Lil Peep blev kun 21 år.
Foto: Friendly

Lil Peep blev kun 21 år.

Musik

Ung rappers død kaster kritisk lys på omgangen med lægeordineret medicin i hiphop

Rapperen Lil Peep blev blot 21 år. Få timer før sin død lagde han et billede af sig selv med piller på tungen til sine 1,5 millioner følgere på Instagram.

Musik

Gustav Åhr, der er kendt som rapperen Lil Peep, er død. Han blev 21 år.

Lil Peep var en af de ledende skikkelser i bølgen af Soundcloud rap, der i løbet af 2017 har skyllet ind over hitlister og streamingtjenester verden over med sin blanding af ufiltreret hiphop, lo-fi rock og et forkullet livssyn fuld af selvmordstanker.

Beskeden blev da også leveret med en nedslående erkendelse fra hans manager, Chase Ortega på Twitter:

»Jeg har ventet på det opkald i et år. Mother fuck«.

Lil Peep blev onsdag fundet død på sin tourbus og ifølge politiet i Tuscon, Arizona tyder det på, at dødsårsagen er en overdosis af det beroligende middel xanax.

I interviews har Lil Peep talt om sin angst, sine selvmordstanker og store forbrug af dulmende nervemedicin, ikke mindst Xanax. Ligesom retningsløse depressioner og stoffer var de helt centrale temaer i både hans og andre soundcloud-rapperes musik.

»You know it's fucked when the pain feel nice/ Cheap liquor on ice, nice/ I'm tryna get you out my head tonight (tonight)/ I'm tryna get you out my fuckin' life (fuckin' life, right)«, lyder åbningen på ’Praying To The Sky’, før Peep tilføjer:

»I hear voices in my head, they tellin' me to call it quits/ I found some Xanax in my bed, I took that shit, went back to sleep/ They gon' miss me when I'm dead, I lay my head and rest in peace/ I'm prayin' to the sky and I don't even know why«.

Omgangen med beroligende stoffer i hiphop er ikke ny.

Tidligere har rappere som Lil Wayne døjet med helbredet i forbindelse med sit misbrug af lægeordineret, stærk hostesaft blandet med sodavand i den såkaldte Purple drank, En blanding, der både skabte genren chopped and screwed i Houston og kostede grundlæggeren Dj Screw livet i 2000.

Løsningen er mere medicin

Lil Peep var repræsentant for en ny generation af amerikanske rappere, der også selvmedicinerer sig med voldsomme mængder lægeordinerede piller. Men de rapper ikke kun om stofferne, men også om de psykiske udsving og problemer, de prøver at slippe væk fra.

Sammen med tatoverede ansigter er det blevet en afgørende karaktertræk for soundcloud-rapperne. Det er en ny, sårbar åbenhed i den ellers mandige hiphop, med også en farlig kultur at dyrke, når løsningen er mere medicin.

Kort inden Lil Peep gik på scenen i El Paso, Texas, til det, der blev hans sidste koncert, lagde han et billede på instagram af sin tatoverede mave med teksten:

»When I die You'll Love Me«.

When I die You'll love me

Et opslag delt af @lilpeep den

Det var den form for undergangsromantik, der også har været med til at give ham halvanden million følgere på det sociale medie. Sammen med hans musikalske sans for at trække melodiske linjer ud af sit sortsyn.

Lil Peep er vokset op på Long Island ved New York. For to år siden udgav han sit første mixtape, 'Lil Peep Part One'. Siden fulgte yderligere tre mixtapes på streamingtjenesten Soundcloud, der ligesom hans YouTube-videoer til sange som ’Beamer Boy’ er blevet afspillet millioner af gange.

Stilmæssigt var Lil Peep med til at finde dunkle stier mellem hiphop, drømmende pop og knækkede gothtoner fra emo-rocken. Et sortrandet stil, der også blev betegnet emo rap.

I august i år udgav han på egen hånd sit første album, 'Come Over When You're Sober'. Som en del af soundcloud rap-bevægelsen var Lil Peep med til at ændre poplandskabet og gå andre veje. Musikalsk og via sociale medier.

Det sidste billede på Lil Peeps instagram-profil er af tre fans. Det står lige over et billedet af Lil Peep med små gule piller på sin tunge og teksten:

»Fucc it«.

Look at my beautiful fans awwwww

Et opslag delt af @lilpeep den

fucc it

Et opslag delt af @lilpeep den

Med Lil Peeps død fik en dyster musikkultur et offer, der frem over vil stå tilbage som et nødsignal fra en generation, der enten dyrker eller er fanget i afmagten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce