Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
fald. Siden 1992 har radiokanalerne i DR orienteret sig mere og mere mod snævre målgrupper.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

fald. Siden 1992 har radiokanalerne i DR orienteret sig mere og mere mod snævre målgrupper.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

P3 og P6 spiller mindre varieret musik

DR får kritik for at spille mindre varieret musik og færre unikke kunstnere. Mangfoldighed er mere end et tal, siger radiochef i DR.

Musik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nåleøjet er blevet smallere for de danske musikere, som drømmer om, at netop deres musik finder vej til æteren på P3 eller P6. DR’s to radiokanaler spiller nemlig væsentligt færre forskellige musikere end for få år siden, viser nye tal fra DR selv, som Magisterbladet har fået aktindsigt i.

Faldet er størst, hvis man kigger på de yngre lytteres kanal, P3, som spillede 39 procent færre kunstnere i 2015 sammenlignet med 2011. På den digitale kanal P6 Beat, der dyrker rock og mere alternative musikgenrer, har 28 procent færre unikke kunstnere fundet vej til lytterne.

Tallene sparker nyt liv i en tilbagevendende kritik af variationen i den musik, som radiokanalerne i DR og særligt P3 afspiller for lytterne. Dansk Musiker Forbund mener, at DR svigter »mangfoldigheden« i dansk musik.

»Konsekvensen er, at musikforbrugerne stifter bekendtskab med færre kunstnere«, siger Mikael Højris, der er brancherådgiver i forbundet.

»DR er en public service-virksomhed, som har pligt til at afspejle, hvad der foregår i samfundet, og som også har en pligt til at give borgerne en mulighed for at opleve noget andet, end det de selv kender«.

I kontrakten mellem DR og Kulturministeriet hedder det, at DR skal »afspejle mangfoldigheden af kultur« i Danmark. Bortset fra et krav om 43 procent dansk musik sætter den politiske aftale ikke konkrete rammer for bredden i musikudvalget på FM-kanaler som P3.

Ekspert: DR i enorm klemme

DR tager to hensyn i sit udvalg af musik til P3, siger radiochef Gustav Lützhøft: på den ene side at spille så mangfoldigt og bredt som muligt til kanalens yngre målgruppe og på den anden side at være med til at skabe nye kunstnere ved at spille musikere flere gange, så lytterne kan få et forhold til deres musik.

»Det er to parametre, som skal balanceres, og det sidder vi hele tiden og justerer. Og vi kan gøre det bedre, når det kommer til at sikre mangfoldighed og gennemslagskraft på én gang. Derfor har vi også lanceret en ny musikhandlingsplan, der skal sikre, at balancen er rigtig«, siger han.

Konsekvensen er, at kanalerne taler til et smallere og smallere publikum

Ifølge radiochefen hænger faldet sammen med, at der tidligere var programmer i ydertimerne på P3, som spillede numre fra mange forskellige artister enkelte gange.

»Men for mig er mangfoldighed mere end et tal. Mangfoldigheden ligger også i at spille forskellige genrer, i at lave P3 Guld eller et nyt musikprogram«, siger han og påpeger, at der er en lille stigning fra 2012 til 2016 i antallet af afspillede musikere, hvis man alene ser på P3’s primetime fra klokken 6 til 18.

Siden 1992 har radiokanalerne i DR orienteret sig mere og mere mod snævre målgrupper. Og det er den udvikling, som tallene viser, forklarer Henrik Smith-Sivertsen, som forsker i dansk radio på Det Kongelige Bibliotek.

LÆS MERE

»Man deler befolkningen op i målgrupper. Succeskriteriet for den musik, man spiller, er, at målgruppen bliver tilfreds. Konsekvensen af den strategi er, at kanalerne taler til et smallere og smallere publikum«, siger han.

Strategien har sat DR i en »enorm klemme«, siger forskeren. Hvis P3 spiller den musik, som den yngre målgruppe efterspørger, får kanalen kritik for at være populistisk, ligesom de kommercielle kanaler protesterer over, at det statslige DR har andre økonomiske vilkår end dem.

»Hvis de gør det modsatte, går lytterne omvendt et andet sted hen. Og så får DR ligeledes kritik for at spille den musik, som kanalcheferne kan lide«, siger Henrik Smith-Sivertsen.

Men hvis politikerne slukkede for FM-båndet, hvor P3 er i dag, kunne DR muligvis slippe ud af klemmen, vurderer han.

»Alle taler altid om P3, fordi det ligger på FM – altså ikke mindst i bilradioerne. Hvis man slukkede for FM-båndet, ville man sætte alle kanalerne lige. Og de unge, der er målgruppen for P3, burde nok kunne finde kanalen digitalt«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden