Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

tilløbsstykke. 50.000 mennesker deltager i smukfesten i Skanderborg, der finder sted i byens dyrehave mellem store bøgetræer.

Skanderborg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra 600 til 50.000 gæster: Smukfest anklages for at skade historisk skov

Festivalen er blevet så stor, at det ødelægger naturomgivelserne, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

Skanderborg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er liv og glade dage i Skanderborg Dyrehave for tiden, hvor 50.000 mennesker boltrer sig til Smukfest under bøgetræerne.

Men ikke alle i lokalmiljøet klapper i hænderne over, at festivalen atter har indtaget skovområdet.

I Danmarks Naturfredningsforening i Skanderborg har de år efter år protesteret mod, at Smukfest blev større, for årtiers festivaler midt i naturen har sat sine dybe spor i skoven med de hundrede år gamle bøgetræer.

»Der er sket en enorm udvikling i festivalen, når man tænker på, de startede med 600 publikummer. Nu er de 50.000, og det er altså for mange til det område, for der bliver inddraget mere og mere natur«, siger lokalformand Olaf Møller.

Han fortsætter:

»Man kan tydeligt se forskel på, hvordan skoven så ud for bare fem år siden. Festivalen forringer stille og roligt naturen«.

Tunge køretøjer får træerne til at dø Ifølge Olaf Møller er det især de mange tunge køretøjer, som bliver kørt ind og ud af festivalpladsen, der gør størst skade.

Især naturen ved området bag de største scener, Bøgescenerne, samt området Capri har det ikke godt, fortæller Olaf Møller.

»Når jorden bliver trykket sammen, så kvæler det rødderne, og det betyder, at træerne simpelthen visner. Første tegn er, at de begynder at tabe bladene før tid, og så dør trækronerne«, forklarer han.

Derfor er man også begyndt at topbesskære de meterhøje træer.

I år har festivalen forsøgt at redde nogle af skovens hårdest belastede områder ved flytte arealer og indgange. Samtidig planter man løbende nye træer, for at bevare skovområdet.

Og Danmarks Naturfredningsforening i Skanderborg er løbende i dialog med både kommune og Smukfest om løsninger, der ikke ødelægger skoven endnu mere.

Festivalens talsmand, Poul Martin Bonde, forstår da heller ikke kritikken, da Smukfest indretter festivalen ud fra en plan, som blandt andet er lavet sammen med naturfredningsforeningen.

Det betyder, at festivalen skal overholde et regelsæt for, hvordan de må bruge området. Eksempelvis hvor de må køre ind og ud med tunge køretøjer, og at teknik og effekter sat op i træerne ikke må ødelægge dem.

»Vi mener, at man godt kan få musik og natur til at spille sammen, og vi kører efter den plan, der er lavet med dem og andre interessanter. Vi ser jo forskelligt på, hvordan man skal bruge skoven - eller rettere ikke bruge skoven«, lyder det fra Poul Martin Bonde.

Startet for sent
Problemet er ifølge Olaf Møller, at indsatsen for at bevare skoven er startet for sent, og derfor er der nogle træer, som ikke kan reddes.

Og selv om man planter nye, ville skoven stadig have været tættere bevokset, hvis Smukfest ikke lavede festival, siger han.

»Festivalen halter bagefter, for man er først begyndt for alvor de sidste par år, og nu er der slet ikke er nogen underskov længere, og derfor er der kommet store huller i området. Det er ikke længere en skov, det er blevet til en park på grund af festivalen«.

Men hvorfor er bøgetræerne vigtigere end festivalen, som for eksempel giver omsætning til Skanderborg?

»Der er større bioderversitet i en skov, som får lov at passe sig selv. Og det er en gammel Dyrhave, som hører til Skanderborg Slot, så på den måde taler vi jo om et stykke kulturhistorisk skov«, siger Olaf Møller.

Poul Martin Bonde afviser over for politiken.dk, at Smukfest bliver større, end den er nu.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har lavet en 10-årig aftale med kommunen, og der er helt klare regler for, hvor mange mennesker pladsen er godkendt til. Jeg tror, vi er nogenlunde på det niveau nu«, siger han.

Klagede over nyt campingareal

Olaf Møller er godt klar over, at foreningen som skovens vogtere er oppe mod større kræfter, og siger, at hovedopgaven derfor bliver at sikre, at skaderne i skoven ikke bliver værre.

»Vi holder øje med, at reglerne bliver overholdt, og klager hvis de ikke gør. Vi må bare acceptere, at festivalen er der og så prøve at skåne skoven så meget som muligt«, siger han.

I år klagede lokalforeningen eksempelvis over, at Smukfest havde fået dispensation af kommunen til at lave det nye campingområde KærligHeden, selv om det lå inden for en såkaldt søbeskyttelseslinje.

Det vil sige en begrænsning, der er lavet for at beskytte omgivelserne ved Skanderborg Sø.

Klagen blev dog afvist af Naturklagenævnet, fordi festivalen havde fået lavet en rapport, som modbeviste, at musik, barer og telte ville skade naturomgivelserne.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden