Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Scott Roth/AP
Foto: Scott Roth/AP

hitter. Den norske DJ Kygo er blandt de mest afspillede på Spotify i øjeblikket. Musik fra nordiske artister genererede 1,4 milliarder streams på tjenesten i januar. Foto: Scott Roth/AP

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

100.000 mexicanere lytter til norsk heavy metal på Spotify

Størstedelen af den nordiske musik på Spotify bliver streamet uden for Norden. Men det åbne vindue varer næppe evigt.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mere end 60 procent af musikken fra nordiske kunstnere, som afspilles på Spotify, bliver streamet uden for de nordiske lande.

Det viser nye tal fra Spotify, verdens største betalingsstreamingtjeneste med over 75 millioner brugere. Eksempelvis lyttede 750.000 amerikanere og 100.000 mexicanere til norsk heavy metal i januar måned, oplyser Spotify.

»Det er helt tydeligt at mærke, at der er stor interesse for nordisk musik rundtomkring i verden lige nu«, siger manager Eva Lægdsgaard fra Spotify i Danmark.

Der er langt flere Spotify-lyttere per indbygger i Skandinavien end i andre lande, og det er med til at give nordiske kunstnere et særligt vindue ud til verden i øjeblikket. For når tilpas mange danske og svenske lyttere sætter Lukas Grahams ’7 years’ eller Zara Larssons ’Lush Life’ på repeat, ryger sangene hurtigt ind på Spotifys populære ’global hits-playliste’ og andre playlister, der er populære i mange andre lande.

Men selv om Spotify lige nu og her kan være med til at sætte blus under den nordiske musikeksport, er det næppe sikkert, at det varer ved, siger Daniel Nordgård, der forsker i digitalisering af musik og streaming på Agder Universitet i Norge.

Det platformsdesign gælder ikke bare Spotify, men også YouTube og andre tjenester, der i højere grad guider brugerne til, hvad de skal lytte til, så det reelt virker mere som radiolytning

»Tallene kan jo faktisk også betyde, at der ikke er meget nordisk musik, der bliver streamet herhjemme«, siger han.

»Desuden er mange af dem, som Spotify betragter som ’norske kunstnere’ – sådan nogle som Kygo og Alan Walker – i stald hos internationale pladeselskaber. Hvis man fratrækker de kunstnere, er det en hel anden og mindre musikeksport, vi taler om«, siger han.

»Men selv hvis nordiske kunstnere kun får 5 år med stor succes, er det jo godt«, siger Daniel Nordgård.

Skandinavien fører an

Spotify startede i høj grad som en søgemaskine for musik, men er i dag langt mere en bruger- og kuratorstyret musiktjeneste. Mens nogle af Spotifys populære playlister alene er styret ud fra, hvilke sange brugerne klikker mest på, er andre playlister nøje sammensat af Spotifys egne medarbejdere. Det betyder, at Spotify har fået større magt over, hvad lytterne hører, siger postdoc Rasmus Fleischer, der er med i et stort forskningsprojekt om streaming og Spotify på Stockholm Universitet.

»Det platformsdesign gælder ikke bare Spotify, men også YouTube og andre tjenester, der i højere grad guider brugerne til, hvad de skal lytte til, så det reelt virker mere som radiolytning«, siger han.

Han siger, at de nye tal fra Spotify hverken be- eller afkræfter fordommen om, at store internationale tjenester som Spotify, Tidal og Apple Music gør livet sværere for mindre lokale artister, fordi hitartister som Justin Bieber og Rihanna vil fylde hele fladen:

»Det er klart, at hvis nordisk musik er ekstra populært lige nu, er der mindre plads til eksempelvis polsk eller ungarsk musik«, siger Rasmus Fleischer.

»Men det ændrer sig hele tiden. Når det som nu lader til, at Spotify vil slå sig ned på det indiske marked, vil det også komme til at påvirke den udgave af Spotify, som svenskerne hører«, siger han.

Ikke alle elsker Spotify

De nye tal fra Spotify viser også, at 70 procent af den norske musik, der bliver streamet via tjenesten, bliver afspillet uden for Norge. Det var fredag ikke muligt for Politiken at få de tilsvarende tal for det danske marked. Eva Lægdsgaard Madsen siger, at Spotify arbejder målrettet på »at introducere nordiske musikere til fans i hele verden«.

Mens de nordiske kunstnere i øjeblikket kan være glade for at have et særligt vindue ud i verden via Spotify, er andre mindre tilfredse.

Så sent som i fredags måtte Spotify ifølge The New York Times lægge mere end 20 millioner dollars til den amerikanske musikerorganisationen National Music Publishers Association. Parterne indgik et forlig, efter at Spotify var blevet anklaget for bevidst at have distribueret musik til sine millioner af brugere uden at have rettighederne til det.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden