Musik

Mere eller mindre sære fakta om Dansk Melodi Grand Prix 2016

Her er et velment forsøg på at rede trådene ud i en national sangkonkurrence, der lever i sin helt egen verden.

Musik

Reglerne

Danmarks Radio definerer selv begivenheden: »Melodi Grand Prix er en national konkurrence, der skal kåre det bidrag, som skal repræsentere Danmark ved Eurovision Song Contest 2016«.

Det vil sige: Der er vide, faktisk ingen, grænser for, hvordan konkurrencen kan afvikles. Bare man finder en sang, der kan sendes til Eurovison-finalen. Så det kan altså ikke være derfor, showet ligner sig selv til forveksling fra år til år.

Til gengæld er der skarpe krav til sangene i DR’s regelsæt: Sangen skal være »et originalværk indsendt som tekst og noder eller som demoindspilning. Varighed maksimalt tre minutter. Bidraget må ikke have været fremført eller fremføres, publiceres eller sælges uden DR’s samtykke. Originalværket må ikke have været eller blive spillet på offentlige spillesteder, herunder radio, tv, koncerter og på netsider«, hedder det i regelsættet.

Men skulle det alligevel gå galt, er DR i stand til at redde sig selv på en ganske smart måde. I år viste det sig efter afsløringen af finalesangene, at en af årets favoritter, ’Never Alone’, var blevet spillet af Emmelie de Forrest, der har været med til at skrive nummeret, ved omkring en halv snes koncerter i sommeren 2015. I stedet for at dømme sig selv efter sine egne regler bragte DR sagen for arrangøren af Eurovison Song Contest (ESC), European Broadcasting Union (EBU), der så besluttede, at det ikke gjorde noget. I Sverige blev et finalebidrag i sidste uge kasseret, fordi det, dog med en anden (engelsk) tekst, havde deltaget i opløbet til udtagelsen af Moldaviens Eurovision Song Contest-bidrag i 2014. Offentligheden er altså af Eurovison først og fremmest defineret som: Eurovision. Først når noget er foregået i Eurovision-regi, er der for alvor tale om, at det er offentligt, og så falder dommen. Den øverste dømmende myndighed i Eurovision er i øvrigt: Eurovision.

Sangene

Sangene må ikke indeholde »kompromitterende politiske eller kommercielle budskaber, bandeord eller anden uacceptabel sprogbrug«. Der er frit valg af sprog, sangene kan synges på. Ni af årets finalebidrag har engelsk tekst. Ingen af dem, der har indsunget de oprindelige demoversioner til konkurrencen, deltager i finalen. Mange af dem er faktisk etablerede sangere. Men angsten for at blive forbundet med Melodi Grand Prix er i Danmark så stor, at DR lover demosangerne fuld diskretion.

»Mange etablerede danske sangkunstnere har sagt nej til at deltage i Melodi Grand Prix de senere år«, siger underholdningschef Jan Lagermand Lundme. Ifølge underholdningschefen er det, fordi sangere, der allerede har gang i deres karriere, ikke vil løbe risikoen for at fremstå som tabere. Frygten for at blive alt andet end nummer 1 får altså stjerner som Medina, Aura og Lis Sørensen til at sige nej.

Grand Prix samler nationen og skader ingen

Sangskriverne

Mindst én af sangskriverne bag et bidrag til Dansk Melodi Grand Prix skal være dansk statsboger eller have »tilsvarende stærk tilknytning til Danmark eller Færøerne«. De fleste af sangene har tre-fire ophavsmænd, der ofte skriver sange til flere landes lokale ESC-finaler.

I år er syv af de danske finalesange skrevet af svenskere. Men da mindst en på hvert sangskriverhold er dansker, er det altså fint nok.

Deltagerne

Produceren Cutfather og DR har sammen med de enkelte sangskrivere fundet deltagerne, efter at finalesangene blev udvalgt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv om man kalder Eurovision Song Contest for EM i popmusik, stilles der ikke krav til deltagernes nationalitet. Man behøver ikke at være det fjerneste dansk for at synge i Dansk Melodi Grand Prix. Derfor er det da også helt uproblematisk, at duoen Muri & Mario, der består af danske Murad Mahmoud og italienske Mario Sciacca, sjovt nok synger finalens eneste dansksprogede nummer, eller at 20-årige Anja Nissen, der deltager med ’Never Alone’, har boet hele sit liv i Australien. Grand Prix-deltagere i 2016 er børn af den globale popscene. De svenske brødre Felix og Charlie Grönwall fra gruppen Bracelet er i helt konkret forstand Abba’s børnebørn. Deres farfar hedder Benny Andersson. Ja, ham.

DR’s regelsæt for Dansk Melodi Grand Prix fylder fire tætskrevne sider. Det meste kan summeres op i en enkelt sætning: Danmarks Radio bestemmer. Faktisk så meget, at ikke engang vinderen kan være sikker på at beholde sin sang: »DR er ikke forpligtet til at lade den solist eller gruppe, der vinder Dansk Melodi Grand Prix 2016, fremføre vindersangen i Eurovision-finalen«, siger reglerne. Hvilket blot understreger, at det er sangen, der er hovedpersonen. Hvilket man ellers sjældent får indtryk af i Eurovision Song Contest.

Udvælgelsen

Langt de fleste finaledeltagere har før gjort sig bemærket i Danmarks Radios egne talentfabrikker, i tv-shows som ’X Factor’ og MGP. Der er dog enkelte blandt dem, der, som de svenske brødre, har gang i reelle karrierer. Til årets konkurrence modtog DR 982 sange. Det er ikke til at vide, om nogen virkelig har hørt dem alle i deres fulde længde. Men produceren Cutfather har i hvert fald lagt øre til en del. I samarbejde med DR har han fundet frem til de 10 finalesange.

Showet

Der er masser af musik, men ingen spiller på scenen i Dansk Melodi Grand Prix. Alle numre bliver fremført som sing-back til musik, der afspilles fra tracks. I år har man indført en regel om, at kor også skal afspilles fra tracks. Ifølge DR for at »give mere plads til det visuelle show«. I det hele taget bliver det lagt overordentlig meget vægt på det visuelle, i forhold til at showet drejer sig om musik. Måske er det derfor, Dansk Melodi Grand Prix også bliver sendt i radioen i år?

Afstemningen

Vinderen bliver som altid fundet ved afstemning. Seernes sms’er vægtes ligeligt med en afstemning i en jury bestående af musikfolk. I år består den af sangerinde Christina Chancé, radiomanden Dennis Johannesson, koreograf Vicky Leander, sangskriver John Gordon og, indtil fornylig, formanden for den danske grandprixfanklub, Johann Sørensen. Men han blev ekskluderet fra juryen, fordi han udtalte sig til medierne om sin favoritsang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det samlede resultat af de to afstemninger afgør, hvilke tre sange der går videre til en endelig finale. Seerne skal så igen stemme efter at have oplevet de tre sange endnu en gang fra scenen.

I den efterfølgende finaleafstemning deltager juryen ikke. Sidste år afgjorde juryens stemmer, at en anden sang end den, der vandt sms-afstemningen, blev samlet vinder. Det må ikke ske igen, for, som Jan Lagermand Lundme siger: »Der må jo ikke herske tvivl om, at resultatet er folkets afgørelse«.

Kilder: DR’s pressemeddelelser, DR’s regelsæt om Dansk Melodi Grand Prix, www.dr.dk/grandprix og interview med DR’s underholdningschef Jan Lagermand Lundme

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce