Rolleskifte. Michael Bojesen kan skrive korværker, spille klaver og saxofon, dirigere symfonier og agere dommer i tv-shows. Nu rykker til Sverige for at formidle sin musikglæde videre på Malmø Opera.
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Mathias Løvgreen Bojesen

Rolleskifte. Michael Bojesen kan skrive korværker, spille klaver og saxofon, dirigere symfonier og agere dommer i tv-shows. Nu rykker til Sverige for at formidle sin musikglæde videre på Malmø Opera.

Musik

Folkelig dirigent bliver ny operachef

Michael Bojesen forlader jobbet som leder af Københavns operafestival og rykker til Malmø.

Musik

Det bliver en bredtfavnende dansker med butterfly, der skal sikre Malmø Opera fortsat succes.

Dirigent Michael Bojesen er netop blevet udnævnt til ny operachef og får nu det administrative og kunstneriske ansvar for over 300 ansatte fordelt på orkester, kor, værksted og administration.

Han overtager chefposten fra den nuværende leder Bengt Hall, som efter en økonomisk krise på Malmø Opera trådte til i 2009 og siden har skabt en succes med både kunstnerisk høj kvalitet og flotte publikumstal.

Strategien har været at sammensætte et varieret repertoire med brede musicals og smalle operaer.

»Man kan godt få søvnløse nætter af at skulle løfte den arv. Jeg bliver ikke en ny Bengt Hall, men jeg håber, at jeg kan tilbyde andre kompetencer«, siger Michael Bojesen via telefon i bilen, mens han er på vej over Øresundsbron for snart at blive præsenteret på sin kommende arbejdsplads i dag mandag, klokken 12.15.

Han satser på at udnytte sit netværk på den danske side af sundet for at skabe et nyt samarbejde.

»Jeg har undret mig over, at vi ikke udnytter mulighederne for samarbejde i langt højere grad mellem alle kulturinstitutionerne i hele Øresundsregionen. Vi kunne lave et kulturcentrum, der ville sparke røv i hele Nordeuropa. Sådan ser jeg også forholdet mellem Malmøs Opera og Operaen i København. Det handler mere om fordele ved samarbejde end konkurrence«.

Formidler på utraditionel vis

Operaen i Skåne har i mere end et år afsøgt markedet for at finde den helt rigtige kandidat og måtte efter første runde starte rekrutteringsprocessen op påny for at finde den helt rigtige. Og Michael Bojesen har det helt rigtige cv, forklarer Malmø Operas bestyrelsesformand Britt-Marie Lundqvist i en pressemeddelelse:

»Jeg er overbevist om, at Michael Bojesen vil være stærkt rustet til at kunne forvalte den succesfulde virksomhed som Malmø Opera har været de senere år, og samtidig udvikle nye tanker og ideer. Vi har i rekrutteringspressen mødtes med flere rigtig gode kandidater, men Michael Bojesen er den kandidat som både personligt og kompetencemæssigt bedst opfylder bestyrelsens krav til profilen«.

Danskeren, der er uddannet komponist og dirigent, kommer til Malmø med stor erfaring i at formidle den klassiske musik til en bred målgruppe - og på utraditionelle måder. Gennem sine år som dirigent hos DR har han blandt andet taget initiaitiv til korskole for børn, 'Sangens År 2008', 'Så syng da' og Danmark-koncerterne i DR i 2007, og han er som en af få dirigenter kendt i den brede offentlighed som dommer i DR's tv-programmer 'Maestro' og 'Vidunderbørn'.

De sidste fire år har han været leder af Copenhagen Opera Festival, hvor han har skaffet genren nyt publikum ved at lade operaen gjalde ude i byens rum, ved Torvehallerne, på ladet af lastbiler og på kanalrundfart.

ANMELDELSE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og den ny chef regner da også med at tage utraditionelle midler i brug for at give Malmø Opera endnu større gennemslagskraft:

»Jeg ser mange muligheder for, at alle kulturinstitutioner kunne tænke mere utraditionelt. At man skal række hånden ud og være mere synlige. For at lokke folk mere ind i huset, tror jeg meget på, at man selv skal ud af huset. Men nu skal jeg første lære Malmø Opera og Malmø at kende for at finde ud af, hvad mulighederne er«.

Politikens musikredaktør Thomas Michelsen mener, at Michael Bojesen er et godt valg til jobbet.

»Han er et spændende valg, der kan være med til at sikre operaen i forhold til fremtidige udfordringer. Michael Bojesen har både et blik for, hvordan man får opera bredt ud – det har vi set med operafestivalen, der jo har haft en støt opadgående kvalitetskurve, siden han overtog – og så ved han rigtigt meget om stemmer. Han er hardcore stemmefagmand qua sit mangeårige arbejde med blandt andet DR’s kor. Det betyder, at han kan fortsætte arbejdet med at caste de helt rigtige solister til opsætningerne i Malmø«.

Michael Bojesen begynder sit arbejde på Malmø Opera 1. januar 2017, så han kan nå at gøre programmet for Copenhagen Opera Festival 2017 færdigt, inden han tager turen over Øresund.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce