Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

RITUAL. Arctic Monkeys tager altid et shot tequila, inden de går på scenen, fortæller Jamie Cook og Matt Helder (tv). I aften spiller Arctic Monkeys på Orange Scene på Roskilde Festival.
Foto: Owen Sweeney/AP

RITUAL. Arctic Monkeys tager altid et shot tequila, inden de går på scenen, fortæller Jamie Cook og Matt Helder (tv). I aften spiller Arctic Monkeys på Orange Scene på Roskilde Festival.

Roskildenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arctic Monkeys: Vores forsanger er god til at sætte ild til ting

Politiken har mødt to af medlemmerne af rockbandet, inden de spiller på Roskilde.

Roskildenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I aften klokken 22.30 går det britiske rockband Arctic Monkeys på Orange Scene og giver koncert for fjerde gang på Roskilde Festival.

Fem timer før koncerten møder Politiken guitarist Jamie Cook og trommeslager Matt Helders fra bandet i backstageområdet bag Orange Scene. De sidder henslængt i en grøn velour-sofa, og kaster sig lystigt over skålen med slik, der står på det lave sofabord.

Inden koncerten i aften skal de »spare energi sammen« med VM-kampen mellem Belgien og Argentina.

Inden interviewet har de været travlt beskæftigede med at se Tour de France, som starter i dag. Rytterne kører igennem England - og i morgen igennem byen Sheffield, hvor de fire bandmedlemmer er vokset op.

»Det er ret fedt for os at se«, siger Jamie Cook, som har en blå denimjakke på og håret trukket tilbage i en hestehale.

På en bænk uden for i backstageområdet sidder den anden halvdel af Arctic Monkeys - frontfigur Alex Turner og bassist Nick O'Malley - og bliver interviewet til TV. Alex Turners øjne er gemt bag et par store pilotsolbriller, og det tilbagestrøgede sorte hår reflekterer i solen.

Jamie Cook og Matt Helders fortæller om de andre to bandmedlemmer for at have hele bandet med til interviewet. Om tequila-shots, Tarzan-tricks og yoyo'er.

Hvordan er Alex Turner og Nick O'Malley anderledes end jer?

Matt Helders: »Ud over, at det er Nicks fødselsdag i dag, er vi på mange måder meget ens. Vi skændes stort set aldrig, og fordi vi er vokset op sammen, har vi ikke voldsomt forskellige personligheder. Faktisk er vi lidt for ens. Vi er som et gammelt ægtepar. Alle fire«.

Hvordan er de så anderledes på scenen?

Matt Helder: »Alex er begyndt at bevæge sin hofter meget mere på scenen, har jeg lagt mærke til. Det nye album får ham til at danse mere. Og når Nick ikke spiller på sin bas, danser han også tit rundt. Det er ret sjovt. Men jeg synes, det er sjovt at se hvem som helst danse«.

Hvem er mest forfængelig - eller mest irriterende?

Matt Helder: »Alex er både mest irriterende og mest forfængelig. Han har flere jakker end nogen anden, jeg kender. Jeg tror, han har mindst 17 forskellige jakker med på tour. Jeg har også definitivt mere løse og behagelige bukser på, end han har… Hans sidder rimelig tæt. Og så reder han virkelig sit hår meget. Men han har også et lækkert hår, så det kan jeg sådan set godt forstå«.

Har I nogle ritualer, inden I går på scenen?

Matt Helder: »Vi tager et shot tequila sammen, inden vi går på scenen. Det er ikke et ritual, som vi skal gøre hver gang, men det er ligesom blevet en vane. Vi er forsigtige med at have for mange ritualer. Det er lidt for risikabelt. Ikke fordi vi er overtroiske, men man bliver hurtigt distraheret, hvis man glemmer at lave sit ritual, og så kommer det til at ødelægge koncerten. Hvad nu hvis der pludselig ikke er noget tequila en dag? Den risiko tør vi ikke at løbe«.

I er alle sammen vokset op sammen. Hvordan var Alex og Nick som unge?

Jamie Cook: »Vi var allesammen ret normale som små og cyklede bare rundt og klatrede i træer. Gjorde alt det, som børn aldrig gør længere. Farlige ting, som man slår sig af. Som at køre på ét hjul på sin cykel. Hvornår har man sidst set et barn gøre det?«.

Matt Helder: »Ja, det ved jeg ikke. Vi skød også efter hinanden med luftpistoler og svingede os i reb som Tarzan«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sådan fra træ til træ?

Jamie Cook: »Nej, dog ikke, selv om det kunne have været et rimeligt fedt trick. Mere bare fra ét træ og så direkte ned i jorden«.

Matt Helder: »Yoyo’er var også ret populære på det tidspunkt...«.

Jamie Cook: »Nå ja, Al (Alex Turner, red.) er sindssyg med en yoyo«.

Matt Helder: »Haha, ja han kan de vildeste tricks. Der er et, der hedder ’splitting the atom’, som er et virkeligt svært trick«.

Matt Helder tegner i luften med sin pegefinger, hvordan yoyo’en skal svinge en runde og derefter spinne, når den kommer ind til kroppen.

Matt Helder: »Jeg ville ønske, jeg var lige så god til at spille yoyo, som Al. Der er sgu meget, han er sej til. Også til at sætte ild til ting. Eller... Måske bare til at lave bål«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden