Nedskæringer. Ifølge flere dansere Politiken har talt med, står det klart, at fyringerne er bestemt ud fra balletmester Nikolaj Hübbes personlige smag og præferencer.
Foto: Miriam Dalsgaard/POLFOTO

Nedskæringer. Ifølge flere dansere Politiken har talt med, står det klart, at fyringerne er bestemt ud fra balletmester Nikolaj Hübbes personlige smag og præferencer.

Scene

Balletten skærer 11 dansere væk

»Danserne ligger på gangene og tuder«, siger tillidsmand Byron Mildwater efter fyringerne.

Scene

En græsk tragedie.

Sådan beskriver balletdansernes tillidsmand Byron Mildwater stemningen de seneste to dage i den kongelige ballet, hvor det nu står klart, at kompagniet bliver 11 dansere mindre.

LÆS ARTIKEL

Heraf får syv dansere en reel fyringsseddel, mens de resterende fire stillinger bliver fundet ved fratrædelser.

Danserne græder på gangene
De fleste af de fyrede dansere fik beskeden i går, da balletmester Nikolaj Hübbe klokken 10 fredag formiddag bankede på de pågældendes garderobedøre i Operaen, hvor balletten lige nu holder prøver på forestillingen ’Et Folkesagn’.

»Det har været to forfærdelige dage. Danserne ligger på gangene og tuder, og vi har aflyst prøver både torsdag og fredag«, siger Byron Mildwater.

Det har været to forfærdelige dage. Danserne ligger på gangene og tuder, og vi har aflyst prøver både torsdag og fredag.Størstedelen af de fyringerne og fratrædelserne ligger i korpset, men der er også tale om solodansere, solister og karakterdansere. De fleste af fyringerne går ud over korpsets udenlandske dansere.

Fyringerne rammer solodanser Andrew Bowman, solist Lesley Culver og de fem korpsdansere Mathilde Søe, Ditte Teildorf, Constantine Baecher, Ellen Green og Giorgia Minnella.

Derudover fratræder solodanser Jean-Lucien Massot, karakterdanser Jette Buchwald og korpsdanser Thomas Flindt Jeppesen, der alle går på pension. Korpsdanser Cecilie Lassen, der i længere tid har været skadet, indgår en fratrædelsesaftale.

Forhandling blev til fyring
De fyrede balletdanserne skulle efter planen først have haft besked om fyringerne på mandag, hvor også resten af teatret holder samtaler med de berørte medarbejdere – i alt skal op mod 83 af teatrets medarbejdere skæres væk som et led i en større besparelse på Det Kongelige Teater, hvor også kunstnerne fra de andre kunstarter opera og skuespil må holde for.Men allerede torsdag holdt ledelsen og balletmester Nikolaj Hübbe møde med solodanseren Andrew Bowman, der oprindeligt kommer fra New Zealand.

Mødet var ifølge tillidsmand Byron Mildwater tænkt som en forhandling. Men det resulterede i, at Bowman nu bliver en af de fyrede.

Andrew Bowman bekræfter fyringen, men vil ikke udtale sig nærmere. Efter mødet med Andrew Bowman blev møderne med resten af danserne fremskyndt.

Kritik af Hübbe

Byron Mildwater og flere af balletdanserne er kritiske over for den måde ledelsen har håndteret fyringerne. Deriblandt solodanser Susanne Grinder som fortæller, at kompagniet troede, at samtalerne med de berørte dansere først ville finde sted mandag. »Det var hårdt for kompagniet, at ingen blev oplyst om, hvordan det ville foregå rent praktisk. Nikolaj Hübbe bankede på garderobedørene fredag og kaldte de enkelte dansere til møder. Folk anede ikke, at de kom på arbejde for at blive fyret«, siger hun. LÆS OGSÅ Ifølge flere dansere Politiken har talt med, står det nu klart, at fyringerne er bestemt ud fra balletmester Nikolaj Hübbes personlige smag og præferencer. »Det er 100 procent balletmesterens kriterier, der har bestemt det. Det er sådan balletverdenen er – det hele handler meget om smag og behag. Det er egentlig meget naturligt«, siger solodanser Ulrik Birkkjær. FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce