltagelse«. »Nu ved vi, at jeg laver ... dårlig musik. Men jeg har også andre egenskaber«.

Det har dog ikke afholdt Todd Lockwood fra at få genudsendt sangene på cd, som i december, ifølge Rolling Stone, var solgt i cirka 2.000 eksemplarer. Om det så er en fordel eller en ulempe for Sanders' karriere, er uvist. Som korsangeren Howard Mitchell har udtalt i et interview med flere af de medvirkende på pladen:

»Jeg tror, vi kommer til at høre den her musik igen i mange forskellige sammenhænge det næste år. Der vil være folk, der bruger det for at få Bernie til at se dum ud, og der vil være folk, der vil bruge det for at vise, hvor ægte og oprigtig han er. Hvem ved, hvordan den endelige dom falder ud?«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce