Snowden? Folk troede, de skulle diskutere Roskilde Festivals agressive datapolitik, men pludselig blev det annonceret, at Edward Snowden var kommet for at holde en tale. Derfra begyndte det at blive mærkeligt.
Foto: MELISSA KÜHN HJERRILD

Snowden? Folk troede, de skulle diskutere Roskilde Festivals agressive datapolitik, men pludselig blev det annonceret, at Edward Snowden var kommet for at holde en tale. Derfra begyndte det at blive mærkeligt.

Roskilde Festival

Pludselig trådte Edward Snowden ind på scenen - eller gjorde han?

En flok festivalgæster var mødt op for at diskutere digital overvågning, men så skete der noget vildt.

Roskilde Festival

Det gav et gib i Petrea Dalum, da ordene lød fra den lille scene ved Rising-området på Roskilde Festival:

»Byd velkommen til den mest eftersøgte mand: Edward Snowden«, lød det.

Og ind foran storskærmen, der viste et billede at et brændende World Trade Center trådte en kortklippet fyr iført jeans og en skjorte, der var stoppet ned i bukserne. På næsen sad et par lette briller, og ja, han lignede godt nok Edward Snowden.

:

Petrea Dalum kiggede rundt på sine venner fra lejren, de var alle helt målløse. Hendes ven løftede sit kamera og begyndte at fotografere. Andre folk stimlede sammen i det lille telt, tog telefonerne frem. Lyttede.

Snowden begyndte at tale: med en guttural stemme fortalte han om sin vej ind i spionverdenen, om hvordan han nærmest ved et tilfælde kom til at arbejde for den amerikanske efterretningstjeneste NSA. En af gutterne fra Petreas gruppe vendte sig om og tyssede på de højlydte typer ved bordet bagved. De havde tydeligvis ikke fattet, at der var ved at ske noget helt vildt.

Ingen fra gruppen havde regnet med det her. De var mødt op i teltet foran Rising-scenen, fordi Roskilde Festival havde annonceret, at de ville holde en debat om festivalens data-politik, som så mange var blevet vrede over.

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA

På skilte omkring på festivalen havde man de seneste dage kunnet læse, at festivalen ville indsamle og gemme alle beskeder og opkald som gæsterne foretog – og at de ville overvåge al internetbrug på området. Det var Petrea Dalum med egne ord rasende over.

Jeg overskred grænsen

Og nu sad altså overvågningsaktivismens helt nummer et, Edward Snowden, foran dem, manden der lækkede oplysninger om vestlige efterretningstjenestes omfattende overvågning af almindelige menneskers tele- og internetaktivitet – en overvågning, som også de danske myndigheder er involverede i.

Jeg er også meget chokeret over det her, men jeg har også en også undskyldning, jeg skal ud med

Snowden fortalte videre om, hvordan han via sit arbejde i efterretningstjenesten kunne følge med i de umådelige mængder data fra almindelige mennesker, der blev logget og gemt uden deres vidende, og om, hvordan den viden langsomt gnavede sig ind på ham, så han til sidst besluttede sig for at afsløre det – velvidende, at han måtte forlade livet, som han kendte det – og muligvis ville ende i fængsel resten af sine dage. Han fortalte om flugten ud af USA, og om, hvordan også den danske regering var involveret i forsøg på at opsnappe ham og udlevere ham til de amerikanske myndigheder. De seneste knap tre år har han lavet i eksil i Rusland.

»Jeg overskred grænsen, men nu er jeg ikke længere alene«, sagde Snowden.

Petrea Dalum kunne ikke lade være med at glæde sig til at komme tilbage til lejren og fortælle, at hun havde set ham.

Og Snowden fortalte videre om, hvordan det var meningen, at han i morgen skulle optræde på festivalen via videolink, men at han var blevet så vred over Roskilde Festivals nye datapolitik og det åbenlyse hykleri i, at invitere ham til at tale og samtidig overvåge alle.

»Når en high school-dropout som jeg kunne vandre ud fra NSA med alle deres data, hvor sikre tror I så, at jeres oplysninger er hos festivalen?«, spurgte han.

Og så begyndte det hele at blive lidt mærkeligt.

Hackede sig ind i Roskildes database

Snowden fortalte nu, at han havde hacket sig ind i Roskildes database via en bagdør:

»Det tog 7 minutter«, sagde han, og alle grinede, fordi det lød så cool.

Så begyndte han at opremse oplysninger om forskellige festivalgængere. Hvilke skoler de gik på, hvad familiemedlemmer hed.

Er det dig, spurgte han efter en opremsning og pegede på en grånende fyr i gul skjorte. Fyren rystede på hovedet, og gik hen til Snowden.

»Det er ikke mig, men der er noget, jeg er nødt til at sige«.

Undrende rakte Snowden ham mikrofonen, og en anden makker dukkede op. De fortalte nu, at de var undersøgende journalister fra en lille amerikansk avis, og at de havde arbejdet på historien om Roskildes dataovervågning noget tid. De havde lyttet på vandrørene, snakket med folk: Og de var kommet frem til, at det hele var et fupnummer, et projekt, der skulle skabe opmærksomhed om statslig overvågning.

»Jeg er meget ked af det, mister Snowden, at du er du kom hele vejen hertil for det. Du er normalt ikke en, der lader sig narre, så jeg er ret chokeret over, at du er her«, sagde fyren i den gule skjorte til Snowden, der nu så ligeså undrende ud som publikum. Petrea Dalum og de andre kiggede forvirrede på hinanden.

Så tog Snowden mikrofonen igen: »Jeg er også meget chokeret over det her, men jeg har også en også undskyldning, jeg skal ud med«, sagde han så.

»Jeg hedder David Neale og er skuespiller fra Los Angeles«.

Et skuffet ’arhhhhh’ rejste sig fra publikum. Så begyndte de at klappe.

I skal være vrede, men ikke på Roskilde

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Manden i den gule skjorte tog mikrofonen og fortalte så, at ham og makkeren heller ikke var undersøgende journalister, men en kunstnerduo kaldet The Yes Men, og at de havde hyret skuespilleren, Neale, til at komme.

Teltet grinede nu.

»Vi er meget kede af det. Vi er aktivister. Vi forstår at i er frustrerede«, sagde manden i den gulde skjorte, som altså i virkeligheden hedder Andy Bichlbaum og er den ene halvdel af The Yes Men.

En tilskuer iført kjortel og med 12 sammentapede øldåser i hånden var helt oprørt over situationen. Han gik hen og gav den ene Yes Man en lammer. Han var kommet, fordi han var sur på Roskilde, og nu var det hele vendt på hovedet, sagde han. Kjortelfyren fik mikrofonen stukket i hånden:

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA/Melissa Kühn Hjerrild

»Det er vigtigt det her, jeg bekymrer mig så meget om privatlivsbeskyttelse. Da jeg så dig, tænkte jeg: Du ligner ikke helt Edward Snowden, men det er et par år siden, at der har været et ordentlig pressefoto af dig«.

Andy Bichlbaum fik mikrofonen igen:

»Det er godt, du er vred. Det er der grund til. Bare ikke på Roskilde Festival. Men du skal være vred på din regering, fordi den samen med vores regering er en del af et konsortium af 9 lande, kaldet 9-eyes, som indsamler og deler data. Alt hvad skiltene siger er sandt: Jeres data bliver indsamlet, men ikke af festivalen. Det er jeres regering, der gør det«.

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA/Melissa Kühn Hjerrild

Alt i alt tog seancen en lille halv time, og Petrea Dalum og hendes venner så noget fortumlede ud, da det hele var slut.

Hjernen narrer sig selv

»Vi gik herhen, fordi vi ikke synes, at det var i orden - vi var forvirrede over, hvad det varde overvågede. Om det var på grund af stoffer eller, hvad det var. Jeg var rasende og tænkte, det kan de fandme ikke tillade sig. Jeg tænkte over, hvad jeg kunne skrive på telefonen uden at blive 'afsløret'«, sagde Petrea Dalum.

»Men jeg synes det her er sindssygt cool lavet«, sagde Christian Djerving, hendes ven.

»Ligeså snart de annoncerede Edward Snowden kom der rigtig mange til«.

»Hjernen overbeviser jo sig selv, når den har noget at arbejde ud fra. Det kan godt være, han ikke ligner helt præcis, men så tænker man, at han sikkert havde makeup på på pressefotoet«.

»Men da de to fyre kom ind, så kunne man se, at der var noget galt. Så begyndte at ligne skuespil«, sagde Petrea Dalum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og hvis han virkelig var kommet fra Rusland til Danmark, så havde han da nok været på Orange, tænker jeg bagefter«, sagde en anden ven, Daniel Liversage.

»Jeg synes det er fedt lavet. Der var jo ikke nogen, der var kommet, hvis det bare var et debatoplæg«, sagde Petrea Dalum, og konkluderede på det hele:

»Det er fedt, at vi nu ved at det der er fake, mens alle andre går og er sure over det«.

I det øjeblik tikkede en besked ind via Roskilde Festivals app. De annoncerede, at de ikke overvågede folk. Flokken kiggede på telefonens display, og Petra Dalum sagde så:

»Jeg synes er fedt, at Roskilde gør så meget for det«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden