Foto: Marie Hald (arkiv)
Musik

Jacob Bellens overrasker positivt som popsanger

Manden i månen i dansk musik har omprogrammeret sig selv til popsanger og slipper overraskende godt fra det.

Musik

Jacob Bellens tror ikke på viljestyrke, men på omprogrammering. Det kanlyde kækt, når man tager den tungsindige sangers normalt noget sindige trav i betragtning. Men på Bellens tredje soloalbum, ’Polyester Skin’, er der faktisk tale om en omprogrammering.

Producer og ny officiel legekammerat er Kasper Bjørke, og det betyder programmering og endnu mere pop end på forgængeren ’My Convictions’. Bjørke er producer, remixer og dj og har foruden en stribe soloudspil tidligere været den ene halvdel af houseduoen Filur. Umiddelbart en helt anden verden end den, Bellens bebor, men de to arbejdede faktisk første gang sammen tilbage i 2010.

Jacob Bellens vemodige mørke stemme med de næsten formelle fraseringer er dansk vokalarbejdes svar på brunt bredriflet fløjl. Han intonerer mere, end han swinger, men denne gang er stemmen blevet omsluttet af musikkens ’Polyester Skin’, og stik mod al logik er det et match, der klæder både stemmen og sangskrivningen.

Monoman sangskriver

Omprogrammeret til følsom syntetisk pop antager sangenes virkelighed en ny inciterende karakter, og nu kan man faktisk høre, at Bellens på sin egen bamsede måde swinger.

’Ace of Spades’ med syntetiske beats, strygere, horn og vibrafon byder den lyttende op til dans med en frimodighed, der tidligere ville have været utænkeligfor sangeren fra bandet I Got You On Tape og duoen Murder.

En radikal omprogrammering, som dog samtidig ikke stikker dybere end programmeringens polyesterhud. Lige nedenunder er Jacob Bellens den samme som altid. Heldigvis da. For hans stemme og fraseringer er et dybt originalt indslag i dansk musik, og hans sangskrivning et kapitel for sig.

Hans stemme og fraseringer er et dybt originalt indslag i dansk musik, og hans sangskrivning et kapitel for sig

Bellens er en af den slags monomane sangskrivere, der ikke kan kende forskel på et tema og en vandflyver, men hele tiden vender og drejer den samme sang i hovedet og vrider 1.000 sange ud af den.

Alt-i-ét-sange. En slags eksistentielle dagbogsomkvæd. Hvor det personlige og det kosmiske sammen konfronterer den vaklende verden, den kaotiske storby, den både smerte- og underfulde kærlighed og hverdagens små ritualer. Jacob Bellens er en sangskriver, der slår en snæver tryllekreds om sig selv og sin kaffekop og rører hele verden og alle planeterne rundt i den.

Vor mand i månen

’Untouchable’ er en af de bedste sange, Bellens har skrevet. En månebelyst sommersang, hvor hovedet snurrer om kap med kloden, mens kærligheden slår sprækker, og sangeren føler sig »at war with the one that I want«. I den stille ende af spektret stråler månelysets genskin videre i ’In the Lunar Light’, mens geigertællere sender morsekode ud i det tomme rum.

Men det er i popsangene med det nye lette anslag, Bellens øser af et uventet overskud. ’Polyester Skin’ er en stemningsfuld kærlighedssang, hvor sangskriverens drabant månen lader sit blide lys spille i hendes hår, mens alverdens heartbreak-hoteller ligger øde hen, og de elskende svømmer i et hav af neon. En smuk illusion. For det ender alligevel med følelsen af at være turist i sit eget liv, »deaf and dumb/ and left behind«.

Jacob Bellens er manden i månen i dansk musik. Med sit stjålne lys sidder han lidt på afstand af det hele på himlen over Vesterbro og drysser sit hjertelands vemodige sange ned over os. Men denne gang lyser sangene af blidt knitrende neon og danser på små polyesterfødder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce