Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blekingegadebanden på de skrå brædder

Husets Teater omsætter Peter Øvig Knudsens to bøger til dramatik. Forestillingen ’Blekingegade’ får urpremiere i begyndelsen af næste år.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af den nyere danmarkshistories mest opsigtsvækkende og omtalte gruppe mennesker, Blekingegadebanden, får nu også nyt liv på teatret.

10. januar næste år har Husets Teater på Halmtorvet i København urpremiere på en forestilling, der tager udgangspunkt i forfatteren og journalisten Peter Øvig Knudsens bestsellerbøger om den stærkt venstreorienterede gruppes aktiviteter igennem 20 år fra slutningen af 1960’erne.

Det er de to nye teaterchefer på Halmtorvet, Mads Wille og Simon K. Boberg, der har henvendt sig til Peter Øvig med henblik på en dramatisering af de næsten 1.000 siders dokumentarisme.

Forfatter blev straks tændt Teaterversionen skrives over de kommende måneder, og det er Simon K. Boberg selv, der sætter forestillingen ’Blekingegade’ i scene. På rollelisten i denne politiske thriller står skuespillerne Jens Jørn Spottag, Claes Bang, Signe Egholm Olsen og Joen Højerslev. Peter Øvig Knudsen var straks med på ideen om at lægge tekst til, når virkelighedens voldsomme drama overføres til teaterscenen: »Jeg blev mødt med en enorm entusiasme fra Husets Teater; vi svingede fint sammen om de temaer, der også optager mig i denne historie, som jeg fornemmer vil kunne forløses bedre på en intimscene end på et stort teater«, siger Peter Øvig, der forventer sig meget af teatrets bud på, hvad der skete internt i Blekingegadebanden. Større råderum i fiktionens verden »I min dokumentarisme måtte jeg holde mig stringent til fakta, men i fiktionen kan man tillade sig at digte videre på dramaet mellem disse mennesker. Hvad var deres etiske overvejelser, og hvordan havde bandemedlemmerne det med hinanden?«, siger forfatteren. Indtil videre er Peter Øvig Knudsens to bøger om Blekingegadebanden trykt i 250.000 eksemplarer, en stort anlagt tv-serie i otte afsnit sendes på DR TV i 2010, samme kanal har også en dokumentarfilm på bedding, og Peter Øvig har netop fået en forespørgsel om at omskabe de to bøger til et computerspil, der vil udfordre spillernes etiske grænser. Stof til eftertanke

Hvornår kommer Blekingegadebanden så som ballet?

»Det havde jeg slet ikke tænkt på! Det er da oplagt – man kunne også forestille sig en tegneserie. Eller en musical«, griner Peter Øvig.

»Det vigtigste for mig er, at dette materiale ikke bare er den rene underholdning, men at det formidles, så det giver stof til eftertanke om, hvad der i den gode sags tjeneste fik en flok mennesker til at overskride alle moralske grænser«, siger Peter Øvig, der stiller sit bogmateriale frit til rådighed for Husets Teater.

Er du slet ikke bange for, at stoffet bliver overforbrugt med både film- og teaterversioner?

»Nej! I de seneste to måneder har jeg holdt 50 foredrag om Blekingegadebanden, og danskerne er fortsat vanvittigt optagede af beretningen om disse militante marxister, som nu er blevet en vigtig del af den moderne historien om vores land«, fastslår Peter Øvig Knudsen, der efter en lang sommerferie tager fat på sit næste, store projekt, der skal handle om hippierne – den mere musikalske del af ungdomsopgøret.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden