Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Afbrudt. Forsangeren i Reptile Youth har for vane at lade sig bære på publikums hænder, men da han forsøgte sig med det stunt på Smukfest, blev koncerten afbrudt med det samme.
Foto: DITTE VALENTE

Afbrudt. Forsangeren i Reptile Youth har for vane at lade sig bære på publikums hænder, men da han forsøgte sig med det stunt på Smukfest, blev koncerten afbrudt med det samme.

Skanderborg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skanderborg om stagediving: Vi risikerer at folk knækker halsen

Både Mø og Reptile Youth fik afbrudt koncerten, fordi de ville tage en tur ud over publikum.

Skanderborg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Strømmen bliver taget, hvis musikerne på Smukfest stagediver eller crowdsurfer.

At frontfigurer tager et spring ud over scenekanten og lader sig gribe af publikums hænder kan være højdepunktet i et heftigt sceneshow. Og for kunstnere som sangerinden Mø og rockbandet Reptile Youth er denne form for nærkontakt med fans et fast punkt i showet.

Men da de gjorde, som de plejer, under deres koncerter på Smukfest henholdsvis onsdag og torsdag, blev strømmen taget, så lys og lyd gik, og koncerterne midlertidigt blev afbrudt.

Og det huede ikke Mø, som efterfølgende skrev på sin Facebook-side: »They don't want no stage diving - They aint get no happy Mø. Fight the power!«.

LÆS ANMELDELSE

Men Mads Damsgaard Kristensen, forsanger i Reptile Youth, er ikke bitter over strømafbruddene.

»Jeg er sådan en dreng, at hvis nogen siger, at jeg ikke må, så bliver det endnu sjovere«, fortæller han og er efter gårsdagens koncert blot lettet over, at festivalen ikke har klaget yderligere over hans stunt.

Men han ærgrer sig over Smukfests forbud og så hellere, at koncerterne var »et frit rum«.

LÆS ARTIKEL

For farligt

Smukfest vil ikke gradbøje sikkerheden. Stavediving og crowdsurfing er forbudt på festivalen, og vagterne har fået besked på at gribe ind uden tøven.

»Det været en mangeårige regel, og den bliver efterlevet hårdt. Nu har vi så et år, hvor det to gange er sket live, selv om artisterne får at vide på forhånd, at det er forbudt, fordi det er forbundet med fare«, siger talsmand for Smukfest, Poul Martin Bonde.

Han beretter, at festivalen indførte forbuddet efter en ulykke på festivalen i 1990'erne, hvor en ung mand kom alvorligt til skade i forbindelse med stagediving.

»Der er folk, der kommet seriøst til skade, det kan man godt tage hensyn til som artist, og der er talrige eksempler på ulykker i forbindelse med stagediving. Det er trist, at vi må lægge en dæmper på koncerterne, men ellers risikerer vi, at folk kan knække halsen og sidde i kørestol bagefter. Det er os, der har ansvaret for publikums sikkerhed«, siger talsmanden for Smukfest.

Han tilføjer, at publikum heller ikke må sidde på hinandens skuldre (både fordi det tager udsyn og fordi man kan vælte ned) ligesom det er forbudt med moshing (skubberi, red.) og crowdsurfing.

»Det skal man ikke se igennem fingre med. Generelt er det heldigvis ikke noget, vi har meget af, for det hører ikke sammen med den slags musik, vi har på programmet«.

LÆS ARTIKEL FRA ARKIV

TopGunn i gummibåd

Mens Mø og Reptile Youth blev afbrudt i deres forsøg på at tage turen ud over publikum, lykkedes det rapperen TopGunn. I en gummibåd lod han sig bære hen over menneskehavet foran scenen - uden at blive afbrudt.

»Jeg skal ikke kunne sige, om det har været en fejlvurdering, men vi tager det op i fællesskab«, siger Smukfests talsmand, der samtidig understreger, at der forskel på musikere, der pludseligt springer ned i hovedet på publikum og på at lade sig bære i en gummibåd.

LÆS ANMELDELSE

»Vi har haft en gummibådsaffære før, hvor Peter Sommer og Simon Kvamm sejlede gennem menenskehavet. Det var kontrolleret og planlagt, men med TopGunn var der vist ingen, der vidste det, før det skete«.

Den Europæiske Festivalsammenslutning, Yourope, opfordrede alle i 2001 festivaler til at forbyde crowdsurfing, og de tre danske Roskilde Festival, Smukfest og Midtfyn Festival (der ikke eksisterer længere) tog straks anbefalingen til sig.

Og på Smukfest gælder forbuddet mod at stagedive, crowdsurfe og udøve moshing således også for publikum. Og hvis de ikke adlyder, nøjes sikkerhedsfolkene ikke kun med at give dem en puster. Konsekvensen er bortvisning fra festivalen, lyder det i Smukfests sikkerhedsprotokol.

Men festivalers sikkerhedsfolk er ikke er nødvendigvis så firkantede, som det lyder i deres sikkerhedsprotokoller, hvilket også viste sig på årets Roskilde Festival, hvor en publikummer under Major Lazer-koncerten crowdsurfede hele vejen fra Orange Scene og ned til pladsens bagerste del uden nogen greb ind.

LÆS ANMELDELSE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden