rus. Alle blandt publikum sang i en lykkerus med på Uffe 'Guf' Lorentzen affekterede diktion.
Foto: KATINKA HUSTAD

rus. Alle blandt publikum sang i en lykkerus med på Uffe 'Guf' Lorentzen affekterede diktion.

Anmeldelser

»Hvad har du taget? Hvad har du taget? Hvad har du taget i dag? Spids Nøgenhat!«

Spids Nøgenhat triumfererede med en hallucinerende koncert, der samlede generationerne.

Anmeldelser

De kom med fred. De kom med lys. De kom med kærlighed. Og de kom med frihed.

Det danske psykedeliske rockband, Spids Nøgenhat triumferede lørdag nat med en koncert, der var et frimærke på vores tunger, vædet i syre.

Et baglæns fald ind i den hallucinerende del af dansk rocktradition, hvor Uffe ’Guf’ Lorentzen og band stod for at gribe os.

Det var det, vi med en kliché kalder for et Roskilde-øjeblik.

Stjernekastere

Men hvor tit står man lige mellem på den ene side et par gråsprængte gutter med vildt svingende arme og på den anden en flok unge piger, der har neonlys om håndleddet og stjernekastere med? Og hører alle i en lykkerus synge med på Guf Lorenzens affekterede diktion:

»Har du set mit psykedeliske tapet?/ Det er det smukkeste, du nogensinde har set!«.

Hvor tit er en af de store scener på Roskilde festival fyldt med godt 10.000 sejlende begejstrede mennesker, der puffer joints, holder om hinanden og har taget deres shamanistiske parasol med?

Outsider-forteelse

Den skulle da med en tur ud på landet, en tur til Lolland-Falster og med over i den anden dimension, hvor Spids Nøgenhat plukker deres musikalske ideer og berusende gode melodier. Det skulle den da!

Det var det foreløbige klimaks i historien om Spids Nøgenhat. En historie med sin ege melankolske skønhed.

I 2001 var spids Nøgenhat et midlertidigt sideprojekt for nogle af Københavns garvede garagerockere. I stedet for at dyrke arven efter Roky Erickson udgav de en homage til danske syrerockbands som Alrune Rod og Furekåben.

Lp’en ’En mærkelig kop te’ lignede i ti år en enkelt outsider-forteelse, der fik lov at leve sit eget liv som kultobjekt. Men da Spids Nøgenhats gode ven, Ralph Rjeily døde al for tidligt for nogle år siden, fandt de sammen igen. Han havde altid sagt, at de skulle lave en plade til.

Tryllesaks

Og man må sende Ralf Rjeily en stille tanke og ønske at han havde set den succes som albummet ’Kommer med fred’ har haft - og oplevet det højdepunkt på Spids Nøgenhats næsten ulogiske folkelighed som Roskilde-koncerten var.

»Er vi de sidste på jorden?«, sang Uffe ’Guf’ Lorentzen inde fra sit ekkokammer mellem svajende guitarer, boblende orgel og saftigt huggende grooves. Måske bare de sidste med saksen, der kan klippe smukke huller i normaliteten.

En tryllesaks som Spids Nøgenhat har fundet mellem nussede lp’er fra slut 1960’erne. Og givet nyt liv. Ikke for penge eller prestige, men af kærlighed. For ud over at gode musikere og eminente sangskrivgere er det mest smittende ved Spids Nøgenhat, at de er ren con amore.

Lørdag aften var det så Spids Nøgenhats tur til selv af få lidt kærligheden at mærke. Folkets kærlighed.

Varmestrålende stammedans

Som en varmestrålende stammedans under Uffe ’Guf’ Lorentzens svingende trækæp, sang hele teltet:

»Hvad har du taget? Hvad har du taget? Hvad har taget i dag? Spids Nøgenhat!«.

Natten var faldet på uden for, men Spids Nøgenhat havde åbnede døren ind til en parallel verden og fyldt alle generationer med mere lys.

Bagefter stod vi rundtosset tilbage og sikkert aldrig været smukkere. For vi havde fået et en fornemmelse af, at man jo altid kan smutte ud af virkeligheden for en stund. Spids Nøgenhat har nemlig vist os, hvor døren er.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce