Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tissehegn. Der er blevet sat 12 'peefences' op på festivalpladsen.
Foto: THOMAS BORBERG

Tissehegn. Der er blevet sat 12 'peefences' op på festivalpladsen.

Roskildenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tissehegn er løsningen på Roskildes lugtproblem

Fem studerende fra DTU har udviklet ny metode til at fjerne stanken af urin på festivalen.

Roskildenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Festivalgæst Ulrik Sørensen var ikke et sekund i tvivl, første gang han så de underlige plastikplader på trådhegnet nær udgang fem ved Arena-scenen.

Peefence – eller tissehegnet – hedder de.

En plastikplade foldet som en tagrende med forbindelse til et rør, så stanken af urin fra de tusinder af festivalgæster forsvinder ned i en septiktank i stedet for at splaske direkte ned på jorden.

Vi møder ham, netop som han har fået lynet op efter en af dagens afleveringer af tis. Han er glad – og tænker tilbage på nogle af de mindre gode oplevelser på Roskilde Festival.

»Da jeg var på Roskilde første gang for ti år siden, lå jeg i første række. Det var virkelig godt vejr. Vi kom om tirsdagen, og allerede om torsdagen stank der bare af pis overalt. Vi har prøvet at få æren af at ligge inden for 50 meter fra et pissehegn. Det var meget tæt på ulækkert«, mener Ulrik Sørensen.

Det perfekte testlaboratorium

Indtil videre er der dog kun er sat 12 peefences op rundt omkring på festivalen.

Der er nemlig kun tale om et studenterprojekt for ingeniørstuderende fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

En gruppe af dem har samarbejdet om projektet som led i festivalens fire år gamle formelle samarbejde med DTU.

114 studerende har fået mulighed for at arbejde med vidt forskellige løsninger om alt fra ølkøling til genanvendelse af skruer, håndhygiejne og akustik.

»Festivalen har mange af de samme dynamikker, som det rigtige samfund. Det er bare mere rough, og derfor gør det det til det perfekte testlaboratorium. Hypotesen er, at hvis det holder til Roskilde Festival, så holder det også til virkeligheden«, forklarer ingeniørstuderende og projektkoordinator Alexander Marlow fra projekt ’Roskilde Festival – Powered by DTU Students’.

Billigt at producere

Sammen med fire medstuderende var det ingeniørstuderende Theo Fischer Ginman, der fik ideen til peefence.

De havde meldt sig til et specialkursus, som handlede om afledning af urin fra Roskilde Festival. Og de skulle finde på noget, der kunne bruges i den praktiske verden, når der for alvor løber øl igennem tusindvis af kroppe.

»Peefence er nemt at transportere, billigt at producere og enormt let at sætte op. Det er lavet af en millimeter plastikdug og en ret billig type plastik. Det samme, man kender fra affaldssække, plastikposer og emballage«, siger Theo Fischer Ginman, der medgiver, at de 12 tissehegn ikke just er tilstrækkelige til at dække behovet.

Gør noget ved stanken

Efter festivalen skal projektet evalueres, og måske-måske ikke kører det videre næste år i en helt anden størrelsesorden.

Talsperson Christina Bilde fra Roskilde Festival tør ikke udtale sig alt for skråsikkert.

»Men vi vil jo gerne have gjort noget ved den stank, der er derude. Vi arbejder med det på forskellige måder. Vi har også en Rockwool-maskine gravet ned et sted. Det her projekt er lidt interessant, for det vil kunne bruges ved mange andre events også, fordi det bare skal hænges op på et hegn«, siger hun.

Hård vej til billetten

Peefence er for dekan Martin Vigild fra DTU et klassisk eksempel på, hvordan samarbejdet mellem DTU og festivalen skaber løsninger for begge parter.

Han vil ikke helt afvise, at det for de studerende også kan handle om en genvej til at score en gratis festivalbillet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I så fald er det en meget, meget hård genvej, for de studerende knokler røven ud af bukserne. Det her er jo motivation, så det basker. De studerende har noget viden, et problem og så kommer de med en løsning, som skal effektueres, implementeres og bevise sig selv. Det er et produkt, som kommer ned i den kedel, som Roskilde Festival er. Hvis det kan overleve Roskilde Festival, så kan det overleve hvad som helst« siger Martin Vigild.

Flere peefences

Tissetrængende Ulrik Sørensen, som Politiken møder på festivalen, er vild med initiativet, men undrer sig over, hvorfor der kun er opstillet seks peefences på det område, han befinder sig på.

Der kunne sagtens være mange flere, mener han og peger hen langs trådhegnet, hvor de seks prefences hænger.

Få meter væk står der nemlig en hel del andre folk og tisser – direkte ned på jorden.

»Hvorfor ikke fylde op derhenad? Der er seks stykker her, men der kunne jo sagtens have været 100, og det er jo ikke rigtig fedt at vågne op en rigtig god sommerdag til duften af efterladenskaber«, forklarer Ulrik Sørensen, da han har knappet bukserne og skal videre.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden