Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

Tap E. Dansehallerne råder over tre scener til moderne dans og er fast base for flere dansekompagnier blandt andre Dansk Danseteater.
Foto: Miriam Dalsgaard

Tap E. Dansehallerne råder over tre scener til moderne dans og er fast base for flere dansekompagnier blandt andre Dansk Danseteater.

Scene

Dansehaller truer Carlsberg med sagsanlæg

Carlsberg vil smide Dansehallerne ud af Carlsberg Byen. Klokkeklart kontraktbrud, mener Dansehallerne.

Scene

Carlsberg Byen kan ikke smide Nordeuropas største center for moderne dans, Dansehallerne, ud af området i det centrale København som annonceret.

Det siger Dansehallerne, der er ved at få spørgsmålet vurderet hos Kammeradvokaten.

»Kammeradvokaten er ikke i tvivl om, at der er tale om et løftebrud fra Carlsbergs side«, siger bestyrelsesformand Mikkel Harder Munck-Hansen.

Dansehallerne har siden 2009 boet i Carlsberg Byen. Dengang indgik Carlsberg en aftale med Dansens Hus og Dansescenen om at ombygge den nedlagte mineralvandsfabrik Tap E til scener og dansestudier, hvor de to institutioner sammen med Dansk Danseteater kunne etablere en samlet arbejdsplads for det københavnske dansemiljø.

Det har fra starten været en midlertidig løsning, men da aftalen blev indgået, tiltrådte Carlsberg, ifølge Dansehallerne, en aftale om, at Dansehallerne skulle tænkes ind i den kommende byudvikling af det gamle bryggeriområde, så Dansehallerne kunne give dynamik til området. Men siden har Carlsberg Byen fået nye ejere, der har undersøgt, om det kan betale sig at bygge Tap E om til et permanent dansehus.

Det kan det ikke. Det meste af bygningen skal rives ned, og der skal bygges nyt. I den øvelse er der ikke længere plads til Dansehallerne.

Carlsberg Byen ønsker heller ikke at bygge et nyt hus til Dansehallerne, som oprindelig var planen.

Uopsigelig aftale

De nye ejere har i stedet opsagt lejemålet med Dansehallerne, der først fik besked på at være ude senest 30. juni 2016, men siden har fået udsættelsen udskudt til december 2016, hvor Dansehallerne er vært for en stor nordisk dansefestival, der allerede er planlagt.

»At dansen kunne blive permanent på Carlsberg var den helt afgørende faktor for indflytningen«, skriver Dansehallernes direktør, Benedikte Paaske, i et brev til kulturministeren, Folketinget og Københavns Kommune, hvor hun appellerer om at få hjælp.

Bestyrelsesformand Mikkel Harder Munck-Hansen mener, at der er tale om en uopsigelig aftale med Carlsberg Byen om et dansehus. Han fremhæver blandt andet, at der i lejekontrakten med Carlsberg Byen er henvist til lokalplanen for området, hvor der er sat procenter på, hvor meget der skal benyttes til kulturelle formål.

»Vi har jo ikke været sådan nogle idioter, der har været naive fra starten. Vi har i mange år haft en fin dialog med Carlsberg og ofte diskuteret de fremtidige lokalers indretning, indtil de pludselig skifter holdning. Spørgsmålet er, hvad vi kan få ud af at køre en sag mod Carlsberg. Og om vi har ret til en eller anden form for erstatning. Det er det, vi har bedt Kammeradvokaten vurdere for os«, siger han.

Ikke en lukning, men en flytning

Carlsberg Byen er af en helt anden opfattelse, oplyser kommunikationschef Pernille Rohdemeier.

»Det er vores opfattelse, at lejeaftalen udløber 16. juni 2016. Vi er enige i, at lejeaftalen ikke kan opsiges før 16. juni 2016. Vi har bare meddelt, at den ikke bliver forlænget. Og så mener vi ikke, at vi er forpligtet til mere. Der er kun en aftale om en midlertidig placering«, siger hun.

Carlsberg Byen siger dog samtidig, at den gerne vil beholde Dansehallerne, hvis det kan lade sig gøre. Men Dansehallerne har brug for mange kvadratmeter, og lige nu ser det ikke ud til, at der er mulighed for at opfylde deres behov i Carlsberg Byen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dansehallerne er i gang med i samarbejde med Kammeradvokaten at afklare de juridiske muligheder. Samtidig arbejdes der hårdt på at finde andre steder i København, der kunne blive en ny permanent base for dansen.

»Det er vigtigt for os at understrege, at vi ikke lukker. Vi flytter«, siger Mikkel Harder Munck-Hansen.

I København, der årlig støtter Dansehallerne med 5,7 millioner kroner, følger kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) sagen tæt. Og han håber fortsat, at Carlsberg og Dansehallerne kan finde en løsning.

»Dansehallerne er et fantastisk tilbud til københavnerne, som alle er glade for«, siger han. Ifølge Carl Christian Ebbesen er København stærkt interesseret i at bevare Dansehallerne.

»Vi er parate til at støtte Dansehallerne med samme beløb som hidtil. Og er der brug for en ekstra håndsrækning til en ny løsning, tror jeg også vi finder ud af det«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce